Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

3 februari 2019

I veckans sista Svepet rapporterar vi om följande: • I torkans spår: Ingen merbetalning för köttet • Naturlig föryngring ett naturligt val • Gårdsfisk har chans på en halv miljon • Krav på tester för dödlig fölsjukdom • Satsning på mjölkrobotar blev rätt väg framåt • Debattsvepet • Skadeinsekt sprider sig i Nordamerika
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

I torkans spår: Ingen merbetalning för köttet

Konsekvenserna av torkan tär på bönderna. Det är flera månader kvar av stallperioden, foderpriserna har fördubblats, men betalningen för köttet har inte rört sig uppåt. Hur många företag som kommer att tvingas ge upp är det ingen som kan säga.

– Det kom precis nyss besked om att Scan höjer med 50 öre per kilo på nöt. Det behövs betydligt mer, men det är åt rätt håll i alla fall och jag hoppas det ger signal till andra att följa efter. Situationen just nu är frustrerande, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

En stor nötköttsproducent gick nyligen i konkurs, och sannolikt kommer fler att följa i spåren av den torra sommaren.

– Min magkänsla säger att vi går in i en period framöver som kan bli jobbig för många. Fodersituation går att lösa rent praktiskt, men det saknas pengar. Hade vi fått höjning av priserna på kött så hade vi kunnat lägga pengar på foder. Nu tvingas lantbrukarna låna pengar för att kunna betala foder till djuren, säger Jan Forssell.

Han är orolig att de företag som minskar ner på djuren nu eller avvecklar aldrig kommer tillbaks igen som köttproducenter.

Läs mer: I torkans spår: Ingen merbetalning för köttet (Land Lantbruk)

Naturlig föryngring naturligt för Hans

Enligt Skogsstyrelsens statistik minskar andelen naturlig föryngring stadigt till förmån för plantering. Men för Hans Olsson i Ockelbo är det självklart att välja bort plantering, något han inte anser sig vara ensam om.

– Nej, det är tradition att föryngra naturligt här, vi har sysslat med det länge i det här området. Markerna är ganska magra och lättföryngrade. Och det har ju stått träd här i flera tusen år, det finns en anledning till att de växer där de växer. Varför ska man krångla till det?

En annan fördel med naturlig föryngring är fröträdens fortsatta värdetillväxt efter slutavverkning. Enligt Hans Olsson är det lämpligt att avverka frötallarna när plantorna har nått 30-40 centimeters höjd vilket brukar ta några år. Ekonomiskt kan det finnas skäl att vänta in högre virkespriser innan fröträden tas ner.

– Ofta har jag fått ett bättre kubikmeterpris för frötallarna än vad jag fick när hygget togs upp. Och det är ingen katastrof om man väntar några år med att ta ner frötallarna. Det är inte ovanligt att de står i tio år innan de tas ner.

Läs mer: Naturlig föryngring naturligt för Hans (Land Skogsbruk)

Gårdsfisk har chans på en halv miljon

Skånska företaget Gårdsfisk, som har landbaserad fiskproduktion, har chans att vinna i entreprenörstävlingen Swedbank Rivstart 2018 som avgörs nästa vecka. Tillsammans med nio andra företag kämpar de om förstapriset på 500 000 kronor.

Gårdsfisk föder upp olika sötvattensfiskar både på den egna gården utanför Kristianstad och genom kontrakterade fiskuppfödare. Tävlingen genomförs för andra året i följd nästa vecka och belönar idéer som, enligt Swedbank, har både affärspotential och en vilja att bidra till ett bättre samhälle.

Läs mer: Gårdsfisk har chans på en halv miljon (Land Lantbruk)Läs mer: Gårdsfisk först ut av fiskuppfödarna med kvalitetscertifiering (Land Lantbruk)

Krav på tester för dödlig fölsjukdom

Inom varmblodiga ridhästaveln vidtas nu åtgärder efter förra årets larm om Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), som drabbar nyfödda föl. På föl som drabbas lossnar bland annat huden från kroppen och fölen dör eller måste avlivas de närmaste dygnen efter födseln.

En undersökning av SLU, som gjordes under hösten 2018 bland de SWB-föl som föddes 2017, visar nu att 7,44 procent av fölen i undersökningen bär på anlaget för WFFS. Motsvarande undersökningar som gjorts av forskare i Tyskland har där visat att mellan 9 och 11 procent av hästarna bär på anlaget.

Mot bakgrund av undersökningen och andra tillgängliga fakta har Swedish Warmblood Assocication, SWB, beslutat om en strategi kring WFFS inför avelssäsongen 2019. Bland annat ställs krav på att hingstar måste vara testade för WFFS för att få lösa betäckningslicens, samt att hingsten har id-kontrollerats.

Läs mer: Krav på tester för dödlig fölsjukdom (ATL)

Satsning på mjölkrobotar blev rätt väg framåt

Vallens gård hade 2016 över 800 mjölkkor, och tänkte då satsa på en karusell för att klara av mjölkningen. Men sen dök idén med mjölkrobotar upp – kanske var det lösningen till problemet med att hitta personal.

– Hade vi satsat på karusellen hade vi haft sex, sju personer fler anställda. Det är svårt att få folk som vill mjölka kor. Ofta har vi fått förlita oss på utländsk arbetskraft, vilket i sin tur innebär hög personalomsättning. Det är inte så vill driva vårt företag, säger mjölkbonden Janne Hansson.

Ett år efter att robotarna satts in har produktionen gått upp och celltalen gått ner, brunster prickas in bättre och personalen har fått ett mer konstruktivt arbete, enligt Janne Hansson.

I dag är Vallens gård med sina 1000 kor Nordens största robotgård med 18 robotar, och snart ska två nya robotar sättas in. Satsningen har fått flera av de större svenska mjölkgårdarna att komma på studiebesök. Även finska kollegor har kommit över och snart är det danskarnas tur.

– Det har väckt stor uppmärksamhet, det är inget snack om det. Det var otroligt intensivt och spännande att gå in i det här, vi såg många problem framför oss. Men nu kan vi säga att det har gått väldigt bra, säger mjölkbonden Janne Hansson.

Läs mer: Djärv satsning på mjölkrobotar blev rätt väg framåt (ALT – Premium)


Debattsvepet

Har du inte följt med i debatten under veckan får du en ny chans. Här är ett svep över veckans debattinlägg och repliker om de gröna näringarna.

Lisa Magnusson: ”Djurättsaktivisterna bryr sig inte om djuren” (Dagens Nyheter)Palle Borgström: ”Stopp för statens dubbla ansikten” (Land Lantbruk)”Etiken får inte glömmas bort i matrevolutionen” (Svenska Dagbladet)Annie Lööf: ”Stoppa hot och våld mot lantbrukare” (Land Lantbruk)Livsmedelsstrategin – ett kaos som fortsätter (ATL)Vilse i inomhusodlingen – småskaliga jordbruk nyckeln till matkrisen (ETC)”I ett helveganskt samhälle löper djur risk att dö ut” (Metro)”Att hota bönder är oacceptabelt” (Sydsvenskan)”Se nyktert på den svenska vingårdarna” (Sydsvenskan)Hög tid att odla en hållbar skogspolitik (Norran)”Här är djurskyddsproblemen som politikerna måste lösa” (Altinget)”Mineralbrytning hotar svensk matproduktion” (Land Lantbruk)”Statens processer hotar skogsägandet” (Svenska Dagbladet)”Terrorn mot bönder måste stoppas” (Land Lantbruk)”Ett bondepaket att fylla” (Jordbruksaktuellt)”Växtbaserade livsmedel bör ges bättre villkor” (Svenska Dagbladet)”Sveriges lantbrukare gödslar inte med för mycket kväve” (Altinget)”Dags att sälja och läge att behålla” (Land Lantbruk)”Få fatt på ligisterna som hotar bönder” (Länstidningen) ”Skogen vill bidra till hundra procent” (ATL)”Sverige ska besluta om den svenska skogen” (ATL)”Älgskador minskar inte av granförbud” (Land Skogsbruk)”Osäker framtid för skogsägarna” (Motala & Vadstena Tidning)”Vi hoppas Centern tar chansen att ställa om Sverige” (Altinget)”Varning för naiv skogspolitik” (Kristianstadsbladet)”Var ska maten produceras och vad ska vi äta?” (Sörmlandsbygden)”Automatiseringen avfolkar landsbygden” (Ny Teknik)”Stoppa hoten mot lantbrukare” (ATL)”Rättsstaten får inte svika svenska bönder” (Bohuslänningen)”Bra att riksdagen tar itu med regering och myndigheter” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Jordbruksverket har beslutat om tvärvillkorskontroller

Jordbruksverket har beslutat om att ett förlängt hänsynstagande ska tas under 2019 vid djurskyddskontroller som ingår i tvärvillkoren.

Kan hänvisa till Force majeure eller exceptionella omständigheter

Skadeinsekt sprider sig i Nordamerika

Vecklarfjärilen är en insekt som kan orsaka allvarlig skada på barrträd i östra Nordamerika, i stora mängder kan den kaläta mängder av barrträd över stora områden. Nu visar en ny studie att den sprider sig norrut och att klimatet är en viktig utlösande och synkroniserande faktor vid massförekomster.

Studien är gjord av bland annat Miguel Montoro Girona som arbetar vid Sveriges Lantbruksuniversitets institution för vilt, fisk och miljö i Umeå.

– Våra studier ger de första tydliga beläggen för att den här skadeinsektens utbredningsområde har flyttat sig norrut, och att utbrotten kommer oftare och är mer allvarliga, säger Miguel Montoro Girona.

Läs mer: Skadeinsekt sprider sig i Nordamerika (Land Skogsbruk)

Till toppen