Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 5 januari 2018

Arbetsmiljöutvecklare: Livsfarligt arbete i SVTs Köttets lustar

Arbetsmiljöutvecklare och lantbrukare har reagerat starkt på farliga moment i TV-programmet Köttets lustar. På en asfaltväg hoppar en person i full fart upp på grepen på en teleskoplastare. Maskinen körs av en tonåring.

 Henrik Schyffert hoppar upp på stengrepen medan lastmaskinen körs framåt av ett barn.
Bild 1/4 Henrik Schyffert hoppar upp på stengrepen medan lastmaskinen körs framåt av ett barn. FOTO: SVT
 Man ska vara 18 år för att få köra lastmaskin.
Bild 2/4 Man ska vara 18 år för att få köra lastmaskin. FOTO: SVT
 Henrik Schyffert åker på stengrepen nedför den ganska branta nedfarten till fältet.
Bild 3/4 Henrik Schyffert åker på stengrepen nedför den ganska branta nedfarten till fältet. FOTO: Per Emgardsson
 Barnet kör lastmaskinen på en större väg och med Henrik Schyffert på stengrepen, och genomför sedan en vänstersväng.
Bild 4/4 Barnet kör lastmaskinen på en större väg och med Henrik Schyffert på stengrepen, och genomför sedan en vänstersväng. FOTO: Per Emgardsson

Del 2 av TV-programmet Köttets lustar fick Karl Almlöf, tidigare lantbrukare i Västerfärnebo, att reagera. I slutet av programmet visades ett par scener där en tonåring kör lastmaskin på allmän väg. Plötsligt hoppar en person, programledaren Henrik Schyffert, i full fart upp på maskinens stengrep och åker sedan med då lastmaskinen kör av vägen och in på en åker.

– Programmet visar livsfarliga beteenden, kanske av obetänksamhet, säger Karl Almlöf. Men TV har stor genomslagskraft, så i stället borde de visa hur man kan arbeta säkert.

Kan leda till svåra olyckor

Felen i programmet är sådana många lantbrukare gör, men de kan lätt leda till mycket svåra olyckor.

– Hade grepen svajat till på vändtegskanten hade Henrik Schyffert kastats av. Han hade då kunnat hamna under lastmaskinen.

Stefan Wistrand är arbetsmiljöutvecklare på Säker Arbetsmiljö Sverige och har tidigare varit arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket. Han tycker att programmet visar en rad farliga och olagliga arbetssätt.

– Jord- och skogsbruket sysselsätter tre procent av arbetskraften, men traktor med lastare står för en oproportionerligt stor del av Sveriges arbetsrelaterade dödsolyckor. Därför reagerar jag starkt på inslaget som visar precis hur man inte ska göra.

– Lastmaskinen körs av en tonåring, av lagen kallad ”ett äldre barn”. Att låta barnet köra på en större väg och göra en vänstersväng innebär en stor risk.

”En gråzon”

Så här svarar bolaget bakom TV-programmet på kritiken.

Är det förenligt med produktionsbolagets arbetsgivaransvar att låta programledaren hoppa upp på stengrepen under färd och åka vidare på allmän väg?

”Vi följer naturligtvis de lagar och föreskrifter som finns. Gällande denna fråga kan vi hålla med om att det är en gråzon, men att vi i diskussion med folk på inspelningsplatsen, har gjort bedömningen att utföra det av TV-dramatiska skäl. Vi ansåg att vi hade tillräcklig kontroll på situationen, men vi förstår att man kan reflektera över det i efterhand.”

Hinner en ovan tonårspojke stoppa lastmaskinen om programledaren faller av framför lastmaskinen?

”På samma sätt som att vi bedömde att Limpan var kapabel att köra fordonet, bedömde vi att han var kapabel att bromsa och hantera situationen därefter. Avslutningsvis vill vi dock understryka att vi på inget sätt vill bidra till att förringa farorna kring detta, vi hoppas och tror att skadan vi genererat är minimal.”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen