Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

6 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Brand i ladugård på Gotland – minst 50 kor döda • Phil Hogan vill fortsätta som jordbrukskommissionär • Tips: Opinion live debatterar vargen • Alla försenade stöd betalas inte i år • Riksdagspolitiker om stödkaoset: ”Det är skandal” • Debattsvepet • Industrin vill höja matpriserna med 5 procent
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Brand i ladugård på Gotland – minst 50 kor döda

En ladugård med omkring 100 kor brann i Lokrume på Gotland under natten till i dag, torsdag.

Ladugården totalförstördes och omkring 50 kor dog eller fick nödslaktas på platsen.

– 30-50 av dem har kunnat räddas till en hage, säger Åsa Sköld, vid Storstockholms brandförsvar som har det operativa ledningsansvaret för branden.

Det var lantbrukaren själv som larmade räddningstjänst vid 20.30-tiden på kvällen. När räddningstjänst kom till platsen var ladugården övertänd.

Strax före midnatt var branden under kontroll. Ladugården hade då rasat in till följd av branden.

Inga människor ska ha skadats.

Läs mer: Brand i ladugård på Gotland – minst 50 kor döda (Aftonbladet)Lyssna: Femtiotalet kor döda i branden i Lokrume (Sveriges Radio Gotland)

Phil Hogan vill fortsätta som jordbrukskommissionär

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill fortsätta på sin post ytterligare en period. Det beskedet gav den 58-årige irländaren vid en konferens för jordbruksjournalister i Bryssel på onsdagen.

Om Hogan får fortsatt förtroende betyder det att han får chans att fullfölja arbetet med den jordbruksreform, som han föreslog i juni i år och som ska börja gälla 2021. Fortsätter Hogan på posten innebär det sannolikt att ändringarna i jordbruksreformen blir mindre än om Hogan byts ut.

Läs mer: Phil Hogan vill fortsätta som jordbrukskommissionär (Land Lantbruk)Läs också: Nu startar striden om Cap (Land Lantbruk)

Tips: Opinion live debatterar vargen

I kväll möts bland annat representanter från Jägareförbundet och Rovdjursföreningen i en debatt om rovdjursfrågan.

– Det finns ingen risk för att det blir en tyst debatt, säger Eskil Lundgren, redaktör för programmet.

Se debatten här ikväll: Opinion live (SVT Play)Läs mer: SVT sänder live från Torsby (SVT Nyheter Värmland)

Alla försenade stöd betalas inte i år

Jordbruksverket kommer inte att kunna betala ut samtliga försenade stöd innan årsskiftet.

– Länsstyrelserna är hårt pressade och måste lägga mycket fokus på 2018 års stöd. Det påverkar hur mycket de kan arbeta med tidigare års stöd, säger Patrik Alenfelt, chef för Jordbrukarstödsavdelningen på Jordbruksverket.

Arbetet med stöden försvåras av att IT-systemet, som ska hjälpa länsstyrelserna, fortfarande inte är komplett. Betesmarksstöd med särskilda värden är ett av de stöd som systemet inte kan hantera ännu och som Jordbruksverket måste göra manuellt, vilket är tidskrävande.

Läs mer: Alla gamla stöd betalas inte ut i år (inlåst artikel – ATL)

Riksdagspolitiker om stödkaoset: ”Det är skandal”

En genomgång av tidningen ATL visar att utbetalningarna av EU-stöd till landets bönder och landsbygdsföretagare på tio år kostat 7,4 miljarder kronor. Trots det återstår 300 miljoner kronor att betalas ut i försenade stöd.

De mångåriga problemen upprör flera av rikspolitikerna. Centerpartiets Kristina Yngwe kräver en haverikommission.

– Det undergräver hela bondekårens förtroende för systemet, säger hon till ATL.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att det nu är oerhört viktigt att problemen åtgärdas.

– Det är en stor skandal. Det finns förmodligen ingen annan bransch där man skulle acceptera att ersättningar inte kommer i tid. Samtidigt har den rödgröna regeringen verkligen försökt ge Jordbruksverket ökade resurser, och bytt ut ledningen och tillsatt en styrelse för att få det att fungera bättre, säger Maria Gardfjell (MP) till ATL.

Läs mer: Riksdagspolitiker om stödkaoset: ”Det är skandal” (ATL)Läs mer: ATL granskar: Stödkaoset kostar 7,4 miljarder (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över helgens debatter om de gröna näringarna.

”Vegetariskt och eko räcker inte” (Corren)”Ge Skogsstyrelsen förhandlingsuppdrag om nyckelbiotoper” (Altinget)”Blir Arla svensk mjölkproduktions död?” (ATL)

Aktuellt från LRF

Svensk matjord allt bördigare men hotas av kommunernas byggplaner

Trots att mullhalten ökar och jorderosionen i Sverige är lägre än på många andra håll i Europa, så finns ändå hot mot den svenska matproduktionen: – Ett av de största hoten mot åkermark i Sverige är att kommunerna bebygger den, säger Markus Hoffman, LRF:s expert på vatten- och växtnäring.

Varje år exploateras cirka 600 hektar åkermark i Sverige

Industrin vill höja matpriserna med 5 procent

Den torra sommaren har lett till stora effekter för livsmedelskedjan. I Livsmedelsföretagens tredje konjunkturrapport är huvudbudskapet att kostnadsökningarna för råvaruinköpen måste föras vidare genom kedjan till konsumenterna i butikerna.

Carl Eckerdal, som är chefsekonom på Livsmedelsföretagen, menar att livsmedelsindustrins inköpskostnader ökat med i genomsnitt 10 procent och att priserna till konsument därför behöver öka med i snitt fem procent under nästa år.

– Men efter regn kommer sol. Vi har en sådd på fälten i dag som allt annat lika är betydligt bättre än normalt. Siffrorna visar att vi har en rekordstor höstareal och det milda vädret med tillräckligt mycket regn har gjort att vi har en väldigt bra etablering, säger Mikael Jeppsson till Land Lantbruk.

Läs mer: Industrin vill höja matpriserna med 5 procent (Land Lantbruk)Läs också: Handelns prishöjningar släpar efter (inlåst artikel – ATL)

Till toppen