Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 11 maj 2019

”Det här kan vara en större förändring än när plogen kom”

Minimal jordbearbetning och plöjningsfritt fortsätter att växa som koncept. Lantbrukaren Ulf Wäktare ser direktsådd som en stor revolution inom lantbruket. 

 Föraren Johan Olsson kollar av runt direktsåmaskinen Weaving GD 6001T.
Föraren Johan Olsson kollar av runt direktsåmaskinen Weaving GD 6001T. FOTO: Härje Rolfsson

Den nya direktsåmaskinen från Weaving viker ned havrekärnor i den styva lerjorden utanför Bjuv i Skåne. Maskinen från Storbritannien är en av de första i Sverige och ett led i växtodlaren Ulf Wäktares strategi att använda färre traditionella jordbearbetningsmetoder. 

– Jag är inte rädd för att testa nya saker och har aldrig varit. Det här tror jag kan vara en större förändring för lantbruket än när plogen kom, säger Ulf Wäktare.  

 Lars Nilsson, Agrimatiq.
Lars Nilsson, Agrimatiq. FOTO: Härje Rolfsson

Han menar bland annat att metoden kommer att spara mycket bränsle och förbättra markstrukturen, jämfört med arbetet med plog, harv, såmaskin och vält.

Tog över

Han berättar att det är hans vän och kollega Hans Rasmusson som har hjälpt till att få Weavingmaskinen till Sverige. Han arbetade som inspektor på godset Wrams Gunnarstorp och ville testa nya metoder.

Men när Hans Rasmusson hastigt avled bestämde sig Ulf Wäktare för att ta över stafettpinnen. 

– Det kändes helrätt. Tidigare funderade jag på att sälja eller arrendera ut min åkermark. Men när jag såg den här maskinen har jag fått ny inspiration och bestämt mig för att köra ”all in” på det här systemet.

 Johan Olsson och Lars Nilsson kollar hur många havrefrön som kommer ut ur såmaskinen Weaving GD 6001T.
Johan Olsson och Lars Nilsson kollar hur många havrefrön som kommer ut ur såmaskinen Weaving GD 6001T. FOTO: Härje Rolfsson

Direktsåmaskinen Weaving GD6001T har dubbla vinklade skivbillar som skär upp en liten flik av marken som fröna läggs under.

Skivbillarna är vinklade 25 grader i sidled, vilket gör att de lätt kommer ned i marken, och hjulen bakom skivbillarna återpackar jorden.

 Ulf Wäktare, lantbrukare utanför Bjuv.
Ulf Wäktare, lantbrukare utanför Bjuv. FOTO: Härje Rolfsson

Bevarar fukt

– Det viktiga med det här systemet är bland annat att man bevarar fukten i marken bättre. Man kan så direkt i mellangrödor och det ökar också mullhalten och kolinlagringen. Allt mer erfarenhet pekar även på att lönsamheten kan bli lika bra som i plöjda system, säger Lars Nilsson på Agrimatiq, som säljer maskinen i Sverige. 

Ulf Wäktares lantbruk är på cirka 300 hektar och han har tidigare kört med traditionell växtföljd med mycket höstvete och höstraps. Det har fungerat bra och gett en god avkastning på de styva lerjordarna.

Satsar på mellangrödor

Men nu ska det bli mer vårgrödor, framför allt mycket mer mellangrödor som ska hjälpa till att skapa en bättre markstruktur.

– Marken ska hela tiden vara beväxt så att djurlivet får ta del av växtligheten. Då sköter maskar, sorkar och allt annat mycket av jobbet. De bearbetar jorden under ytan. Även styva leror. 

 Disken sitter på en ledad arm som gör att den löper fritt. Hjulen bakom återpackar jorden med ett maximalt tryck på 300 kilo per hjul.
Disken sitter på en ledad arm som gör att den löper fritt. Hjulen bakom återpackar jorden med ett maximalt tryck på 300 kilo per hjul. FOTO: Härje Rolfsson

Maskinen drar relativt lite bränsle. Enligt Johan Olsson, som kör maskinen på Ulf Wäktares fält, kan man komma under fem liter per hektar.  

– Den går lätt och den snedställda disken tvingas inte ned i jorden, eftersom den sitter på en rörlig axel. Den är fenomenal på att skära ned i ganska extrema förhållanden, säger Ulf Wäktare. 

 Första säsongen är det inte direktsådd i en mellangröda på Ulf Wäktares mark, utan på svartjord. Men det ska bli ändring på det till hösten.
Första säsongen är det inte direktsådd i en mellangröda på Ulf Wäktares mark, utan på svartjord. Men det ska bli ändring på det till hösten. FOTO: Härje Rolfsson

Han hoppas också kunna bekämpa renkavle med den nya metoden. 

– Vi har ett enormt tryck av renkavle här. Plöjning är kanske det bästa sättet att bekämpa renkavle på längre sikt. Men man förökar hela tiden beståndet genom att lägga ned fröerna i jorden. 

 Weaving GD6001T har dubbla vinklade skivbillar som skär upp en liten flik av marken som fröna läggs under. Hjulen bakom skivbillarna återpackar jorden.
Weaving GD6001T har dubbla vinklade skivbillar som skär upp en liten flik av marken som fröna läggs under. Hjulen bakom skivbillarna återpackar jorden. FOTO: Weaving

– Med direktsådd, mycket mer vårgrödor, minimal omrörning av jorden och genom att låta ytan på marken vara orörd hoppas jag få bukt med en del av renkavleproblemen.

FAKTA: Weaving

Weavings direktsåmaskiner finns i två burna och fem bogserade varianter. De två burna direktsåmaskinerna är tre meter breda och väger 2 500 respektive 3 000 kilo och har 18 skivbillar.

De fem bogserade varianterna är mellan 4 och 8 meter breda och har mellan 24 och 48 skivbillar. 

Den bogserade varianten GD6001T med 6 meters bredd och 36 skivbillar, som Ulf Wäktare köpt, kostar dryga 64 000 pund, cirka 770 000 kronor. 

LÄS MER: Direktsådd mot jordloppor i raps

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen