Dosa i traktorn ger bättre kalkyler
En liten dosa i traktorn gör det enklare att hålla koll på kostnaden för en maskintjänst, hemproducerat foder eller vilka arrenderade fält som är lönsamma.
I skolan kämpade många med Databok för driftplanering för att plocka ihop en driftsplan. Den stämde tyvärr inte alltid med verkligheten för Databoken byggde på statistik och schabloner.
Samlar data
Nu kan en liten dosa eller snarare databox i maskinen samla verkligt arbets- och bränsledata till efterkalkyler för både grödor och fält. Boxen, Logmaster från Dataväx, innehåller en gps-mottagare, en datalogger och en gprs-sändare.
Delar data
Gps-mottagaren vet var maskinen är, dataloggern vad som händer i maskinens datanätverk CANbus medan gprs-sändaren skickar upp alltsammans till ett konto i Dataväxts datamoln, Lantbruk.se. Därifrån kan data delas med växtodlingsprogrammet eller en rådgivare.
– Hemma på Blekenstad har de Logmaster, säger Victor Johansson, Dataväxt. De kör vall idag, vi ska se hur långt de kommit.
Visas i realtid
På Lantbruk.se zoomar han in familjens gård i Östergötland. Gårdens blockkarta dyker upp med färglagda fält och några fordonssymboler.
– Här är strängläggartraktorn, slåtterkrossen och en exakthack med följevagn. De visas i realtid, så de kan själva se till exempel var de kommer att mötas på smala vägar.
Registrerar tid
Ett klick på en traktor visar alla fältarbeten den gjort, det senaste tog 28 minuter och drog 13 liter diesel. När traktorn passerar skiftesgränsen börjar boxen registrera tid och trafiken i datanätverket CANbus tills den lämnar fältet.
Försvunnen tid
Drifttid, bränsleförbrukning, varvtal och mycket mer sparas automatisk i Lantbruk.se. Via Dataväxts mobilapp eller på Lantbruk.se talar föraren om vilket arbete han utfört. Tar föraren kväll innan jobbet är färdigt räknas transporterna till fältjobbet.
– Ifjol hade Blekenstad runt 5 000 maskintimmar, men bara 3 000 i fält, säger Viktor. Tvåtusen timmar försvann utanför fälten, frågan är på vad.
Bokför tid och bränsle
På kartan har Viktor därför markerat zoner kring olika vägar, gårdsplanen samt kring plansilon, foderköket, gödselbrunnarna. Då bokför databoxen tid och bränsle för varje zon.
– Av tiden utanför fält var ungefär 25 procent inomgårdskörning och gödselpumpning medan 30-35 procent var vägtransporter.
Ger underlag för anbud
Zonerna ger snöröjare möjlighet att samla data till bättre anbudsunderlag, och styrker att jobbet utförts.
Några skiften på blockkartan är helblå. Där har Blekenstad gjort körslor, fälten färgas blå då boxen passerar fältgränsen.
Fakta: Fem frågor om hur din data hanteras:
Vem äger de data lantbrukare lägger i Lantbruk.se?
– Lantbrukaren. Men man kan välja att dela dem med rådgivare, forskare eller andra.
Lantmännen äger 50,1 procent av Dataväxt. Lantmännen är också lantbrukarnas handelspartner. Är data i Lantbruk.se tillgängliga för Lantmännens säljare?
– Nej. Dataväxt är ett helt fristående bolag inom Lantmännen-koncernen och lantbrukaren måste i så fall ge säljaren tillgång till data. Lantbrukaren kan välja att koppla samman Lantbruk.se och Lantmännens LM2. Men i framtiden måste han då tala om vilka data som ska delas med LM2.
Kan man länka data till bokföringsprogram?
– Nej inte i dag, men vi tittar på sådana lösningar. Till hösten kommer Logmasteranvändare att få tillgång till rapporter som bland annat beräknar TB2 för grödor och fält.
Hur går det med förarens integritet?
– Tekniskt sett spårar vi fordonet och uppgifter från själva maskinen och vi hoppas att våra kunder använder systemet på rätt sätt.
Vad kostar Logmaster?
– Den kostar 2900 plus moms samt en årsavgift på 2000 kr för första enheten och 500 för de följande. Logmaster kräver att maskinen följer kommunikationsstandarden SAE J1939.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.