Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

4 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande från nyhetsflödet: • Lantbrukare och skogsarbete farligaste jobben • Avverkningsläge innan priserna sjunker • Så vill riksdagspolitikerna förändra för lantbruket • Debattsvepet • Granskning av blyhalt i viltkött • LRF: Jordbruket behöver säkras på lång sikt
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Lantbrukare och skogsarbete farligaste jobben

Åter igen visar statistik från Arbetsmiljöverket att lantbrukare och skogsarbetare är två av de farligaste yrkena i Sverige. Svenska Dagbladets sammanställning visar att 56 personer omkommit inom lantbruket och 23 inom skogsbruket mellan 2008 och 2018. Det enda jobb där fler personer omkommit under samma period är inom transportsektorn där 59 personer dött.

Bengt Järvholm, som är professor i yrkes- och miljömedicin och som arbetat länge med att kartlägga arbetsmiljöskador, menar att lantbruksyrket är extra utsatt eftersom många är egenföretagare och arbetar ensamma. Han menar att egenföretagare inte heller är prioriterade i Arbetsmiljöverkets tillsynsarbete.

Läs mer: Här är Sveriges tio farligaste yrken (Svenska Dagbladet)Läs mer: Så ska färre dö i gröna arbeten (Land Lantbruk)

Avverkningsläge innan priserna sjunker

Timmerpriserna har toppat för denna gång och det är hög tid att avverka. Det menar Danske Bank som i sin analys ser att efterfrågan backat på flera viktiga exportmarknader och att den 37 månader lång uppgången på priserna för svenska trävaror nu stannat av.

– Framför allt gäller det Kina, dit exporten ökat i flera år. Nu minskar den istället på grund av en avmattning i byggandet och konjunkturen i Kina. Mängder av ålderdomliga trä- och möbelföretag har dessutom rensats bort för att de inte uppfyller nya krav på miljö och arbetsförhållanden, samtidigt har en låg rubelkurs gynnat import från Ryssland, säger Johan Freij, chef för Skog & Lantbruk på Danske Bank till tidningen ATL.

Mikael Eliasson som är direktör på Svenskt Trä delar bilden som Danske Bank har att trävarumarknaden nu ser ut att gå in i en lugnare period. Däremot tror han att efterfrågan på trävaror kommer fortsätta att öka även under kommande år.

Läs mer: Avverkningsläge innan priserna sjunker (ATL)Läs mer: Svenskt trä efterfrågas i världen (Land Skogsbruk)

Konflikt om koskällor blossar upp i Tyskland

I Holzkirchen i södra Tyskland stämmer ett nyinflyttat par en lantbrukare för hon låter kor med koskällor beta vid deras hus. När paret flyttade in var fälten runt huset tomma men 2014 började kommunen som äger marken hyra ut ängarna till ett litet mejeri som har sina kor på fälten.

Klaganden har tidigare förlorat en stämning mot lantbrukaren 2017 men de ger inte upp utan vänder sig nu till en domstol i München med sin stämning. I stämningen klagar paret också på att korna luktar illa.

Läs mer: Konflikt om koskälla blossar upp i Tyskland (BBC)

Så vill riksdagspolitikerna förändra för lantbruket

Stärkt äganderätt, stärkt livsmedelsproduktion och sänkt dieselskatt – det är innehållet i några av de 2940 allmänna motioner som riksdagspolitiker lämnat in för 2018.

Bland annat föreslår moderaterna att en ny viltmyndighet inrättas med syfte att ta ett samlat grepp om jakt- och rovdjursfrågorna. C- och M-politiker sätter fokus på våld och hot mot lantbrukare i sina inlämnade motioner.

Läs mer: Lant- och skogsbruksfrågor viktiga för riksdagspolitikerna (Land Lantbruk)Läs mer: Här är alla motionerna (Riksdagen)


Debattsvepet

Här är ett svep över helgens debatter om de gröna näringarna.

”Vi i Sverige äter för mycket animaliska produkter” (Dagens Nyheter)”Debatt: Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror” (Metro)”Småföretagarna är vår nya arbetarklass” (Aftonbladet)”Nu släcker staten lyset på landsbygden” (Dagens Samhälle)”Dagens vindkraft är människofientlig” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Så går LRF-snacket efter fjällnära skog-förhandlingarna

På torsdagen avslutades huvudförhandlingen som gäller nekade avverkningstillstånd i skog nära fjällen. De aktuella målen rymmer principiella frågeställningar som berör alla Sveriges skogsägare. ”Det handlar om den grundlagsskyddade rätten till egendom och statens skyldighet att ersätta markägaren om denne hindras av staten att bruka sin mark.”

”Det har handlat om mer eller mindre befängda invändningar från staten”

Granskning av blyhalt i viltkött

Livsmedelsverket ska granska blyhalt i viltkött efter att nya råd för hantering av viltkött infördes för fem år sedan. Forskning har tidigare visat att personer som åt mer än 200 gram viltkött i veckan hade betydligt högre blyhalter i kroppen än de som konsumerade mindre mängd viltkött. Därför infördes rådet att jägare ska skära bort 10 centimeter runt stället där en blykula gått in i djuret. Nu vill Livsmedelsverket se om rekommendationerna gjort skillnad.

Läs mer: Granskning av blyhalt i viltkött (Expressen)

LRF: Jordbruket behöver säkras på lång sikt

Samhället behöver bli bättre anpassat för tuffa klimatförändringar med torka och kraftiga regn menar LRF:s länsordförande i Östergötland, Peter Borring.

Läget för lantbrukarna i Östergötland har blivit bättre. Men enligt Borring är det fortfarande ansträngt med sjunkande priser på mjölk och kött och högt pris på foder. Dessutom kommer liknande problem antagligen inte bli färre på sikt.

– Vi behöver på samhällsnivå, verkligen på allvar, sätta oss ner och fundera på vilka omständigheter och vilka förutsättningar vi måste ha för att långsiktigt säkra in att vi har ett jordbruk som klarar de här typerna av klimat och vädervariationer, säger Peter Borring till Sveriges Radio Östergötland.

Läs mer: LRF: Jordbruket behöver säkras på lång sikt (Sveriges Radio Östergötland)

Till toppen