Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

31 mars 2019

I det allra sista Svepet någonsin rapporterar vi om följande: • Grisbönder i akut behov av krispengarna • Lantbrukare anmäls: Ska ha rivit 1000-tals meter stenmur • Svenska koloumi förlorade mot halloumi • Hästhuvud hittat – kan komma från svartslaktat djur • Tyskland storsatsar på barkborrefällor • Debattsvepet • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Grisbönder i akut behov av krispengarna

Efter sommartorkan 2018 beslutade regeringen att de drabbade bönderna skulle få krisstödspengar i två omgångar. Första krisstödspaketet betalades ut i slutet av året och gick till nöt-, mjölk- och fårbönderna. Bedömningen var att torkan haft tydligast påverkan på just de grupperna.

Men gris-, fjäderfä- och spannmålsbönderna, som inte räknades in i första omgången, väntar fortfarande. De beräknas som tidigast få ta del av krisstödet först den femte juli i år, vilket LRF Halland är mycket kritiska till.

– Vi är mitt i en väldigt tuff situation vilket syns på alla. Ingen får det att riktigt gå runt. Vi behöver krisstödspengarna så snabbt som möjligt för att kunna betala av fakturorna och för att klara oss in i ny skörd, säger Anders Richardsson, ordförande i LRF Halland.

Läs mer: Grisbönder i akut behov av krispengarna (Svt Nyheter)Läs mer: EU höjer maxbelopp för krisersättningen (Land Lantbruk)

Lantbrukare anmäls för att ha rivit 1000-tals meter stenmur

När betesmarken skulle bli åker så försvann närmare tre kilometer stenmur, 100-tals meter diken, odlingsrösen och åkerholmar och ett småvatten. Området har högsta skyddsklass, och nu har lantbrukaren polisanmälts av länsstyrelsen.

I november 2016 slogs det larm om att marken hade förändrats. Länsstyrelsen anser att det som gjorts är mycket allvarligt, eftersom de hittat 64 biotopskyddade element som tagits bort på fastigheten.

Läs mer: Lantbrukare anmäls: Ska ha rivit 1000-tals meter stenmur och lagt igen diken (Östra Småland)

Svenska koloumi förlorade mot halloumi

Mejeriprodukter i Norrköping förlorade varumärkesstriden med den stiftelse på Cypern som värnar om fårmjölksosten halloumi. Mejeriets komjölksvariant koloumi sade Cypern-stiftelsen blankt nej till, då namnet ansågs vara för likt halloumi.

Det svenska mejeriets VD Fredrik Bergqvist tycker att beslutet är egendomligt, med tanke på att grilloumi finns som registrerat varumärke.

Läs mer: Svenska koloumi förlorade mot halloumi (Land)Läs mer: Döper om sin stekost till Filliostus (Land Lantbruk)

Hästhuvud hittat – kan komma från svartslaktat djur

Det makabra fyndet gjordes på en återvinningsstation i Vansbro på onsdagen. Mellan några containrar stod en blå kasse och i den fanns ett hästkranium, både skinn och kött var bortskuret.

Miljöinspektör Thomas Isaksson på kommunen säger att flera hästägare haft problem att fodra sina djur och att gårdsslaktat kött sålts på svarta marknaden. Eventuellt kommer huvudet från en svartslakt på en närliggande gård.

Läs mer: Hästhuvud hittat – kan komma från svartslaktat djur (ATL)Läs mer: Hästkranium hittades vid återvinning (Dalarnas Tidningar – inlåst artikel)

Tyskland storsatsar på barkborrefällor

I Tyskland hade man i fjol hela tre generationer barkborrar vilket har lett till en massförökning och omfattande angrepp på skog. Barkborreskadorna enbart i förbundslandet Niedersachsen beräknas till ett värde av motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor.

För att försöka rädda skogen som är kvar har den statliga skogsförvaltningen i Niedersachsen nu börjat placera ut över 3 000 insekticidbehandlade barkborrefällor.

Läs mer: Tyskland storsatsar på barkborrefällor (Jordbruksaktuellt)


Debattsvepet

Har du inte hunnit med att följa debatterna under veckan får du en ny chans. Här är ett svep över veckans debattinlägg om de gröna näringarna.

”Stefan Löfven borde be landsbygden om ursäkt” (Expressen)”Stämmotid är högsäsong för demokratin” (Land Lantbruk)”Hur skyddar vi skog från klimatet?” (Land Skogsbruk)”Landsbygden – nyckeln till vår överlevnad” (Jordbruksaktuellt)”Äntligen tas äganderätten på allvar” (Land Skogsbruk)”S borde sno klimatfrågan från storstadselitens MP” (Expressen)”Matvärlden ger inga enkla svar” (ATL)”Hela landet ska kunna leva och växa” (Dagens Samhälle)”Laddad vardagsfråga – Hur går det till när era djur slaktas?” (Jordbruksaktuellt)”Djävulen sitter i detaljerna” (Jordbruksaktuellt)”Politik och marknad löser klimatfrågan” (Skogsaktuellt)”Är det så konstigt att vilja vara ekobonde?” (Land Lantbruk)”Om spelet kommer” (Jordbruksaktuellt)”Det finns ingen logik i protester mot kosläpp” (Land Lantbruk)”Hela branschen måste samarbeta mot barkborrarna” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Skaffa dig spetskunskap inom företagande

Står du eller någon du känner inför en investering, är på väg att ta över ett företag eller vill utveckla sitt ledarskap? Ta då chansen att söka utbildningen, som skräddarsytts av Handelshögskolan Executive Education på uppdrag av LRF.

”Inspiratörer och föreläsare i världsklass och en struktur som kommer föra oss långt”

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Det här är det sista Svepet som görs, och vi som har gjort det vill tacka för visat intresse. Nu ses vi i stället i det dagliga nyhetsbrevet från Land Lantbruk.

Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Läs mer: Därför läggs den digitala nyhetstjänsten Svepet ner (Land Lantbruk)

Till toppen