Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 oktober 2017

Agritechnica laddar för jordbruksboomen

Den stora jordbruksutställningen Agritechnica drar i gång i tyska Hannover om två veckor, 12-18 november. Till skillnad från för två år sedan sammanfaller mässan med en konjunktur för jordbruksteknik som är på väg mot en boom.

FOTO: Swen Pförtner

För teknikutställningar som Agritechnica är det viktigt att jordbruksmarknaden är på uppgång, då kommer många investeringsvilliga lantbrukare.

Enligt den tyska maskinindustriföreningen VDMA är industrikonjunkturen på rejäl uppgång, något mässarrangören DLGs trendmonitor bekräftar. Enligt den ser europeiska jordbrukare hyfsat ljust på framtiden. Nästan varannan polsk och rysk jordbrukare går i investeringtankar.

Tröskor populära

Franska bönder är dystrare till sinnes, bara var tionde ska köpa maskiner kommande år. De ryska jordbruksföretagen är mest sugna på nya tröskor medan polackerna suktar efter ny såmaskin eller tröska.

De minst deppiga bland fransmännen tänker på självgående sprutor eller jordbearbetningsredskap. Trendmonitorn frågade 150 jordbrukare, varav de som återfinns i Västeuropa brukade de 200 hektar, i Ryssland 12 000 hektar.

Ofantligt stor

Utställningen är ofantligt stor – mässområdet är ungefär en kvadratkilometer – så det blir rejäl motion mellan hallarna som ofta är två-tre hektar stora. Den största rymmer i stort sett hela Elmia under ett tak.

Den som ännu inte bokat boende får räkna med att pendla 5-10 mil till utställningen. Det går smidigast med tåg till som stannar nära mässentrén, för bilköerna morgon och kväll blir gärna bestående trista minnen.

FAKTA: Agritechnica 2017

Agritechnica 2017 är Europas största jordbruksmaskinutställning.

Utställningsyta: 40 hektar

Antal utställningshallar: 23, den största är på drygt 3 hektar under tak (som hela Elmia)

Antal utställare: 2 800

Antal besökare: 400 000

Utställningsområde: cirka 1 kvadratkilometer

Förflyttning på mässan: flera busslinjer finns

Förflyttning till mässan: Stationer för tåg och spårvagn finns, rekommenderas. Med bil: var morgontidig, annars väldiga köer.

Boende: Agritechnica har rumsförmedling. Vid spontanbesök så räkna med 5-10 mils resa från boendet, välj tåg.

Ta med: Mjuka skor, varm tröja, ryggsäck för broschyrer, batteribank för telefonen för wifikartan slukar batteri. Eurosedlar för biljetter och mat för alla tar inte svenska bankkort och till bankomaten på mässområdet kan det vara en kilometer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen