Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

29 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Hela byn ställde upp vid takraset i Västernorrland • Sockerbetsodlare får dispens • Året i bilder – torka och bränder • Brasiliens soja hotad av torka • Debattsvepet • Mellandagsspecial: Marie Henningsson kommenterar lanseringen av Jyri-Pekkas gröna bensin
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Erik Abel

Hela byn ställde upp vid takraset i Västernorrland

I februari förra året förlorade Markus Bylund och hans föräldrar 17 kor när ladugårdstaket till deras mjölkgård rasade in.

Det är en dramatisk natt Markus Bylund ser tillbaka på. Han vaknade av att ett stopplarm från en av mjölkrobotarna väckte honom. Han pulsade genom de stora mängderna snö ner till ladugården.

– Jag hörde hur korna råmade. Så kan de låta när någon ko kalvat och de andra korna är oroliga, så jag tänkte att det kanske var någon av korna som kalvat i lösdriften.

Men när han öppnade dörren gick det upp för honom vad som hänt.

– Det var alldeles vitt inne hos korna. Helvete! Jag trodde att jag sov. Jag var tvungen att ringa farsan och säga: ”Du måste komma. Taket har rasat”. Det var vild panik.

Han ringde Räddningstjänsten men innan de var på plats hade Stefan Eriksson på LRF:s omsorgsgrupp i Västernorrland anlänt. Han började omgående ordna djurtransport för de 105 djur som var i livet.

Så här nästan ett år senare är mjölkproduktionen på Bylunds lantbruk i gång igen och de känner åter hopp om framtiden.

– Byn har ställt upp något fruktansvärt med matlagning, fika, hjälpt till att skruva upp inredning, städning. De har varit jätteoroliga för att gården ska försvinna. Vi känner hela byns stöd. De vill att vi ska fortsätta, säger Markus.

Markus rekommendation, om man som lantbrukare drabbas av en liknande olycka, är att hålla sig lugn, använda sitt kontaktnät och att våga prata om det som har hänt.

Läs hela reportaget: Hela byn ställde upp vid takraset i Västernorrland (Land Lantbruk)Läs mer: Försäkringsbolagets tips för att förebygga takras (Land Lantbruk)Läs mer: LRF:s omsorgsgrupper hjälper dig i kris (Land Lantbruk)Läs tidigare rapportering: Förlorade 17 djur i takraset i Sidensjö (SVT Nyheter Västernorrland)Läs tidigare rapportering: Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängda (Land Lantbruk)

Sockerbetsodlare får dispens

Svenska sockerbetsodlare har fått ett års dispens att använda utsäde behandlat med neonikotinoid.

Dispensen ger näringen ett års respit vilket innebär att man slipper mångmiljonförluster. Men på sikt behövs en permanent lösning.

– Man kan säga att vi har köpt oss tid för att lära oss mer om det vi ska använda framöver och svensk betodling 2019 förlorar inte i konkurrenskraft mot andra länder som har beviljat den här dispensen, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.

Läs mer: Sockerbetsodlare får dispens för betat utsäde (Land Lantbruk)

Året i bilder – torka och bränder

När Land Lantbruk och Land Skogsbruk sammanfattar året konstateras torka helt dominerat lantbruket med halverade skördar, foderbrist och desperata djurägare i dess spår. Men året har också toppats av nyheterna att Tangara Farm lägger ner, att utrivningen av gamla dammar fortsätter och om de upprepade attackerna mot minkuppfödare i Falkenberg.

Även skogsbruket har upplevt stora utmaningar med omfattande bränder, torra planteringar och insektsangrepp under och efter sommaren. Men bland skogsägare pyr dock en optimism då skogskonjunkturen är starkare än på länge.

Läs mer: 2018 i bilder – året som torkade bort (Land Lantbruk)Läs mer: 2018 i bilder: Optimism – trots att 25 000 hektar gick upp i rök (Land Skogsbruk)

Brasiliens soja hotad av torka

Historiskt låga regnnivåer orsakar en svår situation för brasilianska sojaodlare. Torkan har bland annat drabbat områdena Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Goiás, Paraná och São Paulo där upp emot två tredjedelar av landets totala sojaproduktion sker. I vissa områden beräknas skörden minska med omkring 40 procent.

Läs mer: Brasiliens soja hotad av torka (Reuters)


Debattsvepet

I debattsvepet i dag sammanfattar vi inläggen och replikerna om de gröna näringarna från veckan som gått.

”Ingen hållbar framtid utan ett högproduktivt jordbruk” (Dagens Nyheter)”Sluta jaga lägsta pris – vi måste välja dyr svensk mat” (Dagens Nyheter)”Ersätt markägare som drabbats av intrång” (ATL)Axfood: ”Prioritera matsvinnet” (Dagens Industri)”Varför män fortsätter att jaga val och varg” (Aftonbladet)”Svenskarna kan inte fira köttjul varje dag” (Expressen)”Vänsterpartiets agenda hotar äganderätten” (ATL)”Nu måste svenska råvaror erövra restaurangerna” (ATL)

Aktuellt från LRF

Passa på att fylla på kunskapslagret i lugnet

Ta tillfället i akt att vidareutbilda dig i lugnet under ledigheten. LRF Företagarakademi har flera olika utbildningar som kan passa dig.

Du hittar våra utbildningar här

Nyheter från året: Jyri-Pekka lanserar grön bensin

I mellandagarna passar vi på att blicka tillbaka på året som gått och låter Land Lantbruks experter och reportrar kommentera händelserna som toppat nyhetsflödet.

I dag tittar vi tillbaka på nyheten om att professor Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp vid Umeå Universitet efter tio års hemlig forskning fått patent på grön bensin från bland annat skogsavfall.

Sedan den gröna bensinen presenterades i våras har intresset varit stort från bland annat lantbrukare. Eco-Oli är företaget som kommer att ha kontroll över tillverkningen av de patenterade katalysatorerna. Planen är att tillverkningen ska ske i en stor fabrik och att katalysatorerna säljs på licens.

Under 2019 kommer det hemliga fossilfria bränslet från de norrländska skogarna visas upp för en bred publik då en större demonstrationsanläggning ska byggas.

Kommentar från reportern:

2018 blev året då drivmedel från skogen hamnade i fokus. En viktig signal till branschen att våga fortsätta sina satsningar var när Europaparlamentet slog fast att tallolja är förnybar och att stubbar och rundvirke kan användas för att ta fram biobränsle.

En artikel om Jyri-Pekka Mikkola vid Umeå universitet och hans gröna bensin fick rekordmånga läsare på Land Lantbruks webb. Kanske var det hemlighetsmakeriet kring hans arbete som lockade mest till läsning. Att man kan tillverka såväl bensin som diesel av skogsprodukter är i sig inte nytt. När dieselbilar tankar fullt på Preem är hälften av bränslet tallolja från svenska skogar. Polhemspriset, som delas ut av Sveriges Ingenjörer, delades i november ut till Lars Stigsson och Valeri Naydenov för just den unika innovationen för framställning av biodiesel.

Under det här året har det även inletts satsningar på att ta fram flygbränsle till skogen, i våras ingick Södra ett samarbete med flygbolaget KLM om en studie för att undersöka förutsättningar att tillverka bioflygbränsle från skogsråvara.

Det kanske var 2018 som proppen gick ur och att 2019 blir året då vi får se fler större satsningar, fler innovationer och fler prestigefyllda priser delas ut till värdiga innovatörer.

Marie Henningsson, reporter, Land Skogsbruk

Läs mer: Jyri-Pekkas fossilfria bränsle ska ta klivet ut ur skuggan (Land Skogsbruk)Läs mer: Efter hemliga forskningen – nu lanseras grön bensin (Land Skogsbruk)Läs mer: Så löstes mysteriet med grön bensin (Land Skogsbruk)Läs mer: Professorn bakom grön bensin ville förändra världen (Land Skogsbruk)

Till toppen