Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

5 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Torkan slog hårt mot de gotländska vallarna • Fårhållaren lät sjuka djur självdö - ”jobbigt att avliva dem” • Storbrand på skånsk gård i natt • Högre krav på flyget ska ge mer grönt bränsle • Man avled efter olycka med tjurar • MRSA-bakterier hos nio av tio danska slaktsvin • Bikupor förstördes två gånger på två dygn
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Torkan slog hårt mot de gotländska vallarna

Torkan gick hårt åt vallarna hos de gotländska bönderna, och många skördades extra sent. Stefan Uddin på Hushållningssällskapet på Gotland tror att det kommer påverka årets vallsäsong negativt genom att många kommer att tappa en del i förstaskörden.

– De vallar som såddes i fjol fick väldigt tufft i torkan och blev inte bra. Det är tveksamt hur de ser ut nu. Många försökte hjälpså i höstas, men vi vet inte riktigt vad det blir av det.

Dock ser det lite bättre ut i norr. Kristina Sigfridsson, som jobbar på Hushållningssällskapet i Luleå i Norrbotten, säger att odlarna fick mellan 60 procent upp till normalskörd under 2018. Hon ser försiktigt positivt fram emot 2019, eftersom hösten hade gynnsamt väder, samt att det ligger en meter snö på marken just nu.

Läs mer: Torkan slog hårt mot de gotländska vallarna (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Bättre skördar i norr än i söder (Jordbruksaktuellt)

Djurplågeri i Skaraborg – tandlösa, avmagrade och döda får hittade

En veterinär på ett slakteri upptäckte att ett 50-tal lamm från en gård i Skaraborg var smutsiga och gödselförorenade, och meddelade detta till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

De gjorde en kontroll av gården i Skaraborg och uppmärksammade att många djur var i liknande skick. Avmagrade djur, felaktig avlivning och avsaknad av veterinärvård är några av de brister som beskrivs i ärendet. Lantbrukaren har i utredningen medgett att han låtit djuren självdö istället för att avliva dem, eftersom han tycker det är jobbigt att avliva dem.

Läs mer: Fårhållare misstänks ha låtit sjuka djur självdö (Land Lantbruk)Läs mer: Allvarligt fall av djurplågeri i Skaraborg (Skaraborgs Läns Landsting)

Storbrand på skånsk gård i natt

Natten mot tisdagen brann en ladugård på en äldre gård i Eslöv ner till grunden. Ladugården var övertänd redan när räddningstjänsten kom fram och de fick i stället koncentrera sig på att skydda ett bostadshus.

Brandplatsen är en äldre skånsk gård som nu är obebodd. Inga djur finns i ladugården. Det blåste kraftigt på platsen vilket försvårade räddningsinsatsen, men när det senare på natten började regna så kunde räddningstjänsten sluta oroa sig för spridningsrisken.

Läs mer: Storbrand på skånsk gård i natt (Svt Nyheter)Läs mer: Lada utom räddning – brann ner till grunden (Kvällsposten)Läs mer: Så mycket kostar bränderna lantbruket varje år (Land Lantbruk)

Man avled efter olycka med tjurar

En äldre man avled under måndagen efter att på något sätt kommit i närkontakt med tjurar på en bondgård utanför Karlstad. Enligt uppgifter från polisen önskade ambulanspersonal biträde av polispatrull därför att flera tjurar sprang omkring på platsen.

Det är oklart hur mannen kom i närkontakt med tjurarna, men en förundersökning om vållande till annans död i samband med arbetsolycka har inletts.

Läs mer: Man avled efter olycka med tjurar (Land Lantbruk)

MRSA-bakterier hos nio av tio danska svinbesättningar

En stickprovskontroll gjord av danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, visar att förekomsten av de resistenta MRSA-bakterierna är på samma nivå som 2015.

Enligt experter bedöms spridningsrisken till människor vara begränsad och går att undvika med normal livsmedelshygien i köket. Bakterierna sprids bara i sällsynta fall från människa till människa.

Läs mer: MRSA-bakterier hos nio av tio danska svinbesättningar (Land Lantbruk)

Högre krav på flyget ska ge mer grönt bränsle

Huvudförslaget i regeringens utredning är en så kallad reduktionsplikt för flygfotogen, med högre krav på inblandning av biodrivmedel i flygbränslet. Redan om två år föreslås plikten införas och ska gälla för allt flygfotogen som tankas på svenska flygplatser. Förhoppningen är att marknaden för biodrivmedel ska växa. I dag utgör förnybart bränsle mindre än en procent av marknaden.

Utredningen innehåller inte något konkret förslag för stöd till produktionsanläggningar för att kunna producera biobränsle i Sverige, men regeringens utredare Maria Wetterstrand hoppas kunna få igång produktion i Sverige, och då handlar det om restprodukter från skogsindustrin.

Läs mer: Högre krav på flyget ska ge mer grönt bränsle (Land Skogsbruk)Läs mer: Här kan framtidens flygbränsle komma att tillverkas (Svt Nyheter)Läs mer: Branschen enig: ”Det krävs effektiva och långsiktiga styrmedel” (Energinyheter)

Aktuellt från LRF

Att driva ett företag innebär att exponera sig för osäkerhet

LRF har nu släppt ytterligare ett nummer av sin Omvärldsanalys. I den här rapporten förs resonemang kring risker och riskhantering i det gröna näringslivet och rekommendationer kring hur man som företagare kan förhålla sig till riskerna i omvärlden.

Från hot till möjlighet för dig som företagare

Bikupor har förstörts två gånger på två dygn

Två gånger på två dygn har bikupor på Näsby fält i Kristianstad vandaliserats. Tusentals kronor och många timmars arbete är nu förlorade. Det var i torsdags och fredags som biodlaren Nils Thuresson fick reda på att hans bikupor var omkullvälta. Han bor några kilometer därifrån och begav sig dit och försökte ordna till kuporna så gott det gick på torsdagen. Dagen efter var det dags igen.

Nils Thuresson har ägnat sig åt biodling i flera år, men har aldrig varit med om att bikupor har förstörts. Bina befann sig så kallad övervintring, vilket gör dem extra känsliga.

– Bisamhället blir stört och sannolikt dör samhället av denna störning. Om det inte dör blir de starkt hämmade i utvecklingen, säger han.

Läs mer: Bikupor har förstörts två gånger på två dygn (Kristianstadsbladet)

Till toppen