Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

30 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Land Lantbruk spanar in i 2019 • Miljonkrav mot södra efter dödsolycka • Han är Norges mäktigaste jordbruksprofil 2018 • Faktorerna som styr dieselpriset • Världens största grisföretag • Mellandagsspecial: Göran Berglund kommenterar årets vargattacker på Molstaberg
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Land Lantbruk spanar in i 2019

Det nya året står just nu redo i startgroparna. Land Lantbruk och Land Skogsbruks reportrar spanar in i 2019 och spår vad det kommer att föra med sig.

Teknikreporter Per Emgardsson ser i sin kikare att 2019 blir året då det lossnar på allvar för växtplatsanpassad odling. Johan Sedenius spår medvind för svensk mat och bättre betalt till bonden. Maria Törner ser dock en pressad situation för lantbruket nästa år i sin kikare. Men för dem som klarar sig igenom väntar ljusare tider, menar hon. En något dystrare utsikt ser Göran Berglund som säger att inget tyvärr talar för att 2019 blir året när livsmedelsstrategin får någon effekt på gårdsnivå. Samtidigt rullar de skogspolitiska följetongerna vidare, enligt Mats P Ostelius.

Du hittar spaningarna i sin helhet här:

Spaning 2019: ”Precisionsodlingen kan bli precisare” (Land Lantbruk)Spaning 2019: ”Mer fossilfritt i tanken” (Land Skogsbruk)Spaning 2019: ”Bonden behöver konsumenternas stöd” (Land Lantbruk)Spaning 2019: ”Livsmedelsstrategin märks inte på gårdsnivå” (Land Lantbruk)Spaning 2019: ”Mer automation – men stora genombrottet dröjer” (Land Skogsbruk)Spaning 2019: ”Den enes död, den andres bröd” (Land Lantbruk)Spaning 2019: ”Skogspolitiska följetonger rullar vidare” (Land Skogsbruk)

Miljonkrav mot södra efter dödsolycka

2017 omkom en anställd vid skogsbolaget Södra Cell i Mönsterås efter att personen ramlat ner i ett schakt då en viraduk i en torkmaskin skulle bytas.

Södra döms nu för arbetsmiljöbrott med rubriceringen vållande till annans död då företaget anses ha kunnat göra mer för att förhindra olyckan. Företaget döms att betala en företagsbot på 1 500 000 kronor.

Läs mer: Södra Cell betalar miljonbot efter dödsolycka (Barometern)

Han är Norges mäktigaste jordbruksprofil 2018

Precis som Land Lantbruk utser norska lantbrukstidningarna Bondebladet och Nationen de mest inflytelserika profilerna för året. För 2018 landar Leif Forsell, departementsråd i lantbruk och matdepartementet. Han får platsen för sin långa erfarenhet, sin gedigna kunskap om lantbruk och sin genomslagskraft i lantbruksfrågorna.

På listan kvalar också representanter från handeln, forskningen och media in. Men även vargen, mjölkroboten och klimatförändringarna får varsin plats.

Läs mer: Här är lantbrukets 100 mäktigaste (Bondebladet)Läs också: De gjorde störst avtryck i jordbruket 2018 (Land Lantbruk)

Faktorerna som styr dieselpriset

Strax innan jul sänktes priset på diesel och bensin med 20 respektive 15 öre litern. Det är första gången som priset ligger på under 15 kronor sedan i mars. För under den gångna hösten har priset stigit märkbart. Dieselpriset är komplext och att priset stigit i höst beror på fler olika faktorer. Det främsta skälet är att råoljepriset har ökat som en effekt av USA:s sanktioner mot Iran. En lösning på handelskonflikten mellan USA och Iran skulle därför kunna sänka priserna på diesel och bensin.

En annan förklaring ur ett svenskt perspektiv är att priset på rapsolja har ökat. I Sverige finns nämligen ett krav på att biodrivmedel ska blandas i dieseln – så kallad reduktionsplikt. Därför har Sveriges pris stigit lite snabbare i förhållande till resten av Europa.

Läs mer: Fakta: Faktorerna som styr dieselpriset (ATL)Läs mer: Priset på diesel sänks – nere på under 15 kronor liter (ATL)

Världens största grisföretag finns i Kina

Med sina 1,1 miljoner suggor är WH Group världens största grisföretag. Det är inte ovanligt att kinesiska grisgårdar, så som WH Group, är tio gånger större än stora svenska – de håller inte tusentals, utan tiotusentals djur.

Magnus Därth är VD på branschorganisationen Kött- och Charkföretagen. Han berättar att skillnaden delvis beror på att man i Kina slaktar 700 miljoner grisar om året, jämfört med 2,6 miljoner i Sverige. Men det beror också på att marknaden ser annorlunda ut.

– I Sverige har vi många små grisproducenter som säljer till stora köttföretag, som Scan. I Kina äger köttföretagen ofta själva sina djur. De vill kontrollera hela produktionen, från djur till färdig köttprodukt, och bygger stora anläggningar för att öka effektiviteten, säger Magnus Därth.

Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på LRF, är en av de som besökt de gigantiska slakterierna i Kina. Hon tycker inte att man kan säga att större är bättre, utan allt handlar om hur man tar hand om grisen.

– Jag vill gärna understryka att den svenska grisproduktionen skiljer sig avsevärt från de stora internationella företagen. Vi har världens bästa djurskydd, suggorna går lösa och alla grisar har sin knorr kvar, vilket är en symbol för en välmående gris, säger hon.

På listan över väldens tio största grisföretag toppar företag i Kina, Thailand och USA. Endast två Europeiska företag platsar in, franska Cooperl Arc Atlantique och spanska Vall Companys Grupo.

Läs hela listan: Här är världens största grisföretag (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Dela upp din faktura med autogiro

Du vet väl att du kan betala din LRF-avgift via autogiro? Det innebär att LRF drar avgiften från ditt bankkonto. Du kan även välja om du vill betala månadsvis, kvartalsvis eller per halvår.

Läs mer här

Nyheter från året: Molstaberg

I mellandagarna passar vi på att blicka tillbaka på året som gått och låter Land Lantbruks experter och reportrar kommentera händelserna som toppat nyhetsflödet.

En av de mest uppmärksammade händelserna under året var vargattackerna i Molstaberg.

Det var den 2 och 5 maj som varg gick in i hagarna på Molstabergs säteri och rev sammanlagt 60 får. Trots stora protester och vädjan uteblev beslutet om skyddsjakt på varg från Länsstyrelsens sida. Fårsverige fortsatte att försöka påtala hur allvarlig situationen är och anordnade i juni en protestmarsch till riksdagen i Stockholm.

LRF valde att driva frågan i domstol som ett principärende. Kammarrätten i Sundsvall avslog deras begäran och chanserna att få prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen ser LRF:s jurist som små även om man valt att ge det ett försök.

För Molstabergs gård innebär händelserna att de lägger ner lammuppfödningen på gården.

Kommentar från reportern:

Händelserna på Molstaberg har fått en stor symbolisk betydelse i konflikten kring den svenska vargförvaltningen. Trots en mängd angripna och dödade får både 2015 och 2018 har ingen skyddsjakt värd namnet beviljats. Symboliken blir förstås ännu starkare när lammproduktionen nu läggs ned – en produktion som innan vargarnas ankomst hyllades av samma Länsstyrelse som nu blivit uppfödarnas fiende. Händelserna blir också ett exempel på hur lätt Livsmedelsstrategin och landsbygdsutveckling väger när de ställs mot miljöintressen.

Göran Berglund, reporter, Land Lantbruk

Läs mer: Trots massivt angrepp – ingen skyddsjakt på Molstaberg (Land Lantbruk)Läs mer: Nu har fårägarna fått nog – genomför upprop i Stockholm (Land Lantbruk)Läs mer: Fårsverige togs emot i riksdagen (Land Lantbruk)Läs mer: Molstaberg lägger ned lammuppfödningen (Land Lantbruk)

Till toppen