Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 25 februari 2019

Digital start på SIMA-mässan 2019 i Paris

Jordbruksteknikutställningen SIMA i Paris har startat i strålande sol och med mängder av besökare, utställare och digitala nyheter.

 Simautställningen har dragit igång med både HiTech och 1970-talets HiMek som AxialFlowtröskan till vänster.
Simautställningen har dragit igång med både HiTech och 1970-talets HiMek som AxialFlowtröskan till vänster. FOTO: Per Emgardsson

I strålande sol startade den stora jordbruksteknikutställningen SIMA ett par mil utanför Paris. Hit väntas mer än 200 000 besökare under den kommande veckan.

Torkan har satt sina spår

I motsatta utkanten av Paris pågår samtidigt den stora mat- och livemedelsutställningen SIA. Den som vågar sig dit möts av ett par hektar regionala korvar och minst lika mycket kvalitetsvin. 

Torråret 2018 har satt sina spår även i delar av Frankrike. Andra utmaningar för franskt jordbruk är hotet om ett förbud mot glyfosat. En fråga som togs upp på ett seminarium om framtidens odlingssystem.

 Kinesiskägda italienska företaget Arbos satsar på att bli en fulliner, på sima visade man bland annat en ny bogserad spruta.
Kinesiskägda italienska företaget Arbos satsar på att bli en fulliner, på sima visade man bland annat en ny bogserad spruta. FOTO: Per Emgardsson

Digitalisering i fokus på SIMA 2019

Där ifrågasatte en lantbrukare vad samhället egentligen önskar av jordbruket. Ska det med hjälp av kemi odla i system med täckgrödor och minimal jordbearbetning, eller ska man istället minimera misstänkta kemirisker, men därmed också åtminstone för tillfället minska möjligheterna till minimerat växtnäringsläckage och biologisk mångfald i grödorna?

Digitalisering är givetvis ett stort tema. En representant för Claas konstaterade att lantbrukets digitalisering startade för långt mer än femton år sen. Men tack vare att resten av samhället också digitaliserats har verktygen förbättrats i hög grad. 

 Det var mycket folk redan på söndagen.
Det var mycket folk redan på söndagen. FOTO: Per Emgardsson

Metandriven traktor

Ett exempel är driftledningsverktyget 365Farmnet. Med satellitdata liknande dem från Cropsat och Markdata.se samt några få klick snabbt gör programmet snabbt tilldelningsfiler för gödsling. Och innan start går man in i Michelins modul Agropressure i 365Farmnet och kollar att körningen inte ger skadligt höga marktryck på fälten man planerat att behandla. 

Hos CNH fanns prototypen till en metandriven traktor. Om den går i produktion var ännu oklart.

CNH-ledning nämnde också problemen med tullar mellan USA och Europa samt Brexit, men bedyrade att CNH bereder sig på alla utfall. Tullar skadar knappast företag i CNHs storlek, däremot kan produkterna bli dyrare för slutkunderna.

LÄS MER: LRF Premium – Både tech och mech på årets SimamässaLÄS MER: Lantbruksmässor viktiga för företagandet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen