Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

5 december 2018

I Svepet i dag läser du om följande: • Stadig minskning av importkött • Frankrike: Höjning av bränslepriserna ställs in • Förbud mot systematisk avlivning av kalvar • Debattsvepet • Mjölkprisindex höjs • Nytt rekordår för vildsvinsolyckor väntas
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Stadig minskning av importkött

Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion mer än den gjort sedan 1990. Men samtidigt syns en stadig minskning av importköttet till förmån för den en ökad svensk köttproduktion. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Under 2018 har produktionen av svenskt kött ökat med 3 till 4 procent. Vilket delvis är en konsekvens av svenskarnas matvanor då efterfrågan på svenskt kött och ekologiskt fortsätter att öka. Hänsyn för klimatet, djurens välfärd och hälsotänk är de stora värden som styr konsumentutvecklingen, menar Åsa Lannhard på Jordbruksverket.

– Under en lång tid steg importen av kött men för fem år sedan såg vi en tydlig vändning. Det har att göra med samma värden, men kan också påverkas av att böndernas status har höjts. Fler vill ha närodlat och vill värna om den svenska bonden, säger Åsa Lannhard till Dagens Nyheter.

Läs mer: Största minskningen av köttkonsumtion i Sverige på nästan 30 år (Inlåst artikel – Dagens Nyheter)

Frankrike: Höjning av bränslepriserna ställs in

Den franska regeringen ställer in höjningen av bränslepriserna som planerats träda i kraft den 1 januari nästa år, för att få stopp på de omfattande protesterna. Under helgen urartade protester i upplopp. På Paris gator skadades hundratals personer samtidigt som butiker plundrades och bilar stod i brand.

Upprinnelsen till protesterna är ett missnöje mot Emmanuel Macrons regering som infört av skatter på bränsle för att få bukt med luftföroreningarna. Missnöjet har framför allt varit stort på landsbygden där kollektivtrafik inte alltid finns som alternativ.

Läs mer: Höjning av bränslepriserna ställs in (SVT Nyheter)Läs mer: Över 200 gripna i stora protester (SVT Nyheter)

Förbud mot systematisk avlivning av kalvar

Danmarks motsvarighet till LRF, Landbrug & Fødevarer, stoppar en viss typ av avlivningen av kalvar inom lantbruket. Danska lantbrukare har kritiserats i flera år för att man avlivar tusentals jursey tyre-kalvar varje år. Bakgrunden till de många avlivningar är att rasen lämpar sig väl för mjölkning, men att köttet inte ger tillräcklig avkastning.

Enligt en avtalsuppörelse mellan L&F, Økologisk Landsforening och danska Mejeriforeningen är det efter årsskiftet inte tillåtet att avliva kalvarna systematiskt på ekologiska gårdar.

Landbrug & Fødevarer säger att de också kommer att titta på ett avtal som gäller konventionella gårdar. Planen är att ett sådant avtal är undertecknat under 2019.

Läs mer: L&F vill stoppa avlivning av nyfödda kalvar (Landbrugsavisen)


Debattsvepet

Här är ett svep över helgens debatter om de gröna näringarna.

”Har Bucht helt tappat omdömet?” (Land Lantbruk)”Jaktkritikerna bryr sig inte om landsbygden” (Aftonbladet)”Skärp straffen för aktivism” (ATL)”Hoppfullt men avlägset antibiotikastopp” (Jordbruksaktuellt)

Aktuellt från LRF

Nu kan du se alla webbinarier om torkan i efterhand

De senaste veckorna har vi sänt tre webbinarier om hur man kan anpassa företaget efter torkan. Nu finns alla tre tillgängliga att se i efterhand, var och när det passar dig.

Här hittar du webbinarierna

Mjölkprisindex höjs

För första gången sedan i maj steg mjölkprisindex under onsdagens Global Dairy Trade-auktion. Höjningen är på 2,2 procent och priset ligger nu på 2 819 amerikanska dollar. Den största prishöjningen stod smörmjölkspulver för som höjdes med nästan 17 procent.

Läs mer: GDT – juni till december 2018 (ATL)

Nytt rekordår för vildsvinsolyckor väntas

Mellan 2010 och 2017 steg antalet vildsvinsolyckor med nära 150 procent. Allt tyder på att förra årets rekord i antal olyckor kommer att slås i år igen.

– I första hand beror det på populationstillväxten, säger ekologen Anders Sjölund till TT.

Han menar att även om populationen är svår att sätta en exakt siffra på visar alla indikationer att den ökar.

– De har spridit sig söderifrån och från Sörmland samt Östergötland, och sprider sig på väg norrut nu. Och där får vildsvinen hjälp av klimatförändringarna kan jag tänka mig, säger han.

Förutom olyckor orsakar vildsvinen stora skador inom lantbruket.

Läs mer: Vildsvinsolyckor ökar – nytt rekordår väntas (Svenska Dagbladet)Läs tidigare rapportering: Bygger viltstängsel för att freda åkrarna (Land Lantbruk)

Till toppen