Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

9 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Bolidens flytt av urskog kostade halv miljon • Fritös-dieseln färdig att säljas • Han är mannen som stämde Monsanto • Debattsvepet • Branschorganisationer emot ursprungsmärkning • Nymölla bruk väntar på väta
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Rolf Segerstedt

Bolidens flytt av urskog kostade halv miljon

För ungefär ett år sedan berättade Land Skogsbruk om Bolidens kompensationsprojekt vid Aitikgruvan utanför Gällivare i Norrbotten. Projektet gick ut på att exploatera 167 hektar urskog intill gruvan för att kunna öka gruvbrytningen. En miljödom gav Boliden klartecken att genomföra projektet om de genomförde en ekologisk kompensationsåtgärd, dels genom att långsiktigt skydda mark i närheten och dels genom att flytta rödlistade arter till en annan gammelskog i närheten.

Nu visar ett examensarbete från SLU att åtgärden kostade en halv miljon kronor, drygt 800 kronor per stock, vilket är ungefär 14 gånger mer än vid vanligt skogsbruk. Arbetet visar också att kostnaden kunde varit betydligt mindre.

– Totalt bör man kunna halvera kostnaden vid kommande kompensationsprojekt. Kan man dessutom använda en större skotare vid utkörningen och inte ha med en biologkonsult så kan kostnaderna pressas ner mer, säger Malin Söderlind, som genomfört examensarbetet.

Anders Forsgren som är Bolidens projektledare för åtgärden har inga särskilda kommentarer till kostnaden för de skogliga insatserna.

– Vi bedömer nog att det fungerade bra och vi höll budgeten så vi är nöjda. Skogsavverkning och flyttning var ju bara en del av kostnaden, det stora var ju kompensationsavsättningen av över 800 hektar. Nu är det viktigt att utvärdera insatserna inför framtida kompensationsåtgärder som vi och andra kanske vill genomföra. Vi vill ju att det ska vara till nytta, säger han.

Läs mer: Bolidens flytt av urskog kostade halv miljon (Land Skogsbruk)Läs tidigare rapportering: Boliden Mineral flyttar urskogen

Fritös-dieseln snart klar att säljas

I tyska Wolfsburg kommer snart en dieseln gjord på använd frityrolja att säljas inom kort. Det är Volkswagen som lyckats få till en ny typ av biodiesel där frityrolja står för en tredjedel. Den nya dieseln innebär en minskning av koldioxidutsläppet med 20 procent.

Bränslet som kallas R33 Bluediesel tas fram av begagnad frityrolja från stadens restauranger. Efter att restaurangerna har doppat sina pommes hämtats oljan in, den filtrerats och renats för att därefter processas till en parafinmix som sedan adderas till vanlig diesel.

Biodieseln har testats i nio månader och kommer inom kort att breddas till en större målgrupp. En viktig sak är att motorerna inte kräver någon konvertering eller annan modifiering för att kunna köras på R33.

– R33 Bluediesel är speciellt passande för företag som behöver dieselfordon på grund av deras långa räckvidd, men som fortfarande vill uppnå sina miljömål. Vi förbereder för en markant ökning av efterfrågan på flytande bränsle från restmaterial. Jag hoppas att även publika mackar kommer erbjuda R33 som Green Premium i den nära framtiden, säger Thomas Garbe, ansvarig projektledare på Volkswagen i ett uttalande.

Läs mer: Volkswagen: Fritös-dieseln färdig för att börja säljas (Ny Teknik)

Han är mannen som stämde Monsanto

Lee Johnson är den amerikanska mannen som stämde företaget Monsanto för att ha de ska ha orsakat hans cancer genom medlet Roundup. I en intervju i Al Jazeera ger han sin bild.

Se inslaget: Dying man vs. Monsanto (Al Jazeera)


Debattsvepet

Här är ett svep över veckans debatter om de gröna näringarna.

”Vi i Sverige äter för mycket animaliska produkter” (Dagens Nyheter)”Debatt: Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror” (Metro)”Småföretagarna är vår nya arbetarklass” (Aftonbladet)”Har Bucht helt tappat omdömet?” (Land Lantbruk)”Vi är inte nöjda förrän alla får sina pengar i tid” (ATL)”Jaktkritikerna bryr sig inte om landsbygden” (Aftonbladet)”Skärp straffen för aktivism” (ATL)”Vegetariskt och eko räcker inte” (Corren)”Ge Skogsstyrelsen förhandlingsuppdrag om nyckelbiotoper” (Altinget)”Blir Arla svensk mjölkproduktions död?” (ATL)”Låt oss tanka svenskt” (Dagens Industri)”Testa konsumenternas betalningsvilja nu” (ATL)”Akuta åtgärder för den nya regeringen” (ATL)

Aktuellt från LRF

Material för framtidens jordbruk i ny innovationstävling

”Material för framtidens jordbruk” är innovationstävlingen som just nu rullar över hela Sverige. – Vår förhoppning är att hitta en lösning som minskar eller byter ut lantbruksplasten mot något som är mer hållbart och fossiloberoende, säger hållbarhetsstrategen Josefin Fogelberg.

”Vi tror att innovatörer finns överallt”

Branschorganisationer emot ursprungsmärkning

Livsmedelsverket har fått i uppdrag från regeringen att undersöka vad som krävs för att införa en ursprungsmärkning av fisk och kött på restauranger och i storhushåll. I analysen de lämnat till regeringen konstaterar de att majoriteten av de branschorganisationer som myndigheten har haft kontakt är emot obligatorisk ursprungsmärkning, i synnerhet om uppgifterna ska lämnas skriftligen.

I analysen konstaterar de också att Sverige i ett första steg behöver tar fram ett underlag för att kunna göra en anmälan till EU-kommissionen om märkningen ska införas.

Läs mer: Detta krävs för ursprungsmärkning av kött (Altinget)Läs mer: Lång process för att märka kött på krogen (Land Lantbruk)

Nymölla bruk väntar på väta

Den torra sommaren följdes av en torr höst. Enligt SMHI blev november hälften så blöt som en normal novembermånad. I bland annat i Skåne märks bristen på väta tydligt.

På pappersfabriken Nymölla bruk fick produktionen sänkas med runt 35 procent efter sommaren då vattennivån i närliggande Ivösjön sjunkit. Även i dag, tre höstmånader senare, är nivåerna fortfarande låga och produktionen har inte kunnat återupptas.

Läs mer: Torr sommar följdes av torr höst (Sveriges Radio Malmöhus)

Till toppen