Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

3 december 2018

I Svepet i dag läser du om det här: • Stödkaoset tvingar bönder ta stora banklån • Elkartan ritas om – dyrare bruka el på topparna • GW om vargarna och EU: ”Det enda sättet för dem att se en varg är på djurpark” • Debattsvepet • Billerud Korsnäs köper Bergvik Skog Öst för sex miljarder
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Stödkaoset tvingar bönder ta stora banklån

På tio år har kaoset med uteblivna EU-stöd till svenska lantbrukare kostat 7,4 miljarder kronor. Det visar en granskning gjord av ATL. Fortfarande återstår 300 miljoner att betala ut efter flera år med stora IT-problem hos Jordbruksverket.

Alexander och Emili Westerlund är två lantbrukare som fortfarande väntar på sitt stöd. De har tvingats ta banklån på en miljon för att verksamheten med ekologisk köttproduktion ska kunna fortsätta att gå runt.

– Det är en katastrof. Jag förstår inte hur de kan göra så här med våra pengar, säger Alexander Westerlund till ATL.

De saknar fortfarande 300 000 kronor i EU-stöd för sitt lantbruk. Räntat på det banklån de tagit ligger på fem procent och även om hälften av skulden nu är betald, hämmar ränteutgifterna fortfarande verksamheten.

– Vi får leva på sparlåga vad gäller underhåll av marker, byggnader och maskiner, säger Alexander Westerlund.

Läs mer: Stödkaoset tvingar bönder ta stora banklån (ATL)Läs mer: ATL granskar: Stödkaoset kostar 7,4 miljarder (Inlåst artikel – ATL)Läs mer: Se grafiken – Jordbruksverkets IT-system från 2010 till nu (ATL)

Elkartan ritas om – dyrare bruka el på topparna

En ny modell för elnätspriser är på väg att implementeras. Systemet kommer att göra det dyrare att använda el när förbrukningen är stor, till exempel under dagtid. Syftet med det nya systemet är att få fler att använda el när det finns ledig kapacitet i kablarna.

– Det börjar bli mer trångt i näten, vi vill att kunderna ska bli mer aktiva för ett mer effektivt utnyttjande av elnätet, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution som planerar att börja införa systemet 2020.

Hos vissa mindre leverantörer har systemet redan börjat införas.

Samtidigt justerar flera bolag priserna geografiskt sätt.

– Det handlar helt enkelt om att vi sänker priserna där det är dyrast och höjer priserna där det är billigast. På västkusten, som är ett område där vi kommer att sänka priserna i januari, är våra priser just nu väsentligt högre än Stockholm. Målet är att alla kunder i hela Sverige ska ha samma elnätspriser, säger Jonatan Björk, presschef på Ellevio till Dagens Industri.

Läs mer: Elkartan ritas om – dyrare bruka el på topparna (Sydsvenskan)Läs också: Stockholmare får betala för billigare elnätspriser på landet (Dagens Industri)

Biprodukter fungerar på kor

Enligt en ny studie vid SLU fungerar vissa biprodukter från livsmedelsproduktionen lika bra som kraftfoder till mjölkkor som spannmål och soja.

I undersökningen användes biprodukter som vetekli, betfiber, rapsmjöl och agrodrank som kraftfoder i kombination med grovfoder från tidigt eller sent skördat gräsensilage.

Forskarna kom fram till att kor som fick kraftfoder i form av biprodukter behöll en lika hög avkastning av mjölk och mjölkfett jämfört med när de fick det spannmåls- och sojabaserade kraftfodret. Däremot sjönk mjölkproteinhalten något.

Läs mer: Läs hela studien (Journal of dairy science)Läs mer: Upptäckten: Biprodukter fungerar på kor (Inlåst artikel – ATL)

GW: ”Det enda sättet för dem att se en varg är på djurpark”

Förra veckan var sista veckan för EU:s medlemsländer att yttra sig om det nya förslaget på hur medlemsländerna ska genomföra EU:s lagstiftning för förvaltningen av stora rovdjur som varg, lo och björn.

Förslaget har kritiserats skarpt av bland andra Moderaterna. Under söndagens Nyhetsmorgon i TV4 gav Leif GW Persson sin syn på vargjakten.

Läs mer: GW om licensjakt på varg: ”Det enda sättet för dem att se en varg är på djurpark” (Nyhetsmorgon)Läs mer: M: Makten över vargjakten kan flyttas till EU (Aftonbladet)


Debattsvepet

Här är ett svep över helgens debatter om de gröna näringarna.

”MP:s fundamentalism hotar min försörjning” (Expressen)”Budgetflopp blir grön propp” (Land Lantbruk)”Brasiliens nye president planerar att skövla regnskogen” (Dagens Nyheter)”EU har rätt – vi har för få vargar i Sverige” (Aftonbladet)”Stärkelseföreningen missgynnar gamla medlemmar” (ATL)”SSF:s uppgift är att ge odlarna ett högt potatispris” (ATL)”Mycket att lära för Jytte Guteland och andra beslutsfattare” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Myndigheter bromsar tillgången till svensk mat

Att vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen är redan bestämt av riksdagen. Trots det saknar fler än hälften av de 20 myndigheter som påverkar lantbruket uppdrag i sina regleringsbrev att främja utvecklingen och öka produktionen i jordbruket.

”Nu måste de berörda myndigheterna ges tydliga uppdrag”

Billerud Korsnäs köper Bergvik Skog Öst för sex miljarder

Stora Enso och Billerud Korsnäs meddelade för ett år sedan att det gemensamma skogsbolaget Bergvik Skog skulle delas upp.

Nu är uppgörelsen klar och utfallet landar i att Billerud Korsnäs betalar 6,4 miljarder för Bergvik Skog Öst AB som består av cirka 350 000 hektar skogsmark. Stora Enso får 5 procent av aktierna i Bergvik Skog Väst.

– Vårt förvärv av Bergvik Skog Öst är en viktig del i att långsiktigt säkerställa ett konkurrenskraftigt och stabilt vedflöde och därmed har vi nu lagt ytterligare en viktig pusselbit i att nå Billerud Korsnäs fulla potential, skriver Petra Einarsson, Billerud Korsnäs koncernchef, i en kommentar.

Läs mer: Billerud Korsnäs köper Bergvik Skog Öst för sex miljarder (Land Skogsbruk)

Till toppen