Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

7 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Lantbrukaren på Gotland: ”Det blir jobbigt en tid framöver” • LRF: Priset på svensk mat måste höjas • Stort ras för skogsjättarna sedan i somras • Debattsvepet • I dag börjar Jordbruksverket utbetalningarna för 2018 • Kamp mot klockan i Färila
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

”Det blir jobbigt en tid framöver”

Under natten till torsdag brann Bertil Olofsson ladugård vid Kroks i Lokrume ner. Under torsdagen stor det klar att omkring ett 100-tal av hans nötkor brann inne eller fick avlivas. Nu återstår ett omfattande arbete med att bygga upp ladugården och verksamheten igen.

– Det blir jobbigt en tid framöver, man får hoppas att det löser sig, säger Bertil Olofsson till Sveriges Radio Gotland.

Han upptäckte själv branden på onsdagskvällen och försökte till en början att släcka på egen hand med brandsläckare men fick ganska snart ge upp och larma räddningstjänsten.

Totalt fanns det 180 nötkor i byggnaden och under torsdagen pågick arbetet med att hitta ett nytt hem till dem där de kan mjölkas.

Andreas Nypelius, vice ordförande LRF Gotland, vittnar om att många kollegor och grannar ställer upp vid händelser som denna. Just nu finns korna på en gård i närheten där mjölkproduktionen lades ner i våras.

Lyssna: ”Det blir jobbigt ett tag” (Sveriges Radio Gotland)Läs mer: Hundra djur döda i våldsam brand i ladugård (Land Lantbruk)

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

I Livsmedelsföretagens tredje konjunkturrapport är budskapet att kostnadsökningarna för råvaruinköpen måste föras vidare genom kedjan genom att höja matpriserna i butikerna.

I dag ger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström samma budskap i bland annat Svenska Dagbladet.

– Ska bönder överleva måste priserna upp. Annars minskar produktionen av svenskt och vi får brist på svenska produkter, säger han.

Han menar att priserna måste upp på hela spektrat, från kött och mejeri till vegetabilieprodukter. Hur stora prishöjningar som behövs vill Palle Borgström dock inte gå in på.

Läs mer: LRF: Priset på svensk mat måste höjas (Svenska Dagbladet)Läs också: Industrin vill höja matpriserna med 5 procent (Land Lantbruk)

Stort ras för skogsjättarna

På den europeiska massa- och papperssektorn har det varit ett tungt andra halvår. För till exempel Stora Enso och SCA handlar det om ras på över 30 procent sedan sommarens toppnoteringar. Flera indikationer pekar på att högkonjunkturen närmar sig sin topp, även om nedgången varit lite väl tilltagen enligt Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank.

– Marknaden diskonterar just nu en mycket stor nedgång av massapriserna, trots att några betydande ökningar på utbudssidan inte ligger i korten. Samtidigt har priserna på tryckpapper faktiskt höjts, både i somras och av allt att döma även inför nästa års leveranser, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer: Stort ras för skogsjättarna sedan i somras (ATL)

I dag börjar Jordbruksverket utbetalningarna för 2018

I dag, den 7 december, påbörjar Jordbruksverket utbetalningarna av 2018 års gårdsstöd och andra stora jordbrukarstöd. Bland annat betalas 2018 års förgröningsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare och kompensationsstöd. De första utbetalningarna görs i dag och därefter sker de löpande varje fredag. De flesta lantbrukare kommer att få sina stöd för 2018 utbetalda före årsskiftet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läs mer: 2018 års jordbruksstöd börjar betalas ut den 7 december (Jordbruksverket)


Debattsvepet

Här är ett svep över det senaste dygnets debatter om de gröna näringarna.

”Viktigt att stå upp för svensk rovdjurspolitik” (Land Lantbruk)”Låt oss tanka svenskt” (Dagens Industri)”Trubbigt medel mot oklara mål” (Land Skogsbruk)”Kära kollegor, vi måste prata om en sak!” (Jordbruksaktuellt)”Så försvåras byggandet av ett uthålligt samhälle” (Norran)”Testa konsumenternas betalningsvilja nu” (ATL)”Akuta åtgärder för den nya regeringen” (ATL)”Vi är inte nöjda förrän alla får sina pengar i tid” (ATL)

Aktuellt från LRF

Ärligare, bättre och enklare elavtal

LRF Samköp tröttnade på att inte förstå sina egna elfakturor, så de lärde sig mer om elbranschen. Då förstod de att de kunde göra det bättre själva. Därför har de startat en egen elhandel.

Tydlig och transparent prissättning – och ett bättre pris!

Kamp mot klockan i Färila

Totalt brann över 15 000 hektar produktiv skogsmark i sommarens stora skogsbränder i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Nu pågår en kamp mot klockan för att avverka och ta till vara på den brandskadade skogen som fortfarande går att använda.

– Om du tänker att det skulle vara en meter snö på allting, dels så försvinner det ju men det tjälar också fast i marken så att man har svårt att få loss det, säger Gunnar Fredriksson som jobbar med avverkningen i brandområdet i Ljusdal till Sveriges Radio.

– Så fort det har blivit vår, då är det kört, då kommer det flisas upp och eldas i olika värmeverk, tillägger han.

Gunnar Fredriksson berättar också att han så sent som i november hittade en glödbädd som låg och pyrde. Men samtidigt syns tecken på att växtligheten är på väg att återhämta sig.

– Ser man en liten vattensamling så är det alldeles illgrönt i den, på grund av alger. Det finns hur mycket näring som helst, så det kommer smälla till, om ett par år är det alldeles grönt här, säger Gunnar Fredriksson.

Hittills har sågverket i Färila tagit emot ungefär 25 000 av de mellan 160 000 och 200 000 skogskubikmeter man räknar med att få in.

Läs mer: Brandskadad skog ska avverkas efter sommarens bränder (Sveriges Radio)

Till toppen