Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

9 juli 2018

Hej! I dagens Svepet läser du om följande: • Miljöpartiet vill öka självförsörjningsgraden... • ...men kritiseras på Expressens ledarsida • Krismöte om torkan • Riskerna med importerat foder • Miljontals skogsplantor kasseras i torkan • Hallandsgård med skogsmark till salu
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

FOTO: Bildbyrån

Miljöpartiet vill öka självförsörjningsgraden…

Under miljöpartiets dag i Almedalen berättade partiet att de vill satsa på att öka Sveriges självförsörjningsgrad från dagens 50 procent till 80 procent, samt öka andelen ekologiska jordbruk. De vill satsa en halv miljard årligen för att ökad matsäkerhet och få fler att ställa om till ekologiskt. De föreslår att anslagen för omställning till ekologisk produktion fördubblas och att målet för andelen ekologisk jordbruksmark höjs till 40 procent.

I ett debattinlägg i Svenska dagbladet skriver språkrör Isabella Lövin att Sverige bör titta öster ut på grannlandet Finland där självförsörjningsgraden är betydligt högre.

Läs mer: MP vill öka självförsörjningsgraden (Sveriges Radio)Läs debattinlägget: ”Sveriges matproduktion bör upp till Finlands nivå” (Svenska Dagbladet)Se inslaget: MP vill öka självförsörjningsgraden (Dagens Nyheter)

…men kritiseras på Expressens ledarsida

På Expressens debattsida får miljöpartiet dock kritik för sitt förslag.

”Fridolin och Lövin vill se fördubblade stöd till bönder som vill gå över till ekologiskt jordbruk, i syfte att öka andelen mark som odlas ekologiskt till 40 procent. Detta trots att Livsmedelsverket i en metastudie av 57 vetenskapligt publicerade forskningsartiklar visat att ekologiskt jordbruk inte kan sägas vara bättre för miljön än konventionellt jordbruk.

I stället för att låsa fast sig vid och ösa pengar över en eko-märkning som inte bevisats vara bättre för miljön, borde politiken fokusera på att utveckla nya, vetenskapliga kriterier för miljövänligt och hållbart jordbruk.

Det viktiga är resultatet – i form av lägre utsläpp, friskare djur och bättre mat – inte vilken etikett man klistrar på gården. Lövin och Fridolin är alltjämt vilse på åkern”, skriver ledarskribenten.

Läs mer: Miljöpartiet går vilse på åkern (Expressen)Läs om studien: Litteraturstudie av miljöpåverkan från konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel (Livsmedelsverket)

Krismöte om torkan – ”läget förvärrat”

I slutet på förra veckan möttes representanter från lantbruket, Näringsdepartementet, Jordbruksverket och livsmedelsbranschen i ett krismöte för att diskutera hur torkan påverkar lantbrukare.

– Det var en bra avstämning av läget som förvärrats sedan förra mötet innan midsommar. Alla är på tårna och fullt fokuserade. Vi har tagit fram en handlingsplan och en lista med både politiska åtgärder och dispenser för detaljer i regelverket och det kommer hela tiden in tips och idéer, säger LRF-ordförande Palle Borgström.

Regeringen och Jordbruksverket kommer att lämna in en ansökan till EU om att få använda resurser från EU:s krisstöd. De ska också ansöka om att lantbrukare ska få förskottsutbetalning ur EU:s jordbruksstöd.

Klockan tio i dag håller landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) pressträff på Rosenbad med anledning av torkan.

Läs mer: Myndigheter och lantbrukare i krismöte om torkan (Sveriges Radio)Läs också: LRF vädjar: skörda det som skördas kan (Land Lantbruk)Läs mer: Uppdaterad lägesbeskrivning om torkan (LRF)Läs också: Vänsterpartiet vill se regeringens fulla lador rädda svenska bönder (Dagens Nyheter)Följ pressträffen: Pressträff med anledning av torkan (Regeringen)

Riskerna med importerat foder

Det är många som tvingas söka efter foder utomlands då det torra vädret lett till brist på foder i Sverige. Kjell Wejdemar som är agronomidoktor på Jordbruksverket varnar för att importerat foder alltid kommer med en risk att fodret för med sig sjukdomar och ogräs. Däremot säger SVA och Jordbruksverket att risken för att fodret för med sig svinpest till Sverige är liten.

Ska man importera foder rekommenderar myndigheterna att grovfodret ska ha lagrats i minst två månader innan det förs in i landet och att det har god kvalitet. Det är också viktigt att veta att det finns särskilda regler om man ska föra in foder i landet och sälja det vidare till andra.

Läs mer: Varnar för importerat foder (Sveriges Radio)Läs också: Saker att tänka på om grovfoder importeras (ATL)

Miljontals skogsplantor kasseras

Svenska plantskolor tvingas slänga mängder av skogsplantor som inte kunnat planteras. Det torra vädret och de stora riskerna för skogsbrand har gjort att skogsmaskiner stått stilla och ingen plantering har kunnat göras.

Enligt Sofia Petersson, virkeschef på Södra skogsägarna, behöver plantorna ner i jorden senast nästa veckan för att hinna växa till sig innan frosten kommer i höst. Om de inte sker får det märkbar påverkan för skogsägarna.

– Vi har inte gjort någon färdig kalkyl än, men det indikerar att vi kommer behöva kassera uppemot en miljon plantor. Så visst får det en påverkan, säger Sofia Petersson.

Läs mer: Miljontals skogsplantor kasseras i torkan (Sveriges Radio)Läs också: ”Avverkningsstopp ekonomisk katastrof för Sverige” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

LRFs checklista – 9 punkter att ha koll på

Gå gärna igenom den här listan igen. Kolla gärna punkt 9 som handlar om ekonomi och personalfrågor

Kontakta banken redan nu

Hallandsgård med skogsmark till salu

Strax norr om Halland säljs just ju Margretebergs Egendom som bland annat innefattar 348 hektar mark, varav 90 hektar skogsmark och 221 hektar åkermark.

Priset ligger på 70 miljoner kronor och i köpet ingår också bostadsbyggnader från 1809 och goda möjligheter till jakt.

Läs mer: Hallandsgård med skogsmark till salu (Land Lantbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen