Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

29 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Damberg om hot mot djurbönder • Jordbruksministerråd i Bryssel • Så arbetar du säkert i skogen på vintern • Fortsatt låga grundvattennivåer • Debattsvepet • Danskt viltstängsel snart verklighet
Maria Zander Svepetredaktör - ]

FOTO: Marie Birkl

Damberg lovar lyfta hoten mot bönder: ”Provocerad”

Den nya inrikesministern kommer att träffa rikspolischefen nästa vecka, för att diskutera hur polisen arbetar och bör arbeta framöver, när det gäller omfattande hot och skadegörelse mot lantbrukare.

– Jag blir oerhört provocerad över att man i ett demokratiskt samhälle tror sig ha rätt att förstöra någon annans egendom eller hota människor för att uppnå politiska syften, säger Mikael Damberg (S) till Göteborgs-Posten.

Läs mer: Inrikesministern om hoten mot lantbrukare: ”Blir oerhört provocerad” (Göteborgs-Posten)

Callenberg hoppade in för landsbygdsministern i Bryssel

EU:s jordbrukspolitik Cap får inte bli krångligare till följd av nya miljövillkor, betonade nye statssekreteraren Per Callenberg vid rådsmötet i Bryssel, där han hoppade in för landsbygdsministern Jennie Nilsson.

Rådsmötet hölls i går, måndag, och diskuterade denna gång särskilt reformens delegering av ansvaret för jordbruksstödens detaljutformning, vilket man i Sverige valt att kalla för ”förvaltningsmodellen”.

För att Cap inte ska falla isär i nationella skärvor utan förbli en gemensam politik fortsätter EU-kommissionen dock att målstyra och kontrollera att länderna levererar. Här ställs som obligatoriskt villkor att stöden ska göra nytta för miljö och klimat.

Men i detta dubbelkommando finns också farhågan att krånglet ökar, tvärtemot vad EU-kommissionen lovar – något som oroar bland andra Sverige.

Läs mer: Han tog landsbygdsministerns plats vid första Brysselmötet (Land Lantbruk)

Planera arbetet i vinterskogen och klä dig rätt

När man ska arbeta i skogen på vintern gäller det att förbereda sig på rätt sätt och planera sitt arbete så att det blir så säkert och effektivt som möjligt.

Parkera åt rätt håll, ha en powerbank med dig så att mobiltelefonen inte riskerar att laddar ur – och meddela ALLTID någon om var du tänkt arbeta och hur lång tid du ska vara ute.

Det är några av Tomas Gullbergs, verksamhetsledare vid Säker Skog, grundregler.

Läs mer: Så förbereder du dig för arbete i skogen på vintern (Land Skogsbruk)

Grundvattnet närmar sig rekordlåga nivåer

De fortsatt låga grundvattennivåerna på många håll i landet oroar. Att den gångna hösten var relativt torr och än så länge också vintern gör att nivåerna inte kommit upp på en normal nivå än, meddelar Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– För dem som har egna brunnar finns det en uppenbar risk, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.

Han pekar vidare på att yrkeskårer som är beroende av sin vattenförsörjning, såsom lantbrukare, naturligtvis kan bli extra lidande.

Läs mer: Grundvattnet närmar sig rekordlåga nivåer (Sveriges Radio P4 Östergötland)


Debattsvepet

Här är ett urval av inlägg och debatter kring de gröna näringarna – sådant som sticker ut under det senaste dygnet.

Annie Lööf: ”Stoppa hot och våld mot lantbrukare” (Land Lantbruk)Livsmedelsstrategin – ett kaos som fortsätter (ATL)Vilse i inomhusodlingen – småskaliga jordbruk nyckeln till matkrisen (ETC)”I ett helveganskt samhälle löper djur risk att dö ut” (Metro)”Att hota bönder är oacceptabelt” (Sydsvenskan)”Se nyktert på den svenska vingårdarna” (Sydsvenskan)Hög tid att odla en hållbar skogspolitik (Norran)

Aktuellt från LRF

Gunhild Stordalen hyllar Sveriges hållbarhetsarbete

Sverige hyllades stort under presentationen av EAT Lancet, både för vårt hållbarhetsarbete och arbetet för ett hälsosamt leverne.

”Sverige är föregångslandet”

Första stolparna till jättestängslet i marken

Nu är bygget i gång av det sju mil långa viltstängsel som planerats på dansktyska gränsen en längre tid, och som är tänkt att skydda Danmark mot afrikansk svinpest.

Prislappen för stängslet, som ska hindra vildsvin från att vandra in från Tyskland, beräknas landa på cirka 42 miljoner svenska kronor.

Läs mer: Bygget av stängsel mot vildsvin i gång (Land Lantbruk)Läs även: Stängsel för 42 miljoner ska skydda mot svinpest (ATL)

Till toppen