Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

4 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Årets vasalopp hållbarare än någonsin • Man dog under röjningsarbete efter stormen • Jordbruksprodukterna tar klivet in i bilfabriken • Debattsvepet • Hästsverige sörjer Stefan Johansson • Klassisk svinpest kan vara på väg att utrotas
Jan Hallman, Svepetredaktör - ]

FOTO: IBL

Årets vasalopp hållbarare än någonsin

Fjolårets satsning på enbart vegetarisk mat fick köttbönderna att gå i taket. Ett svek tyckte många av dem. Det har arrangörerna av Vasaloppet tagit fasta på och serverar i år en meny med två alternativ – en vegetarisk och en med kyckling.

– I år kommer det att bli en kycklingwok i pitabröd med svenska råvaror. Det kommer även att finnas ett vegetariskt alternativ utan kyckling och maten serveras till de som gått i mål i Vasaloppet, säger Per Källgren, pressansvarig för Vasaloppet.

Tonvikten ligger på svenska råvaror som är så lokalproducerade som möjligt. Arrangörerna bestämde sig också för att lära sig mer om hållbar kost och lantbrukares förutsättningar.

– Kost och lantbruk är ju inte vårt huvudområde. Vi är duktiga på att arrangera skidtävlingar, det är ju det som är vår profession. Samtidigt lär vi oss om hållbarhet hela tiden. Vasaloppet är en stor apparat och i år försöker vi ha enbart svenska råvaror för att minska transporterna, säger Per Källgren.

Läs mer: Så blir maten på Vasaloppet (Land)Läs också: Bonde-ilskan mot Vasaloppet: ”Ett svek” (Land)

Man avled i samband med röjningsarbete efter stormen

En man klämdes till döds när han jobbade med en traktorgrävare i kommunen Lumparland på Åland. Olyckan skedde när han skulle röja upp efter stormen Alfrida. Av okänd anledning kom fordonet i rullning och när mannen försökte stoppa rullningen hamnade han under traktorgrävaren.

Enligt polisen har mannen inte ha arbetat på uppdrag av något företag eller myndighet.

– Huvudsaken med utredningen är dödsorsaksundersökning. Vi misstänker inget brott i det här skedet, säger utredaren Nina Rasmus.

Läs mer: Man död under röjningsarbete efter stormen (Land Skogsbruk)Läs mer: Man död i röjningsarbete efter stormen (Aftonbladet)

Jordbruksprodukterna tar klivet in i bilfabriken

Allt fler jordbruksprodukter används i bilproduktionen. Man använder bland annat majs, soja, vetehalm, bambu och kokos.

De första bilarna bestod först till stor del av trä, sedan följde en mycket lång period då bilarna gjordes av stål. Sedan 1970-talet har allt mer plast använts för att göra bilarna lättare och mer bränslesnåla. Nu går man allt mer över till att hämta material från jord- och skogsbruk. Nya bilar innehåller många delar som är tillverkade av fibrer eller andra växter.

– Vi utvecklar ny teknik för att effektivt kunna använda refuserade fibrer och andra material, säger Debbie Mielewski, chef för hållbarhetsforskningen vid Ford Motor Company, enligt ett pressmeddelande.

Deras Ford Mustang har förstärkt stora delar av karossen med linfibrer och linfrön. En annan fordonstillverkare är John Deere, som gör både tak och skärmar till flera av sina jordbruksmaskiner av majs och sojabönor.

Läs mer: Nu tar jordbruksprodukter klivet in i bilfabriken (ATL)

Debattsvepet

Här är ett svep över det senaste dygnets debatter om de gröna näringarna.

”Är eko verkligen alltid mest reko?” (Land Lantbruk)”Vegetarianer är inte lantbrukarnas fiender” (Avesta Tidning)”Förbjud AP-fonderna att satsa pengar på köttindustrin” (Dalarnas Tidningar)”Nu behövs en politik som står upp för rätten att äga och bruka skog” (Östersunds-Posten)”Får Boxholm flytta till Östersund?” (Dala-Demokraten)

Hästsverige sörjer Stefan Johansson

Stefan Johanson, en tongivande person i inom svensk hästsport och hästnäring, avled på nyårsafton i sviterna av en operation.

Stefan Johanson blev VD på Axevallatravet 1993 innan han några år senare fick motsvarande tjänst på Åbytravet. En bit in på 2000-talet var han VD för Casino Cosmopol i Göteborg, men återvände till hästbranschen när han 2007 blev VD för Hästsportens nationella stiftelse, HNS. Där utvecklade han organisationen och blev en sammanhållande kraft inom hela Hästsverige.

Titti Jöngren var tidigare riksstyrelseledamot i LRF, som under sin tid i HNS styrelse var med och rekryterade Stefan Johanson.

– Stefan gjorde ett fantastiskt jobb med att samordna och lyfta riksanläggningarna Wången, Strömsholm och Flyinge. Han var också ovärderlig för samarbetet med LRF Häst, säger Titti Jöngren.

Läs mer: Stefan lyfte och enade svenska hästnäringarna (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Har du problem med ditt konto på lrf.se?

Har du stött på problem med att skapa ett konto eller att logga in på lrf.se? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Frågor och svar om ditt medlemskonto

Genändrad gris blir immun mot klassisk svinpest

Den klassiska svinpesten är – liksom den afrikanska svinpesten – en av de svåraste grissjukdomarna. Nu har forskare från Kina hittat ett sätt att de blir immuna mot den klassiska svinpesten. Via genmodifiering kan man stoppa viruset från att reproducera sig inne i grisarna.

– Att ha mer sjukdomsresistenta djur är alla sjukdomsgenetikers våta dröm. Då behöver man inte vaccinera djuren och man behöver inte behandla dem med antibiotika, säger Ulf Magnusson, professor i veterinärmedicin på Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs mer: Klassisk svinpest kan vara på väg att utrotas (Land Lantbruk)Läs mer: Genändrad gris blir immun mot svinpest (Vetenskapsradion)

Till toppen