Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

8 juli 2018

God morgon! I söndagens Svepet bjuder vi på följande rubriker: • Starkt uppåt för närproducerat • Sista dagen i Almedalen • Debattsvepet • Nytt avtal mellan EU och Norge träder i kraft • Dubbla säteri till salu
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Starkt uppåt för närproducerat

Trenden för närproducerade livsmedel är stark. Efter att restaurangerna satsat på närproducerat kommer nu detaljhandeln att komma efter. Det spår Mattias Dernelid på Grönsakshallen Sorunda som är en del av Martin & Servera som stod för ett seminarium på temat under Almedalsveckan.

– Förutsatt att vi får behålla den här högkonjunkturen och det inte blir en lågkonjunktur, så kommer även dagligvaruhandeln att köpa tydligt ursprung på sina produkter och råvaror framöver, säger Mattias Dernelid.

Hans råd till den som vill lyckas som närproducent är att vara beredd på stenhårt arbete, att skaffa flera samarbeten och att börja med den bästa restaurangen på orten för att få bra feedback och slipa produkten.

Läs mer: Starkt uppåt för närproducerat (Land Lantbruk)

Sista dagen i Almedalen

Almedalsveckan lider mot sitt slut. Hållbarhet, dieselskatt och torkan var några av frågorna som debatterades under veckan. Men utöver det skedde mängder med seminarier på flera håll. Här är några extra intressanta nedslag från veckan.

Tv-intervju: Bucht (S): Kan hela Sverige? (Dagens Samhälle)Läs mer: Hållbarheten hetast i Almedalen (Dagens Industri)Läs mer: C vill göra jordbruket mindre sårbart (Land Lantbruk)Läs mer: Sverige kan få egna flygplan för att vattenbomba skogsbränder (Sveriges Radio)Läs mer: Så vill LRF förenkla skatteregler för skogsägare (ATL)Tv-intervju: Ann Linde (S): ”För Sverige är ett handelskrig extra farligt” (Dagens Samhälle)Läs mer: ”Skam att inte alla kommuner handlar svenskt” (Land Lantbruk)Läs också: ”Alla kan inte äta svenskt alltid” (Livsmedel i fokus)Läs mer: Ekologiskt inte dyrare för de flesta kommuner (Land Lantbruk)Tv-intervju: Karolina Skog (MP): Bonus malus-systemet är inte symbolpolitik (Dagens Samhälle)Läs mer: Appen visar vem som fött upp kon (Land Lantbruk)

Debattsvepet

Har du inte hängt med i allt tyckande under veckan? Då får du en ny chans – här är ett par av veckans debatter.

Det finns möjligheter med vildsvin (Provinstidningen)Bingo för jordbruket i norr (NSD)Välkommen till Småland, Stefan Löfven! (Vimmerby Tidning)Missa inte målet – skogen kan rädda klimatet (Eskilstuna Kuriren)”Torkan – en katastrof för oss svenska bönder” (Aftonbladet)”En omställning skulle göra bonden långsiktigt konkurrenskraftig” (Dagens Nyheter)”Landsbygden avgörande i omställningen till fossilfrihet” (Dagens Nyheter)

Nytt avtal mellan EU och Norge träder i kraft

Den första oktober träder det nya handelsavtalet mellan EU och Norge i kraft. Avtalet innebär bland annat att flera produkter blir tullfira för handel mellan Norge till EU samt från EU till Norge och att nya tullar på varor införs.

Bland annat ökas den tullfria importen från EU till Norge av ost med 1200 ton, dessutom ökar EU:s tullfria kvot för nötkött med 1600 ton till 2500 ton.

Läs mer: Nytt avtal med EU träder i kraft i höst (Bondebladet)

Aktuellt från LRF

Så kan du hjälpa – och få hjälp – i torkan

Många hör av sig angående torkan. Vissa är förtvivlade, andra vill hjälpa till. Här har vi några tips för dig som både vill ha hjälp och för dig som vill hjälpa.

Håll koll på LRF.se/torka

Dubbla säteri till salu

Just nu är två säterier till salu, ett i närheten av Örebro och ett i närheten av Ulricehamn. För den som är sugen på ett nytt liv i Västergötland kan Brunnsnäs Säteri i Ulricehamn, med anor från 1770-talet och både skogsmark och åker, vara något.

Om man föredrar Närke kan Kägleholm Säteri, som inkluderar en egen ö, 567 hektar mark och 490 hektar vatten vara att föredra.

Läs mer: Brunnsnäs Säteri till salu utsikt mot Ulricehamn ingår (Land Lantbruk)Läs också: Kägleholm Säteri säljs (Hemnet)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen