Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

4 mars 2019

I veckans första Svepet rapporterar vi om följande: • Sågverk i brand i Kalmar • Unibake vill fortsätta jäsa • Skogsnäringen vill starta Skogsskadecenter • Nationell varning för lågt grundvatten • Debattsvepet • Viktig vinst för hästägare: JAS-flygningar begränsas
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Christian Svensson

Sågverk i brand i Kalmar

Natten till måndagen kom larm om en brand i ett sågverk i Tvärskog utanför Kalmar. Vid 6-tiden på morgonen var branden under kontroll, men räddningstjänsten kommer att vara kvar i ytterligare flera timmar.

En hyvleribyggnad på cirka 250 kvadratmeter blev totalförstörd i branden, och byggnader intill skadades också. Platsen kommer att spärras av för en teknisk undersökning när räddningstjänsten har arbetat färdigt. Ingen person har skadats, enligt polisen.

– Vi kommer att skriva en anmälan om mordbrand. Vi vet inte vad som har startat branden, säger Matilda Edsenius, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Läs mer: Sågverk i Kalmar i lågor (Land Skogsbruk)Läs mer: Sågverk i brand i Kalmar (Barometern)Läs mer: Stort sågverk i brand i Kalmar (Kvällsposten)

Lantmännens brödbusiness jäser i det tysta

Lantmännens dotterbolag Unibake utvecklas med full kraft, och är Lantmännens i särklass mest globala del med försäljning av fryst bröd på fem kontinenter och bagerier i över tjugo länder. Förra året steg bolagets omsättning med upp emot en miljard och det görs regelbundet företagsuppköp över hela världen.

Unibake har ganska obemärkt glidit fram med en allt mer internationell verksamhet som följer med globala trender som handlar om bekvämlighet och ökad försäljning av snabbmat. Huvuddelen av produktionen är också frysta bröd och bakverk som kan transporteras långa sträckor.

De senaste fyra åren har Unibake köpt ett företag om året och företagsköpen ska fortsätta – bondeägda Unibake ska växa globalt.

– Vi har blicken på USA och Europa men vi utesluter ingenting. Vi vill ha tillväxt på alla marknader, säger bolagets VD Werner Devinck.

Läs mer: Lantmännens brödbusiness jäser i det tysta (Land Lantbruk)

Näringen söker pengar för skogsskadecenter

SLU, Skogforsk och flera större skogsbolag ansöker hos Vinnova om 32 miljoner kronor för att få till stånd ett gemensamt skogsskadecenter. Om pengarna beviljas kommer aktörerna bakom ansökan at skjuta till ytterligare 60 miljoner kronor.

Tanken med skogsskadecentret är att ta ett större grepp om skadegörarna i skogen, det vill säga svampar, insekter och vilt. Jan Stenlid, professor vid institutionen för mykologi och växtpatologi vid SLU, som också ska leda skogsskadecentret säger att man även ska titta på anpassad skogsskötsel, främst som ett medel mot viltskador.

Ett center är dessutom ett bra sätt att hålla kontakt med branschen och myndigheterna för att forskningsresultaten ska få genomslag i det praktiska skogsbruket.

Läs mer: Näringen söker pengar för skogsskadecenter (Land Skogsbruk)

Nationell varning väntar om grundvattennivåerna

Sommaren 2018 var extremt torr, och hösten och vintern förde dessutom med sig lite mindre nederbörd än normalt, så året börjar med vattenunderskott. I de så kallade grundvattenmagasinen ligger nivåerna enligt SGU, Sveriges geologiska undersökningar, ”under” eller ”mycket under de normala” i nästan hela Sverige.

Delar av västkusten, östra Kalmar län och östra Norrbottens län har normala nivåer, men i resten av landet krävs mycket regn – dubbelt så mycket nederbörd som normalt under minst en månad.

”Lägg in mer av arealen i vall och se över bevattningen” – det råden ger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland, till alla jordbrukare i vattenfattiga områden.

Läs mer: Nationell varning för lågt grundvatten (Land Lantbruk)Läs mer: Så rustar du inför ännu en torr sommar (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Farsen kring älgproblemet måste sluta” (ATL)”Nu vänder det, sakta men säkert” (Land Lantbruk)Replik: ”På tiden att vanliga svenska jordbrukare får upprättelse” (Land Lantbruk)Tidigare inlägg: ”Eko i offentliga kök gynnar svensk hållbar matproduktion” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Är du nyfiken på vad som hänt med förra årets stämmomotioner?

Andra lägesrapporten för vad som har hänt med motionerna från riksförbundsstämman 2018 är nu klar.

Du hittar lägesrapporten här

Viktig vinst för hästägare: JAS-flygningar begränsas

Flera gårdsägare utanför Trollhättan har protesterat mot att flygvapnet upprepade gånger inte varnat hästhållare om låga överflygningar med påföljande högt buller. Flygövningarna har flera gånger gjort att olyckor inträffat med hästar som gått i hagar och skadats efter att ha skrämts av lågt flygande stridsplanen.

I oktober polisanmälde gårdsägarna Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättan Vänersborgs flygplats, och nu blir det stora begränsningar för militär flygtrafik enligt ett beslut från länsstyrelsen i Västra Götaland.

Läs mer: Hästägare fick rätt mot Försvarsmakten (Svt Nyheter)Läs mer: Viktig vinst för hästägare: JAS-flygningar begränsas (ATL)

Till toppen