Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

29 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Danska grispriset skenar • Stort försök ska ge metod att stoppa barkborren • Coop lanserar svenskt naturbeteskött • Lyckeby Starch investerar 125 miljoner • Fyra vargdödade föl i Tyskland • Debattsvepet • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Danska grispriset skenar

Det är efterfrågan från Kina som driver upp priserna och exporten ut från Europa har i det närmaste exploderat under de senaste veckorna. Anledningen är förstås svinpesten som drabbat landet hårt.

Med en höjning av grispriset med 50 danska öre (70 svenska öre) i nästa vecka når Danish Crowns notering för slaktgrisar 9,60 DKK/kg (13,40 SEK/kg). Det innebär att den danska grisnoteringen har stigit 13 procent på en månad.

Företaget tror på ytterligare prisökningar under året, men det är omöjligt att förutsäga hur mycket efterfrågan från Kina kan öka. Det finns helt enkelt ingen som känner till de fulla effekterna av svinpesten i Kina.

Läs mer: Danska grispriset exploderar (Jordbruksaktuellt)

Stort försök ska ge metod att stoppa barkborren

De svenska skogsbolagen Sveaskog, Holmen och Södra ska försöka att reducera antalet barkborrar i skogen och därmed antalet skadade träd. Dels med hjälp av fällor, som bygger på ett giftbehandlat nät till vilket barkborrarna lockas med feromoner. Barkborrarna dör i kontakt med nätet.

Den andra varianten är rullande avverkning, vilket innebär att fällda träd i hyggets utkant förses med feromoner som drar till sig barkborrar. Barkborrarna sprider sig till de stående träden, som strax därefter avverkas och förs ut ur skogen.

Försöket läggs ut i tre områden på Sveaskogs marker i sydöstra Småland och ett på Holmens marker i norra Östergötland. Områdenas areal varierar mellan 1 500 och 4 000 hektar.

Läs mer: Stort försök ska ge metod att stoppa barkborren (Land Skogsbruk)

Coop lanserar svenskt naturbeteskött

Coop kommer från och med april erbjuda svenskt naturbeteskött i alla sina butiker. Köttet kommet att vara certifierat och följa reglerna enligt märkningen Svenskt Sigill Naturbeteskött.

Köttet håller en hög kvalitet och lantbrukaren får extra betalt för att djuren vårdar den biologiska mångfalden när de håller dessa viktiga marker öppna, enligt Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop.

Naturbetesmarker är områden som är hem för många insekter, växter och fåglar. Det är mark som är mager och därför inte passar för odling. För att markerna inte ska växa igen är det viktigt att de betas av djur.

Läs mer: Extra betalt för naturbeteskött som säljs i Coop-butiker (Land Lantbruk)Läs mer: Coop lanserar svenskt naturbeteskött (Jordbruksaktuellt)

Lyckeby Starch investerar 125 miljoner

Lyckeby Starch producerar och förädlar stärkelse för användning i livsmedelsprodukter i hela världen – 90 procent av deras produktion exporteras till utlandet.

Företaget har satt en målsättning att öka volymerna med 30 procent under den kommande femårsperioden, och därför har styrelsen beslutat att investera 125 miljoner kronor på en ny produktionslinje som ökar kapaciteten.

Lyckeby planerar även att öka odlingsarealerna västerut, bland annat i Skåne och Halland. För att lyckas med det tänker företaget betala lite mer i ersättning till lantbrukarna.

Läs mer: Lyckeby Starch investerar 125 miljoner (Land Lantbruk)

Fyra vargdödade föl i Tyskland

I Thüringen, öster om Leipzig, drivs ett naturvårdsprojekt kallat Thüringeti över 2 500 hektar som betas av bland annat flockar av både hästar och nötkreatur. Den senaste tiden har flera föl angripits av vargar. Fölet i Thüringeti var det fjärde föl som man kunnat konstatera har rivits av varg. De övriga tre angreppen har skett i Niedersachsen, cirka 25 mil norrut.

Angreppen har väckt protester mot den tyska vargstammen. Bland annat har det tyska ridsportförbundet krävt mer åtgärder utöver utbetalning av ersättning för rovdjursrivna djur.

Läs mer: Fyra vargdödade föl i Tyskland (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Är det så konstigt att vilja vara ekobonde?” (Land Lantbruk)”Om spelet kommer” (Jordbruksaktuellt)”Det finns ingen logik i protester mot kosläpp” (Land Lantbruk)”Hela branschen måste samarbeta mot barkborrarna” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Hästnäringen tar krafttag mot sexuella trakasserier

För ett år sedan steg kvinnor och män inom hästnäringen fram och berättade om de trakasserier som pågår i stallar runt om i landet. Nu finns konceptet Schysst stall för att lära stallägare, yrkesutbildare och hästintresserade hur man motverkar det skadliga beteendet.

”Tillsammans ska vi skapa schyssta stall”

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Den 1 april ersätts Svepet av ett dagligt nyhetsbrev från Land Lantbruk. Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Läs mer: Därför läggs den digitala nyhetstjänsten Svepet ner (Land Lantbruk)

Till toppen