Sverige i virkestoppen

Skogrika Sverige producerar mest rundvirke i Europa, grannen Finland kommer på andra plats. Det visar siffror från Eurostat.

Skogslandet Sverige och fyra andra länder levererade 64 procent av det rundvirke som lämnar skogen för leverans till industrin.
Skogslandet Sverige och fyra andra länder levererade 64 procent av det rundvirke som lämnar skogen för leverans till industrin. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Skogslandet Sverige och fyra andra länder dominerar rundvirkesskörden i EU, dessa fem länder levererar 64 procent av det rundvirke som lämnar skogen för leverans till industrin.

Sverige står för 16 procent

Sverige toppade 2018 listan med 74,8 miljoner fastkubikmeter under bark, det var 16 procent av rundvirkesavverkningarna i EU28.

Finland med 61,4 miljoner fastkubik kom tvåa och stod för 13 procent. På delad tredje och fjärde plats med vardera 11 procent kom Tyskland (52,2 miljoner fastkubik) och Frankrike (51,3 miljoner fastkubik).

Polen överraskar

Att slättlandet Polen på femte plats kom långt före det skenbart skogrika Österrike på åttonde plats kan säkert överraska.

EU-statistiken anger nettoavverkning mätt i fastkubikmeter under bark (m3fub) och visar den volym som lämnar skogen. I bruttoavverkning ingår även den volym som blir kvar i skogen.

LÄS MER: Så arbetar du säkert i skogen på vintern (LRF Premium)