Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

31 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Polska skandalköttet såldes vidare till Sverige • Stora lunchfrågardagen – fråga om köttets ursprung • Experterna om vargdramat i Tierp • Skogsägare kräver miljoner efter bränder • EU:s berg av mjölkpulver snart raderat • Debattsvepet • Djurambulansen i Skåne förlorar viktigt kontrakt
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Shutterstock

Polska skandalköttet såldes vidare till Sverige

Nyligen kom rapporter att ett slakteri i Polen under förra året slaktade sjuka djur, skar bort tumörer och sår på kropparna för att sedan förpacka köttet till försäljning. Nu meddelar Livsmedelsverket att det polska skandalköttet kan ha nått Sverige. Fyra grossister från olika delar av landet har köpt ett kvarts ton av köttet från sjuka djur.

Än så länge finns ingen information om köttet har kommit vidare från grossisterna, eller om det ens har hunnit komma in i Sverige, då Livsmedelsverket har spårat köttet tidigare i kedjan. Det säger statsinspektör Louise Nyholm, som menar att de svenska grossisterna inte har gjort något fel. Allt ansvar ligger på det polska slakteriet.

– Det är ju det här företaget som har släppt ut sjukt kött på marknaden. Vi har ju en gemensam EU-lagstiftning som gäller livsmedel för att möjliggöra de öppna gränserna. Vi ska ju kunna lita på att kött från polska företag är lika säkert som kött från svenska företag. Vi har samma regler att följa, säger Louise Nyholm.

Läs mer: Polskt kött från sjuka djur sålt till Sverige (ATL – Inlåst artikel)Läs mer: Kött från sjuka djur har sålts till Sverige (Dagens Nyheter)Läs mer: Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige (SR Dagens Eko)Läs mer: Sjuka köttet från Polen sålt till Sverige (Sveriges Television)

Stora lunchfrågardagen – fråga om köttets ursprung

I dag är det den så kallade Stora lunchfrågardagen. Tanken är att fråga personalen på restaurangen där man äter lunch varifrån köttet kommer. Det är politikern Johan Löfstrand från Linköping som ligger bakom kampanjen.

När han köper kött i butik är han noga med att det ska vara svenskt. Ursprungsmärkningen i butik är tydlig, men inte alls lika tydlig på restauranger. Johan Löfstrand vill ändra på det och göra ”Stora lunchfrågardagen” till en riksomfattande rörelse.

– Det handlar främst om att stödja svensk livsmedelsproduktion, svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning.

Läs mer: Stora lunchfrågardagen – fråga om köttets ursprung (Land)

Experterna om vargdramat i Tierp

Vargforskaren Olof Liberg ser händelserna bland husen i Tierp som ”ytterligare en pusselbit i vargens breda personlighet”.

– Det var naturligtvis rätt att avliva den. Det är inte bra att vargar uppehåller sig i bebyggelse och det finns en risk för att den här individen är oskygg. De försökte först skrämma iväg den, och det var folk närvarande, och ändå gav sig vargen inte iväg. Det kan vara en indikation på att den är oskygg för människor, säger Olof Liberg.

Jan Bergstam, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, tycker dock att vargen borde ha fått äta rådjuret i fred.

– Man kan inte säga att den är farlig för allmänheten, men det är polisens bedömning och de har den rätten att ta det beslutet. Om den har ett byte är den fixerad vid att komma undan med det. Man borde ha avvaktat och sett till att folk höll sig därifrån istället. Om de hade låtit vargen vara och fått äta rådjuret så hade den gått därifrån, säger Bergstam.

Vargen ska nu obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Då kommer man att få reda på vad det är för varg, hur gammal den är och om den eventuellt var skadad eller sjuk.

Läs mer: Experterna om vargdramat i Tierp (Jaktjournalen)Läs mer: ”Kunde utgöra hot mot människor” (Svt Uppsala)Läs mer: Polisen anmäls – för skjuten varg (Aftonbladet)

Skogsägare kräver miljoner efter bränder

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har sammanställt ersättningskraven från ett 30-tal skogsägare, främst i östra Jämtland där skogsområdena kring Pålgård och Gällö drabbades hårt av bränderna. Summan ligger på mellan 50 och 60 miljoner kronor. Ägarna har främst krävt ersättning för efterbevakningen som trädde in när räddningstjänsten är avslutad. Sedan gäller det brandskadad skog, ungskog och föryngringar som brunnit upp.

– Vi har fått uppskattningar nu från markägarna och i vissa fall har vi skogsbruksplaner, då kan vi säga ganska exakt. Vi känner oss ganska trygga med det underlag vi har nu, säger Anders Dahlén, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar.

Han tror dock inte att ersättningskraven kommer att påverka skogsförsäkringarna i någon större omfattning.

Läs mer: Skogsägare kräver miljoner efter bränder (Land Skogsbruk)Läs mer: Skogsägare kräver miljoner i ersättning efter skogsbränderna (Sveriges Radio Jämtland)

EU:s berg av mjölkpulver snart raderat

2016 erbjöds stora volymer av mjölkpulver till EU:s interventionslager med garanterat pris. En mindre mängd mjölkpulver hittade till EU:s interventionslager även under 2017. Under 2018 har lagren inte fyllts på, dels på grund av en annan marknadssituation och dels för att EU tillfälligt tog bort garantipriset på mjölkpulver och istället införde ett anbudsförfarande.

2018 avslutades med att det såldes 60 000 ton på auktionen i december. Och 2019 inleddes med att rekordvolymen 80 000 ton såldes på en auktion. Nu finns det bara 22 000 ton kvar i EU:s lager, eller 6 procent av lagervolymen.

– Den senaste auktionen är bevis på att Kommissionens åtgärder som infördes under mjölkkrisen 2015-2016 har varit effektiva och gett resultat. Vi har lyckats sälja av våra interventionslager av mjölkpulver utan att sätta press på de europeiska mjölkpriserna, säger lantbrukskommissionären Phil Hogan.

Läs mer: EU:s berg av mjölkpulver snart raderat (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Tre fjärdedelar av EU:s mjölkpulver sålt (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett urval av inlägg och debatter kring de gröna näringarna – sådant som stuckit ut under det senaste dygnet.

”Terrorn mot bönder måste stoppas” (Land Lantbruk)”Ett bondepaket att fylla” (Jordbruksaktuellt)”Växtbaserade livsmedel bör ges bättre villkor” (Svenska Dagbladet)”Sveriges lantbrukare gödslar inte med för mycket kväve” (Altinget)Slutreplik: ”Svensk fågel, ni duckar för ert eget ansvar” (Aftonbladet)Replik: ”Ni har rätt, priset på kyckling borde höjas” (Aftonbladet)Tidigare inlägg: ”Kycklingarna får betala för din billiga måltid” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Inspireras av goda exempel på god myndighetsutövning

I några korta filmklipp har vi samlat exempel på god myndighetsutövning och hur relationen mellan myndigheter och företagare kan se ut.

”Vi har respekt för varandras jobb”

Djurambulansen i Skåne förlorar viktigt kontrakt

För några år sedan tjänade Djurambulansen i Skåne miljontals kronor på att hämta och stalla upp omhändertagna djur åt polisen. Men efter skatteslarv och skulder hos Kronofogden slutade polisen att anlita företaget.

Nu har länsstyrelserna tagit över ansvaret för att omhänderta djur, och Djurambulansen i Skåne, som haft ett ramavtal med länsstyrelsen, förlorar nu kontraktet till Våkön Transport och Djurambulansen Jonas Tysklind. Djurambulansen i Skåne har överklagat till förvaltningsrätten, men förvaltningsrätten går på länsstyrelsens linje.

Läs mer: Djurambulansen i Skåne förlorar viktigt kontrakt (ATL)

Till toppen