Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 17 June

Detaljer kan lyfta odlingen

Databasen AEF-ISObus visar hur mycket precisionsodling dina maskiner klarar av – och kan vara mer än vad du tror. En datasladd kan göra sprutans eller gödselspridarens sektionskontroll mycket precisare.

 Kasper Stougård, markteknikkonsultent, Seges.
Bild 1/4 Kasper Stougård, markteknikkonsultent, Seges.
 AEF databas visar att i det här fallet har både traktor och spridare rätt version av rätt funktioner för att kunna styra variabla givor med traktorns ISObusterminal.
Bild 2/4 AEF databas visar att i det här fallet har både traktor och spridare rätt version av rätt funktioner för att kunna styra variabla givor med traktorns ISObusterminal.
 Ett datanätverk med ISObuskontakten i mitten binder samman traktor och redskap.
Bild 3/4 Ett datanätverk med ISObuskontakten i mitten binder samman traktor och redskap.
 AEF Isobusdatabas finns som mobilapp.
Bild 4/4 AEF Isobusdatabas finns som mobilapp.

Med stöd av biomassemätaren Cropsat eller N-sensor kan gödselspridaren variera gödselgivan efter grödans behov. I teorin ska moderna traktorers datorskärmar sömlöst styra gödselspridaren via standardkontakten ISObus.

Börja med att kontrollera vad traktorn klarar

I praktiken kan ISObus ge mer sömnlöshet än sömlöshet. Datorerna på maskiner och traktorer klarar olika saker, och ISObus-standarden byggs på när maskinerna utvecklas. Det kan också kosta en hacka att låsa upp funktionen för variabel giva.

Kasper Stougård, konsulent på danska rådgivningsorganisationen Seges, har granskat vad fem konstgödselspridare klarar. Han tipsar om att börja med att kontrollera vad traktor och redskap klarar av i organisationen AEFs databas ISObus. Den är gratis att använda, finns som mobilapp, och visar vilka funktioner maskinerna är överens om.

”Förutsätter att det är samma programversion”

I databasen finns krångliga förkortningar, så det är bra att börja med den förklarande videon på AEF-ISObus webbplats.

– För att använda spridarens sektionskontroll måste både traktorskärmen och spridaren ha samma version av programmet TC SC, säger Kasper Stougård och fortsätteR:

– Vill man också variera givan ska traktor och redskap ha samma version av funktionerna TC BAS och TC GEO. Men TC GEO hänger samman med GPS-antennen och syns inte alltid i tabellerna.

Kasper visar databasens svar för konstgödselspridaren Sulky-Burel X40+ Econov som kopplas till en John Deere 7R med GreenStar 4600-skärm. Båda maskinerna har de fyra nödvändiga funktionerna gemensamt, så det ska fungera. Men bara om man låter upp Greenstarskärmens funktioner.

– Och se upp, det förutsätter att det är samma programversion, till exempel UT 2.0.

Även med maskiner som saknar ISObus kan det vara idé att låta traktorns skärm styra gödselspridaren. Det sparar en GPS-antenn, och traktorns noggrannare RTK-GPS gör spridarens sektionskontroll mer precis.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen