Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

9 november 2018

I Svepet idag läser du om följande: • Sju mils stängsel vid danska gränsen ska hålla vildsvinen stången • Kirppu får fortsätta granska avverkningsanmälningar • Lyssnartips: Lantbruk och skog som verktyg mot klimatförändringar • Debattsvepet • Livsmedelsverket vill ha mindre kött i skolan • Bandskotare ger mindre körskador på mjuk mark
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Grafik: Olle Carlsson

Danmark stänger gränsen mot söder

Oron för den afrikanska svinpesten finns över hela Europa. I Danmark ska ett sju mil långt stängsel hålla svinpesten borta från de danska grisbesättningarna. Slaktgrisuppfödaren Mogens Dall har sin grisgård ett par mil från den tyska gränsen och är en av de som varit drivande för att hägnet ska sättas upp längs gränsen.

– (…) Vi talar om en export för 11 miljarder kronor per år och en näring som direkt eller indirekt sysselsätter 32 000 människor. Att som lantbrukare leva i fruktan och ovisshet inför svinpesten är väldigt påfrestande, menar Mogens Dall när Land Lantbruk besöker hans gård.

Ett utbrott skulle innebära att den danska exporten av griskött måste stoppas i upp emot fyra till sex månader och ett utbrott skulle kosta flera miljarder för Danmark. Man arbetar just nu med beredskap och förberedelse för att på alla sätt säkerställa att ett eventuellt utbrott begränsas så mycket det går.

Veterinären Søren S Thilsted har medverkat vid avlivning av tre besättningar när svinpesten drabbat länder i Östeuropa. Den största var på 26 000 grisar.

– Det är det värsta jag varit med om både professionellt och som människa. Vi ska göra allt vi kan för att det inte ska hända i Danmark, säger han.

Läs mer: Så agerar Danmark om pesten kommer (Land Lantbruk)Läs mer: Hans arbete gav resultat – nu stänger Danmark gränsen (Land Lantbruk)Läs mer: Stopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsen (Land Lantbruk)

Kirppu får fortsätta granska avverkningsanmälningar

I april förbjöd Länsstyrelsen i Dalarna sin medarbetare Sebastian Kirppu att inventera arter, skriva inventeringsrapporter och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Myndigheten ansåg att det var bisysslor som kan vara förtroendeskadliga för honom i sitt yrkesutövande.

Efter att arbetsdomstolen upphävt Länsstyrelsens beslut har nu Sebastian Kirppu och arbetsgivaren kommit överens om att Kirppu får fortsätta med att granska avverkningsanmälningar och skriva rapporter om artinventeringar. Men endast i de fall då de det som granskas inte ingår i Länsstyrelsen i Dalarnas verksamhet.

Läs mer: Kirppu får fortsätta att granska avverkningsanmälningar (Land Skogsbruk)

Lyssnartips: Lantbruk och skog som verktyg mot klimatförändringar

Ju mer intensivt en skog brukas, desto mer koldioxid kan den suga ut ur luften. Är det en lösning för att hejda uppvärmningen? Det frågar man sig i Sveriges Radios program Klotet.

De ger sig ut i skogen och till ett jordbruk tillsammans med forskare för att reda ut vad forskningen vet om hur koldioxidupptaget kan bli så stort som möjligt. För enligt FN:s klimatpanel IPCC räcker det inte att få ner utsläppen till noll för att lyckas stoppa den globala uppvärmningen vid 1,5 grader, som är FN:s mål. Utan för att uppnå det behövs metoder för att suga ut koldioxid ur luften och det är där lantbruk och skogsbruk kommer in i bilden.

Lyssna: Naturen som verktyg i kampen mot klimatförändringar (Vetenskapsradion)


Debattsvepet

Här är ett svep över morgonens debatter inom de gröna näringarna.

”Bra rådgivning bygger förtroende för Skogsstyrelsen” (Land Skogsbruk)”Ät svenskt och skona miljön” (Land Lantbruk)”Grov underskattning av lövträdens tillväxt” (ATL)”Sluta servera kött på alla restauranger” (Metro)”Skogsstyrelsen lovar större öppenhet när nyckelbiotoper inventeras” (Nerikes Allehanda)”Vackla inte i vetofrågan om vindkraft” (Dalarnas Tidning)

Livsmedelsverket vill ha mindre kött i skolan

Enligt Livsmedelsverkets nya råd ska elevernas skollunch gå i linje med hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det innebär bland annat att Livsmedelsverket vill att skolor ska jobba systematisk med att minska mängden matsvinn, utöka alternativen i matsalen, öka mängden grönsaker och minska mängden kött som serveras.

– Svenska kommuner lägger 6 miljarder på skolmaten varje år. Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Hållbarhetsmålen integreras i skollunchen (Altinget)

Aktuellt från LRF

Nytt namn och bättre innehåll på proteintipset.se

Proteintipset heter numera Fodertipset. Det nya namnet speglar bättre den mellangårdshandel som sker via sajten. Här handlar alla typer av lantbrukare men även hästägare och andra djurhållare med allt från halm, hö och ensilage till åkerböna och foderspannmål.

”Nu är sajten mer användarvänlig”

Bandskotare ger mindre körskador på mjuk mark

Bandskotaren OnTrack ger mindre spårbildning på mjuka marker – även när maskinen svänger. Det visar tester som Skogforsks genomfört. Resultaten förvånar forskarna då långa band normalt leder till skjuvning och kraftig spårbildning.

OnTrack är en konceptmaskin byggd på en Ponsse Buffalo long frame som försetts med gummiband. Maskinen har tagits fram främst med tanke på skotning av mjuka marker med låg bärighet.

Läs mer: Bandskotare ger mindre körskador på mjuk mark (Land Skogsbruk)

Till toppen