Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

30 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Nya ministern spår lång infasning av nya Cap • Varg avlivad i Tierp • Brittiska bönder med Brexitoro • Debattsvepet • Köttkontroller i Polen efter slakteriskandal • Gotlandsbönder har förlorat nära 800 miljoner kronor
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet/TT

Nya ministern spår lång infasning av nya Cap

Den nya landsbygdsministern Jennie Nilsson flaggar för en övergångsperiod på ett eller två år, då ändrade regler för jordbruksstöden successivt fasas in.

– Det är svårt att hinna införa den nya politiken fullt ut 2021, konstaterade Jennie Nilsson, när hon fick svara på frågor om Cap-reformens tidsplan under sammanträdet med riksdagens EU-nämnd.

Svårigheterna består bland annat i att valet till EU-parlamentet i maj bromsar in en stor del av EU:s verksamhet redan i april. Dessutom dröjer beslutet om EU:s långtidsbudget som avgör nästa Caps finansiering ända till slutet av 2019. Därtill ska EU-länderna och EU-parlamentet enas, vilket tog lång tid inför den senaste Cap-reformen.

Läs mer: Nya ministern spår lång infasning av nya Cap (Land Lantbruk)Läs mer: Första intervjun med nya landsbygdsministern (Land Lantbruk)

Varg avlivad i Tierp

Den varg som under tisdag förmiddag filmades när den gav sig på ett rådjur i en villaträdgård i Tierp fick avlivas på eftermiddagen. Vargen befann sig en längre tid i ett område med mycket människor och hundar, vilket ledde till att den sköts av en av polisens jägare.

– Den brydde sig inte om vår personal. Kombinationen av det, att den uppträdde ovanligt och att det var mycket människor i rörelse i området, gjorde att vi tog beslut om avlivning, säger Daniel Wikdahl, presstalesman vid Polismyndigheten region mitt.

Läs mer: Tierpsvargen avlivad (Jaktjournalen)Läs mer: Varg avlivad i Tierp (Skogsaktuellt)Läs mer: Filmade vargattacken på sin bakgård (Svt Uppsala)

Osäkra Brexitläget oroar brittiska bönder

Den brittiska lantbrukssektorn hukar i väntan på det officiella Brexitutträdet i slutet av mars.

En undersökning som bondeorganisationen National Farmers Union, NFU, låtit göra visar att många av landets lantbrukare känner oro och tror på sämre lönsamhet inom den närmaste framtiden, till följd av osäkerheten som råder och det faktum att det fortfarande är oklart hur bland annat livsmedelsexporten kommer att påverkas.

Läs mer: Brexit-depression sänker sig över brittiska bönder (Farmers Weekly)Läs även: Hård Brexit stoppar all brittisk köttexport inom EU (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett urval av inlägg och debatter kring de gröna näringarna – sådant som stuckit ut under det senaste dygnet.

”Här är djurskyddsproblemen som politikerna måste lösa” (Altinget)”Mineralbrytning hotar svensk matproduktion” (Land Lantbruk)”Statens processer hotar skogsägandet” (Svenska Dagbladet)

Aktuellt från LRF

Hjälp företagare att göra rätt istället för att leta fel

Under 2019 kommer LRF arbeta för smidigare och enklare kontakter mellan företagare och myndigheter. Vi kallar arbetet god myndighetsutövning. Men vad menar vi med det? Läs våra frågor och svar om arbetet!

Myndigheter och företagare ska känna förtroende för varandra

Köttkontroller i Polen efter slakteriskandal

Smygfilmade bilder visar hur sjuka kor, som knappt kan stå på benen, släpas in för slakt i ett slakteri i Polen. Svulster och trycksår skärs sedan bort, och köttet kvalitetsmärks som säkert för människor att konsumera. Det är oklart om köttet exporterats till Sverige.

Polisen har inlett en förundersökning, och enligt regionmyndigheterna har de ansvariga veterinärerna avskedats. Polska slakterier ska nu inspekteras. Polen är en av de stora köttproducenterna inom EU och exporterar 80 procent av sitt nötkött utomlands.

Köttproducenterna i Polen hävdar att det är ett enskilt fall men att avslöjandet sätter ljuset på kontrollen i slakterierna.

– Alla veterinärer som arbetar med köttproduktion borde betalas av staten och inte av företagen för att ge dem en oberoende ställning, säger Janusz Rodziewicz, från branschorganisationen SRiWRP, till Reuters.

Läs mer: Sjuka kor slaktades och köttet märktes om (Sveriges Television)Läs även: Köttkontroller i Polen efter slakteriskandal (Dagens Nyheter)

Öns bönder har förlorat nära 800 miljoner kronor

Fjolårets torra väder slog hårt mot lantbrukarna på Gotland. Nu har det visat sig hur mycket pengar öns bönder har förlorat till följd av torkan: mellan 700 och 800 miljoner kronor.

– Gotland är ett av de län som har haft mest problem med torkan. Det blev ett stort produktionsbortfall och det har inneburit uteblivna inkomster. Det är många som har ett negativt resultat i bokslutet, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Den gotländska skörden 2018 blev endast trettio procent jämfört med under ett normalår. Framför allt har det varit tufft för grisbönder och växtodlare, som är beroende av spannmål på ett annat sätt än exempelvis nötkreaturbönder.

Läs mer: Öns bönder har förlorat nära 800 miljoner kronor (Hela Gotland)

Till toppen