Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 10 June

Byt till dubbeldusch

Glyttinge, Linköping

Injektorspridare med dubbeldusch slår upp sprutfönstret på vid gavel och ger samtidigt säkrare bekämpning av gräsogräs. Jordbruksverkets växtskyddsteknikrådgivare rekommenderar spridaren.

 Byt till injektorspridare med dubbeldusch så klarar sprutan de flesta preparat och bekämpar samtidigt gräsogräs effektivare sade Christer Johansson, Jordbruksverket.
Bild 1/2 Byt till injektorspridare med dubbeldusch så klarar sprutan de flesta preparat och bekämpar samtidigt gräsogräs effektivare sade Christer Johansson, Jordbruksverket.
 Christer Johansson Jordbruksverkets växtskyddsteknikrådgivare
Bild 2/2 Christer Johansson Jordbruksverkets växtskyddsteknikrådgivare

– Vi har väldigt mycket att lära av de vassaste ekoodlarna. Men vanliga växtskyddsprutor har inte spelat ut sin roll, de är lika bra på att tillföra biologiska preparat, säger Christer Johansson, som är Jordbruksverkets rådgivare för växtskyddsteknik.

”God täckning”

I konventionellt växtskydd blir kapacitet viktigare, allt färre sprutförare ska i ett smalt sprutfönster köra allt fler hektar.

– Det finns ett tekniklyft som breddar sprutfönstret och som alla kan investera i. Det är injektormunstycken med dubbeldusch som blandar luft och vätska så att de stora droppar som lämnar munstycket innehåller luftbubblor. Munstyckena ger mindre vindavdrift än vanliga spaltmunstycken, men ändå en god täckning i de flesta fall vid normala tryck. Oftast har dubbelduscharna en öppning riktad 30 grader framåt och en 30 grader bakåt. Vissa varianter har andra vinklar, främst för svampsprutning.

Viktigt med rätt storlek

Dubbelspridaren ger bättre täckning på baksidan av gräsogräs, med vanliga spaltspridare uppstår där en sprutskugga.

Flera dubbelduschfabrikat är vid låga tryck godkända som avdriftsreducerande teknik upp till 90 %. Kontrollera det noga, för alla munstycksfabrikat uppfyller inte kravet.

– Nackdelar? Ja, ett blått dubbelduschmunstycke ger samma vätskemängd som en blå spaltspridare men ur två mindre hål. Rätt filterstorlek på sprutans rampledning så att munstyckena inte sätts igen är därför oerhört viktigt.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen