Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

5 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Kustområdet norr om Stockholm drabbades hårt av stormen Alfrida • Vildsvin snart vanligare än älg på tallriken • Rekordtidig harvning i Skåne och på Gotland • Musteriet växer snabbt – har investerat i ny lokal • Framtidens produktion av mat: Odling på höjden
Jan Hallman, Svepetredaktör - ]

FOTO: Jonas Rönnbro

Kustområdet norr om Stockholm drabbades hårt av stormen Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter enligt en första inventering gjord av Skogsstyrelsen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– De största skadorna är i Stockholms län och då framförallt i Norrtälje kommun, skriver Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Skador har även rapporterats från södra och mellersta Sverige, där det dock handlar om enstaka fallna träd längs hyggeskanter och i nygallrade skogar, enligt Skogsstyrelsen.

Totalt sett är det inte så stora skador, som till exempel Gudrun 2005 och Per 2007, men lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare har ha drabbats hårt.

– För oss är det värre än efter både stormen Per och Gudrun, säger Dan Glöde, VD för Hargs bruk som äger skog mellan Norrtälje och Östhammar.

Skadorna finns både i gallrad skog och i sluten skog – både stora bröten med träd som ligger som i plockepinn och väldigt spridda stormfällen över stora områden.

Dan Glöde hoppas på en bra dialog med Skogsstyrelsen när det gäller avverkningsanmälningar och att det kanske kan behövas någon form av dispens.

– Det är viktigt att Skogsstyrelsen har en öppen attityd för att vi ska kunna lösa den här situationen, konstaterar han.

Läs mer: Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida (Land Skogsbruk)Läs mer: ”Värre än efter Per och Gudrun” (Land Skogsbruk)Läs mer: Vatten viktigaste att säkra vid strömavbrott (Sveriges Radio)Läs mer: ”Bitvis är nästan allt nedblåst” (ATL)

Vildsvin snart vanligare än älg på tallriken

De senaste 20 åren har vildsvinsjakten ökat med flera hundra procent, medan älgjakten stannat av. Det visar ny statistik från SCB.

Vikten på de skjutna älgarna har sjunkit från 30 000 ton per år till omkring 20 000 ton per år sedan mitten av 1990-talet. Samtidigt har vildsvinsjakten ökat rejält. Från 2006 till 2009 ökade den sammanlagda vikten på de skjutna djuren från 2 300 ton till 7 500 ton – en ökning med över 220 procent.

Och trenden blir bara starkare. År 2017 sköts över 13 000 ton vildsvin. Det motsvarade två tredjedelar av de skjutna älgarna, som vägde drygt 19 000 ton.

Läs mer: Vildsvin snart vanligare än älg på tallriken (Land Skogsbruk)

Rekordtidig harvning i Skåne och på Gotland

I Skåne och på Gotland har man redan börjar harva, trots att 2019 knappt har börjat. Det beror på det torra vintervädret som ger möjlighet att förbereda jorden för vårbruket.

Sten Segerslätt på Rosenhälls gård, nära Landskrona, har aldrig varit med om att harva i januari tidigare, men omständigheterna var så fördelaktiga att det inte gick att stå emot. Torrt och traktorn lämnar inga spår.

– Det kan förstås bli ett blött år, men just nu är det väldigt lite vatten i profilen och det finns bäckar som går tomma fortfarande.

Jesper Legfelt i Fole Nygårds, öster om Visby, bearbetade ett fält där morötter odlades under fjolåret.

– Vädret var tjänligt för att köra på mulljord. Det var torrt men inte fruset, samtidigt gjorde blåsten att det var lite frost i ytan så det inte blev kladdigt, berättar Jesper Legfelt.

Läs mer: Rekordtidig harvning i Skåne och på Gotland (ATL)

Musteriet växte från hobby till storskaligt

2014 startades Köpings musteri av Lena Ryberg- Ericsson och hennes dotter Johanna Ryberg. Deras tanke var att det skulle drivas på hobbynivå med äppelträd som de planterade på gården i Rasgärde by i Muntorp. Men produktionen utökades med odlingen Bergs Äppelgård i Hallstahammar, och nu finns det i den ekologiska Krav-odlingen 6000 fruktträd, med 100 olika sorters äpplen.

Intresset för deras must är stort och de har fått många nya kunder både i länet och i hela Sverige. Nu bygger man en byggnad som ska inhysa butiken som inte längre får plats då den utökade maskinparken tar allt utrymme.

– De nya maskinerna har effektiviserat arbetet. Vi har en maskin som kan producera 6000 flaskor per dygn, berättar Lena Ryberg- Ericsson.

Läs mer: Musteriet växer snabbt – har investerat i ny lokal (Västmanlands Nyheter)

Aktuellt från LRF

Så arbetade LRF med torkan

2018 kommer gå till historien som ett av de tuffaste åren i modern tid – och än är inte krisen över. Här är en sammanfattning av vad som hände under året i samband med torkan.

Myndigheter, butiker och konsumenter slöt upp

Framtidens mat odlas året runt

Grönska, en så kallad food tech-startup, med bara tre år på nacken har utökat från en källare till en 900 kvadratmeter stor industrilokal. Företaget riktar in sig på hydroponisk odling, där plantorna odlas i ett slutet vattensystem, och klarar sig utan jord. Rötterna växer i stället direkt ner i näringsberikat vatten och LED-lampor ersätter solljuset. Det går alltså att odla året runt, oavsett väderlek.

Målet med odlingstekniken är att minska mängden importerade grödor och få oss att äta mer hållbart.

– Vi vill att Sverige ska stå upp lite mer för sig självt och bli mer självförsörjande. I mitt tycke är det minst lika viktigt som att ha ett fungerande försvar, säger Petter Olsson, en av grundarna.

Ett annat företag är Urban Oasis som ska använda sig av AI för att maximera grödornas vitaminer och optimera resursanvändningen.

– I vår nya odling kommer det att finnas tusentals sensorer som mäter temperatur, luftfuktighet och andra värden. Då kan vi skapa grönsaker som är anpassade efter kundens behov men som också odlas mer effektivt, säger Albert Payaro, ingenjör och medgrundare.

Läs mer: Framtidens produktion av mat är här (Svenska Dagbladet)

Till toppen