Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

30 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Palle Borgström polisanmäld för döda djur i sin skog • Regeringsbeslut för effektivare vildsvinsjakt • Cap överskuggar allt i nästa EU-parlament • Miljoner till rådgivning ännu outnyttjade • Jägare dömd för dödsskott mot ”Snapphanevargen” • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Marie Henningsson

Palle Borgström polisanmäld för döda djur i sin skog

LRF:s ordförande, som driver Kilande säteri tillsammans med sin bror, har polisanmälts för att ha lämnat dödfödda kalvar i skogen. En hundägare hittade kadaverresterna i en skog på gårdens ägor, och anmälde upptäckten till kommunen, som i sin tur gjorde en polisanmälan.

I de södra delarna av Sverige måste man numera tillkalla en kadavertransport så fort ett nötkreatur dött, medan det i norra delen av landet fortfarande är tillåtet att gräva ned dem. Ändringen kände inte Borgström till.

– Jag borde naturligtvis ha känt till de nya reglerna. Det är viktigt att jag som LRF-ordförande är ett föredöme. Nu har vi skärpt våra rutiner och kommer i fortsättningen att skicka alla dödfödda kalvar med kadavertransporten, säger Palle Borgström.

Läs mer: Palle Borgström polisanmäld för döda djur i sin skog (Land Lantbruk)

Regeringsbeslut för effektivare vildsvinsjakt

Genom ett nytt regeringsbeslut om lättnader vid användningen av nattsikten och termiska sikten ska vildsvinsjakten underlättas och effektiviseras.

Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid menar regeringen att jakten skulle underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattsikten, mörkersikten och rörlig belysning.

– Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bland annat grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Läs mer: Regeringsbeslut för effektivare vildsvinsjakt (Skogsaktuellt)

Cap överskuggar allt i nästa EU-parlament

Den jordbrukspolitiska reformen Cap är nästa EU-parlaments största lantbrukspolitiska uppgift, och är en av de frågor som kommer att ha störst påverkan på lantbruket.

Stort fokus kommer också ligga på det fortsatta arbetet med EU:s klimatpolitik. Tunga lagstiftningar om mål och villkor för utsläpp har antagits under innevarande mandatperiod, och de ska ses över och uppdateras under den kommande.

En annan het fråga är den om vargens ökade utbredning i Europa. Det har höjts röster för att se över den EU-lagstiftning som skyddar arten från obegränsad jakt, Art- och habitatdirektivet.

Läs mer: Cap överskuggar allt i nästa EU-parlament (ATL)

Miljoner till rådgivning ännu outnyttjade

Jordbruksverket beslöt med start i september förra året att satsa på subventionerad rådgivning till jordbruksföretag. Syftet är att lantbrukare som drabbats av torkans effekter ska kunna anlita rådgivare trots att de fått försämrad lönsamhet för att kunna säkra produktionen.

Men efterfrågan har varit låg och så sent som i slutet av januari hade endast 20 procent utnyttjats. Därför förlänger Jordbruksverket slutdatum för subventionerna till sista juni i år.

Gunnar A Johansson vid rådgivningsföretaget Agrosolution i Sverige tror att behovet av hjälp att planera likviditeten kommer att öka närmaste månaderna. Det är först nu som förra årets torka blir ett riktigt problem för många lantbruksföretag när foder ska köpas och betalas.

Läs mer: Miljoner till rådgivning ännu outnyttjade (Land Lantbruk)Läs mer: Mjölkbonde sökte råd om foder (Land Lantbruk)

Jägare dömd för dödsskott mot ”Snapphanevargen”

Vargen, som kallades snapphanen, hade länge rört sig i skogarna i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län. I mitten av augusti i fjol sköts den av en jägare som trodde att det var en räv. Nu har jägaren dömts för det dödande skottet.

Åklagaren hade yrkat att jägaren skulle dömas för grovt jaktbrott, men domstolen anser att det bara handlar om jaktbrott av normalgraden. Straffet blev villkorlig dom och 25 000 kronor i dagsböter.

Läs mer: Jägare dömd för dödsskott mot Snapphanevargen (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Ladda upp inför EU-valet

EU-valet den 26 maj närmar sig med stormsteg. Ladda upp genom att läsa på om EU:s jordbrukspolitik.

Här kan du läsa på om EU:s jordbruksstöd, CAP

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Den 1 april ersätts Svepet av ett dagligt nyhetsbrev från Land Lantbruk. Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Läs mer: Därför läggs den digitala nyhetstjänsten Svepet ner (Land Lantbruk)

Till toppen