Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

8 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Placeringarna sänkte LRF:s resultat • Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen • Tjuvjakt gör Dalarna tomt på vargar • Polisen varnar bönder för utländska stöldligor • Engelska djuraktivister dödade smågrisar • Debattsvepet • Han utsågs till Ekoböndernas ekobonde 2019
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Ann Lindén

Placeringarna sänkte LRF:s resultat

Under 2018 ökade LRF medlemsantalet för första gången på fem år, framför allt i kategorin företagsmedlemmar. Samtidigt backade koncernens finansiella placeringar med 2,4 procent. I årsredovisningen framhålls att handelskrig, konjunkturoro och ränteuppgångar bidrog till att aktiemarknaderna vände ned.

LRF:s vd och koncernchef, Anders Källström, ser dock ingen anledning till oro.

– Årets två första månader har tvärtom haft en enorm utveckling så det där är fluktuationer man får leva med. Den här förlusten är ju till största delen orealiserad och bygger på marknadsvärden. Vi har inte sålt av värdepapper utan är med på uppgången också, säger han.

Kommentar från Land Skogsbruks reporter:

Två av de tre primära intäktskällorna för LRF-koncernen hade en positiv utveckling under 2018, visar bokslutet som presenterades på torsdagen. Medlemsintäkterna ökade med fyra miljoner kronor till 215 miljoner kronor och de helägda dotterbolagen gick alla med vinst. Det som försvagade det totala resultatet var ett dåligt slut på börsåret med tapp för koncernens finansportfölj.

Johan Sedenius, reporter, Land Lantbruk

Läs mer: Placeringarna sänkte LRF:s resultat (Land Lantbruk)Läs mer: Lägre vinst för LRF efter sur börsavslutning (ATL)

Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen

Tidigare landsbygdsministern lämnar riksdagen med omedelbar verkan. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Enligt Expressen har Centerledningen i flera månaders tid utrett uppgifter om att Eskil Erlandsson ska ha betett sig olämpligt mot flera kvinnliga riksdagsledamöter. Två av händelserna ska ha inträffat under förra året och en under 2016.

Erlandsson säger att han inte vill kommentera frågan ytterligare utan ”att han med hänsyn till sin familj avgår”.

Läs mer: Ex-ministern Eskil Erlandsson (C) avgår efter ”olämpligt uppträdande” (Expressen)Läs mer: Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen (ATL)

Vargar försvinner i Dalarna

Varginventeringen har pågått hela vintern och fram till 1 mars har man hittat 28 familjegrupper och 19 revirmarkerande par. Dessa är ganska jämnt utspridda över Värmlands, Västmanlands och Gävleborgs län, men i Dalarna känner man bara till en enda familjegrupp med utbredning helt inom länet.

Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen, eftersom det är en bra miljö i området och gott om älg, enligt Olof Liberg, verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Läs mer: Vargar försvinner i Dalarna (Land Lantbruk)

Polisen varnar bönder för utländska stöldligor

I samband med vårbruket börjar även säsongen för kemikalietjuvarna. Oftast har produkterna ett värde på hundratusentals kronor och polisen uppmanar lantbrukarna att förvara produkterna så säkert som möjligt. Oftast är det internationella ligor som utför stölderna.

– När det gäller bekämpningsmedel vet jag att det inte alls går att sälja dem i Sverige. Det är så reglerat här att det inte finns någon som skulle köpa något utanför den svenska reglerade marknaden, säger Göran Svensson på Polismyndigheten Öst.

Det är inte bara bekämpningsmedel som är stöldbegärligt. I onsdags greps sju män i utkanten av Enköping. Polisen stoppade en utlandsregistrerad lastbil, och i lastutrymmet fanns flera dunkar diesel, troligen från en stöld tidigare på kvällen från två lastbilar och en grävmaskin i närheten. Även här misstänks en utländsk liga ligga bakom.

Läs mer: Polisen uppmanar att hålla växtskyddsmedel inlåsta (Land Lantbruk)Läs mer: Sju anhållna för dieselstöld (Upsala Nya Tidning)

Engelska djuraktivister dödade smågrisar

Organisationen Meet The Victims UK anlände med cirka 100 medlemmar till en farm i norra England där de genomförde en protest mot gårdens grisuppfödning. Under aktionen dödade de två smågrisar. När ägaren frågade dem varför, svarade aktivisterna: ”du skulle ha mördat dem ändå”.

Polisen ska nu utreda om några brott har begåtts, men än så länge har ingen misstänkt person gripits.

Läs mer: Engelska djuraktivister dödade smågrisar (Land Lantbruk)Läs mer: Activists who killed piglets at protest told farmer ‘you would have murdered them anyway’ (Farmers Guardian – engelsk text)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Max i samarbete med Djurens rätt – hur tänkte de där?” (Land Lantbruk)”Det behövs fler unga bönder i Europa” (Jordbruksaktuellt)”Ebba Busch Thor klär inte i gul väst” (Expressen)Replik: ”Bra att ekomaten ifrågasätts” (Land Lantbruk)Tidigare inlägg: ”Eko i offentliga kök gynnar svensk hållbar matproduktion” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Emma är maskindemonstratören som bryter mot normen

Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars lyfter vi fram kvinnor i mansdominerade yrken eller roller. Nu har vi kommit till Emma Fyrbonde, en snart 22-åriga tjej som sticker ut från mängden. När hon kör maskindemonstrationer är hon van vid att vara ensam tjej.

”Vi behöver fler förebilder”

Carl Jonson utsedd till Ekoböndernas ekobonde 2019

Carl Jonson på Toftens lantbruk fick utmärkelsen för att han under flera decennier har inspirerat andra genom sina djupa kunskaper om ekologisk odling. Han var en av de tre finalisterna som vaskade fram efter att Ekologiska Lantbrukarnas medlemmar nominerat 16 ekologiska lantbrukare.

– Det här är stort, riktigt kul att bli utsedd av kollegor så här. Det är så häftigt så jag får tårar i ögonen, säger Carl Jonsson.

De två andra finalisterna till Ekoböndernas ekobonde var Botulf Bernard och Ruth Doppstadt på Solmarkka gård samt Familjen Schneider, Berga gård.

Läs mer: Carl Jonson utsedd till Ekoböndernas ekobonde 2019 (Land Lantbruk)

Till toppen