Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 26 juni 2018

Bättre koll på kornas närkontakter

Kornas beteende och samspel kan registreras och analyseras genom automatiska verktyg, som kan öka både djurvälfärden och produktiviteten på mjölkgårdarna.

 Stillbilden visar fysisk kontakt mellan kor som är registrerad och beskriven, där en ko trycker huvudet mot en annan ko.
Stillbilden visar fysisk kontakt mellan kor som är registrerad och beskriven, där en ko trycker huvudet mot en annan ko. FOTO: Oleksiy Guzhva/SLU

Inte bara mjölkproduktionen blir allt mer mekaniserad och automatiserad, utan det gäller övervakningen och analysen av kornas beteende. Såväl mjölkning och utfodring sker allt mer med hjälp av automatiska system, där personalen tillbringar allt mindre tid i direktkontakt med korna. Det gäller allt oftare även tillsynen och övervakningen.

Nya verktyg

Forskaren Oleksiy Guzhva från SLU i Alnarp lade tidigare i våras fram en doktorsavhandling, som bland annat beskriver ny teknik och verktyg för att undersöka kornas beteende, exempelvis deras rörelser, positioner och samspel. En av studierna beskriver ett automatiskt system, WatchDog, för att analysera inspelat material över kornas beteende, som kunde identifiera scener som var intressanta att analysera med en korrekthet på över 90 procent. Enligt Guzva har analysverktygen stor potential i mjölkproduktionen.

– Med bildanalysteknologi kan man fånga upp förändringar i djurgruppens beteende, som signaler på djurens välbefinnande och hälsa, och därmed åtgärda problem tidigt, säger Oleksiy Guzhva, som är forskare på institutionen för biosystem och teknologi på SLU, i ett pressmeddelande.

Upptäcker sjukdomar

Såväl sensorer, som kameror och bildanalys kan användas för att upptäcka sådant som sjukdomar i juver eller tendenser till hälta, samt för att bedöma kornas tillstånd och var de befinner sig. I en studie visar han att automatisk utrustning kan användas för att fånga upp nästa 85 procent av kornas interaktioner, jämfört med en erfaren observatör. Tekniken liknar den som bland annat används för ansiktsigenkänning.

– I princip är det samma problematik, men det vi har gjort är betydligt mer avancerat. Vår utrustning kan följa djuren automatiskt, men också registrera hur de beter sig mot varandra, både snälla och elaka saker, säger Oleksiy Guzhva.

Avhandlingen finns tillgänglig här.

LÄS OCKSÅ: Kor visar med kroppen vad de känner

Relaterade artiklar

Till toppen