Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 4 mars 2019

Automatiska digitalnycklar lätta att stjäla

Digitala fordonsnycklar är lätta att stjäla. Det visar en test som den tyska bilägarorganisationen ADAC har gjort.

 Digitala automatnycklar är inte bättre än den här halvsekelgamla standardnyckeln.
Digitala automatnycklar är inte bättre än den här halvsekelgamla standardnyckeln. FOTO: Per Emgardsson

Det är oförskämt enkelt att stjäla ett fordon som har helautomatiska digitala nycklar, alltså en sådan som utan knapptryckningar automatiskt låser upp fordonet när nyckelinnehavaren närmar sig det.

Tjuven ser till att en inspelningsapparat finns inom nyckelns räckvidd och spelar sedan in signalen. Sedan är det bara att spela upp inspelningen så att fordonet kan både öppnas och startas. Det visar en test som den tyska bilägarorganisationen ADAC har gjort.

230 av 237 öppnade sig för tjuven

Av 237 nya bilar kunde man låsa upp 230 bilar från bland andra Audi, Renault, Skoda och Volvo. Endast Jaguar Land Rover stod emot tjuven.

Trots den avancerade tekniken är de automatiska nycklarna till och med sämre än den gamla standardnyckeln (se bilden). Den måste man i alla fall ha fysisk tillgång till. Den nyckeln har med samma kombination levererats med tusentals traktorer, skördetröskor och andra maskiner under minst ett halvsekel.

LÄS MER: Premium. Så skyddar du dig mot gps-tjuvarSE FILM: Video om hur lättstulen en bil med autonyckeln är (på engelska)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen