Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

3 mars 2019

Godmorgon! I veckans sista Svepet rapporterar vi om följande: • Nya resultat om neonikotinoider och bin • Han bygger stall för över 5 000 slaktgrisar • SCA:s lärdomar efter skogsbränderna • Massey Ferguson tillbaka på allvar • Debattsvepet • Husvolymer från Värö blir lägenheter i Varberg
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Nya resultat om neonikotinoider och bin

2015 kom den studie som till stor del blev underlag för den svenska och europeiska lagstiftningen om neonikotinoider. Den visade att honungsbisamhällen inte påverkas mätbart av växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider, men att humlor och solitärbin påverkas mycket negativt.

De nya resultaten bekräftar att neonikotinoiden klotianidin kan ha en stark påverkan på humlesamhällenas reproduktion men att honungsbina inte påverkas.

Både studien från 2015 och de nya studierna bidrar enligt Jordbruksverket med starka argument för det nuvarande förbudet mot användning av neonikotinoider i grödor som är attraktiva för bin.

Läs mer: Nya resultat om neonikotinoider och bin (Land Lantbruk)

Han bygger stall för över 5 000 slaktgrisar

Alexander Månsson driver slaktgrisproduktion i Everöd utanför Tomelilla. Här finns sedan tidigare två slaktgrisstallar med totalt 4 500 platser. Nu ska det bli 5 200 grisplatser till.

Genom att bygga vidare på en befintlig, modern anläggning finns förutsättningarna att bli ännu effektivare med fördubblad produktion. 35 miljoner kronor har investerats, och om drygt ett år ska han enligt planerna sätta in de första smågrisarna.

Dagens snäva lönsamhet på grund av att torkan drivit upp foderpriserna, och eller hot om stigande räntor är inget som oroar honom.

– Det går att leka med siffror hela tiden, men allting handlar om att jag har en effektiv produktion. Då är jag mer orolig för svinpesten. Skulle vi få in den så slår det både mot mitt åkeri och mot grisproduktionen, säger Alexander Månsson.

Läs mer: Han bygger stall för över 5 000 slaktgrisar (ATL)

SCA överväger egen helikopter för brandbekämpning

Skogsbolaget SCA har gjort en egen uppföljning efter förra sommarens skogsbränder, De har dragit flera viktiga lärdomar för att vara ännu bättre rustade vid framtida skogsbränder.

Tillgång till helikopter kan vara avgörande för att snabbt få bränder under kontroll och är därför en viktig fråga för alla som äger skog. Därför funderar SCA om de ska satsa på att ha ett avtal med en helikopter som står redo att rycka in.

Utöver det behöves en väl genomarbetad kontaktlista där alla är medvetna vad de ska göra och att räddningstjänsten vet vem de ska kontakta. Dessutom behövs ett journummer där man snabbt blir slussad vidare till rätt person.

SCA behöver även se till att det finns arbetsledning hela sommaren, och att den personal som arbetar med bränder har rätt utrustning och utbildning.

Läs mer: SCA överväger egen helikopter för brandbekämpning (Land Skogsbruk)Läs mer: MSB vill ha nationell brandhelikopterstyrka (Land Skogsbruk)

Massey Ferguson tillbaka på allvar

Massey Ferguson, som hade en svacka 2018, inleder det nya året starkt med en andraplats och 34 inregistreringar bakom John Deere som har 49 inregistreringar.

Traktortillverkaren, som nyligen lanserade en ny traktorserie i samband med den franska lantbruksmässan SIMA, hamnar därmed klart före både Valtra och Fendt, som får dela fjärdeplatsen med 15 inregistreringar vardera. För Valtra innebär det en kraftig minskning jämfört med fjolårets siffra för februari som låg på 46 inregistreringar.

Tredjeplatsen går istället till New Holland som fortsätter visa stabila siffror.

Läs mer: Massey Ferguson tillbaka på allvar (Jordbruksaktuellt)


Debattsvepet

Har du inte följt med i debatten under veckan får du en ny chans. Här är ett svep över veckans debattinlägg och repliker om de gröna näringarna.

”Experterna om svenska djurrättsterrorn: ”En väldigt farlig utveckling” (Göteborgs-Posten)”Tröga maskiner fäller digitaliseringen” (Land Lantbruk)”Sluta servera fulkött i våra svenska friskolor” (Aftonbladet)”Gödseltunnan – en symbol för beredskap” (Land Lantbruk)”Ökad nötproduktion en miljömässig ruin” (ATL)”Neonikotinoider skadar inte bin” (Land Lantbruk)”Arkivet berättar om mer än skogen” (Land Skogsbruk)”Mineraljakt förlamar svenska jordbruksföretag” (Svenska Dagbladet)”Länge leve korna!” (Smålandsposten)”De som verkligen byggde Södra får ingenting” (Land Skogsbruk)”2019 bjuder på flera utmaningar” (Jordbruksaktuellt)”Hur löser vi den våldsamma skogsdebatten?” (Altinget)”När går första leveransen svenskt kött till Kina?” (Jordbruksaktuellt)”Bolagsförbudet hämmar inte lantbruket” (ATL)”Ta brandutredningen på allvar!” (Skogsaktuellt)”Ge folk på landet en bonus – för miljön” (Aftonbladet)”Framtiden har aldrig varit ljusare” (Land Skogsbruk) ”Man måste inte bli vegan för att vara klimatsmart” (Allehanda)”Kon mer än bara en kött- och mjölkmaskin” (Land Lantbruk) ”Sluta servera fulkött i våra svenska friskolor” (Aftonbladet)”Dags för gula västar i Sverige!” (ATL)”Skogsdebatten måste breddas” (Altinget)”Prisuppgång på mjölk ligger i korten” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Välkommen till Linköping för en heldag om framtidens lantbruk

Hur påverkar den snabba teknikutvecklingen företagen i de gröna näringarna? I samverkan med AgTech vid Linköpings universitet bjuder LRF in till en dag med intressanta föreläsningar och samtal om effekterna av den snabba teknikutvecklingen inom lantbrukssektorn.

Läs mer och anmäl dig här

Husvolymer från Värö blir lägenheter i Varberg

Deromes storsatsning på en ny husfabrik på 17 000 kvadratmeter i halländska Värö är företagets hittills största industrisatsning. Den nya fabriken testkördes under hösten 2018 och produktionen startade i början av november.

Fabriken invigdes den 24 november och redan nu har de första husvolymerna börjat rulla till företagets byggprojekt i Varberg, där Derome Mark & Bostad bygger sex nya lägenheter. Derome hoppas både som en del i skogsbranschen och som företag att kunna ta marknadsandelar från andra hus- och byggnadstyper.

Läs mer: Husvolymer från Värö blir lägenheter i Varberg (Skogsaktuellt)

Till toppen