Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

7 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Importen av mejeriprodukter ökar • Man omkom efter att ha klämts under last • Nu kan branddrabbade skogsägare söka stöd • Dansk fond hjälper unga ekobönder • Australiens druvor torkar i rekordvärmen • Debattsvepet • Internationell skogshuggartävling kommer till Sverige
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Importen av mejeriprodukter ökar

Jordbruksverkets nya rapport visar att svensk mjölkproduktion minskat under mer än tio år, samt att tendensen fortsatte även 2018. Dagens självförsörjning är inte mer än 72 procent.

Samtidigt ökade den totala förbrukningen av mejeriprodukter med 0,9 procent i landet genom ökad import, främst av ost. På 25 år har ostimporten ökat med över 500 procent.

Detta uppmärksammades på årets upplaga av Mjölkens dag, som drog fullt hus i riksdagen.

– Det är dumt att gå över ån efter vatten, och lika dumt att åka till andra länder för att få tag på mjölk, konstaterade Ebba Busch Thor, som framhöll de högre krav på djurvälfärd som Sverige ställer och en mindre klimatpåverkan vid produktionen.

Läs mer: Importen av mejeriprodukter ökar (Land Lantbruk)Läs mer: Ebba Busch Thor: Svensk mjölk mer klimatsmart (Land Lantbruk)

Man omkom efter att ha klämts under last

En 67-årig man omkom efter att ha hamnat under ett virkespaket vid en olycka i Karlskoga på onsdagen. Mannen skulle lossa ett virkespaket till ett pågående bygge. När han lossade spännbandet fick han lasten över sig och klämdes fast.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda. Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, och startat en förundersökning för att utreda om olyckan är ett arbetsmiljöbrott.

Läs mer: Man omkom efter att ha klämts under last (Svt Nyheter)

Nu kan branddrabbade skogsägare söka stöd

De skogsägare som drabbades av de största bränderna sommaren 2018 kan nu söka brandstöd. Skogsstyrelsen ska ta direktkontakt med de omkring 250 berörda skogsägarna för att informera om möjligheten att söka pengar.

Totalt finns det 72 miljoner kronor avsatta i statsbudgeten och stödet är riktat till skogsbruket i Gävleborgs, Jämtlands och Dalarnas län som drabbades av de mest omfattande skogsbränderna sommaren 2018.

Skogsstyrelsen hanterar fem olika stöd med koppling till bränderna. Samtliga stöd går att söka under perioden 1 mars – 1 november 2019. Ansökan ska skickas in när de åtgärder man söker stöd för är genomförda.

Läs mer: Nu kan branddrabbade skogsägare söka stöd (Land Skogsbruk)

Dansk fond hjälper unga ekobönder

Det är för få unga och för lite ekologiskt i lantbruket, tyckte grundarna av Danmarks Ekologiska Lantbruksfond. De har därför bildat en fond som köper konventionella lantbruk, och hyr ut marken till unga bönder som vill driva ekologiska utan att skuldsätta sig.

En del av överskottet från det ekologiska lantbruket går tillbaka till fonden, så att ännu fler unga lantbrukare kan få möjlighet att starta en ekologisk verksamhet. Fondens tre huvudmål är att öka det ekologiska lantbruket i Danmark, att underlätta generationsskiftet i lantbruket, och att bidra till en bättre miljö.

– Vi gör det här för att det är en massiv finanskris i danskt lantbruk, som vi måste ta tag i. Nästa generation kan inte komma fram, eftersom det ställs så stora kapitalkrav, säger Kim Qvist, direktör i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Läs mer: Dansk fond hjälper unga ekobönder (News Öresund)Läs mer: Tillväxtfond ska underlätta för unga danska bönder (Land Lantbruk)

Australiens druvor torkar i rekordvärmen

Sommaren är den varmaste i Australien sedan 1910 och bland de tio torraste åren sedan dess. Och pinot noir, chardonnay och andra druvsorter har på många ställen förvandlats till uttorkade russin. Nu varnar landets vinmakare för att årets skörd blir lägre än på många år, som bäst två tredjedelar av fjolårets.

Australien är världens sjätte största vinproducent, men miljardindustrin kommer i år att tappa stora andelar på världsmarknaden. Inte bara på grund av torkan, utan även för att det ser ut att bli rekordskördar i Europa.

Läs mer: Australiens druvor torkar i rekordvärmen (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Förpackning med plastkork är inte en förbättring” (Eskilstuna-Kuriren)”Jämställdhet är en fråga om överlevnad för företag” (Land Lantbruk)”Småföretagen som förtjänar en plats i finrummet” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Hon beslutar om skogen i Göteborg

Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars lyfter vi fram kvinnor i mansdominerade yrken eller roller. Först ut är Johanna Ivarsson, skogvaktare i Göteborgs stift.

”Många är ovana att se en kvinna i rollen som skogsvaktare”

Internationell skogshuggartävling kommer till Sverige

2017 gick det nordiska mästerskapet av stapeln på Kungstorget i Göteborg, och 2019 är det återigen dags för timmertävling när de främsta atleterna från bland annat Australien, USA, Kanada och Nya Zeeland gästar Tjolöholms slott den 27 maj för att göra upp i tävlingen Stihl Timbersports Champions Trophy.

I samband med Champions Trophy avgörs också junior-VM (Rookie VM) i Stihl Timbersports. Ferry Svan, som tog hem guldet 2017, är sannolikt Sveriges representant i år.

Läs mer: Internationell skogshuggartävling kommer till Sverige (Jordbruksaktuellt)

Till toppen