Svinpest får Kinas grispris att skena

Grisköttpriset har stigit med 168 procent. På många håll är fläskkött dessutom svårt att ens få tag på. Restaurangägare oroas över framtiden i världens mest fläskätande land.

Nu är inte bara priserna höga, det även svårt att få tag i något kött alls. På bilden en köttförsäljare på en marknad i Peking i September.
Nu är inte bara priserna höga, det även svårt att få tag i något kött alls. På bilden en köttförsäljare på en marknad i Peking i September. FOTO: FU TING

Inte nog med att fläskköttet är dyrt, det är svårt att överhuvudtaget få tag på, berättar Cao Xianli, som äger en restaurang i Qingdau där specialiteten är fläskbaserad.

– Jag är orolig för hur mycket längre jag kommer att kunna köpa fläskkött. Om jag inte kan köpa det måste jag stänga, säger han.

Svinpesten har slagit hårt mot Kina, vilket gjort att ungefär en fjärdedel av den vanliga tillgången uteblivit. Det rör sig om hisnande 13,5 miljoner ton, vilket är mer än hela USA:s fläskproduktion.

Skenande priser

Priserna har som resultat skjutit i höjden och mer än fördubblats. Tidigt i november var grossistpriserna på fläsk 168 procent högre på årsbasis i Kina.

Och när världens största fläskköttskonsumentland börjar kika på andra livsmedel, så påverkas även de priserna. Biff och ägg har blivit dyrare och hela Kinas konsumentprisindex har fått sig en skjuts uppåt till följd.

Grossistpriset på kyckling har exempelvis ökat med 33 procent. Det har i sin tur fått snabbmatskedjan KFC att lägga till ank-wrap och svampburgare på sina menyer, och plocka fram billigare delar på kycklingen till försäljning.

Har inget val

Men för restaurangägare som Cao är det inte alltid ett alternativ att vända sig till andra råvaror.

– Påverkan på oss är stor. Vi säljer revbensspjäll, det är allt, säger han, som lyckas hålla sig över ytan genom att höja priserna med tio procent, och ändå behålla kunderna.

– Människor kommer fortfarande, för de har inget val. Om de går till marknaden för att köpa fläskkött så upptäcker de att det inte är billigare där, fortsätter han.

Kinas jordbruksdepartement säger att grisproduktionen borde återgå till omkring 80 procent av de normala nivåerna nästa år, men andra tror att den analysen är överoptimistisk och spår fortsatt höga priser, eftersom svinpesten fortfarande sprids i landet.

TT-Reuters

LÄS MER: Hela kedjan bakom rapport om vildsvinskött

LÄS MER: Tjusta gårds grisinlägg lever vidare