Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 30 september 2017

Eget mobilnät bröt Bjelkestas isolering

Nya regler öppnar möjligheten att bygga små lokala GSM- och wifinät där mobiltäckningen är dålig. Systemet testas på Bjelkesta Gård utanför Örsundsbro.

 Catharina Rudolphson uppskattar att via wifi kunna arbeta med andra delar av företagandet under skörden och att kunna använda modern övervakningsteknik på gården.
Catharina Rudolphson uppskattar att via wifi kunna arbeta med andra delar av företagandet under skörden och att kunna använda modern övervakningsteknik på gården.

Lantbrukens behov av snabb och säker kommunikation för data och tal ökar snabbt. Styrdatorer behöver kontakt med gårdsdatorn och allt fler maskiner och anläggningar kräver stabila förbindelser för fjärrservice, larm eller databearbetning i molntjänster.

Mycket sådan trafik går via koppartråd (ADSL), GSM-nätet eller mobildatanätet. Men på allt fler platser river Telia kopparnätet, trots mycket stora brister i mobiltäckningen för både tal och data. På Bjelkesta Gård AB, 55 minuter från Nortull i Stockholm, var mobiltäckningen närmast obefintlig.

– Jag hade wifi i gårdskontoret hemma, men ingen annanstans. Mobiltelefonen funkade ute på åkrarna, men överallt annars var det dåligt, säger Catharina Rudolphson, som driver Bjelkesta.

 Radiolänken för wifi förmedlar data mellan en basstation vid torken och en i den gula huvudbyggnaden i bakgrunden.
Radiolänken för wifi förmedlar data mellan en basstation vid torken och en i den gula huvudbyggnaden i bakgrunden.

Anslöt till fiber

Därför anslöt Catharina tidigt gården till ett fibernät för bredband. Det gav snabb datatrafik från kontoret men löste inte behovet av mobilsamtal eller datatrafik via mobilen. Men tack vare fiberanslutningen är Bjelkesta nu testvärd för en ny typ av kommunikationssystem. Det är LRF som i samarbete med företaget North Net Connect AB provar en teknik som utnyttjar en ny möjlighet att bygga lokala trådlösa nätverk.

FAKTA: Största fördelarna med lokala nätverk

Det här uppskattar Catharina mest med de lokala näten.

Att under skörd kunna arbeta aktivt med andra delar av företaget från till exempel torken.

Att kunna använda moderna övervaknings- och larmsystem för tork och dieseltankar.

Att kunna ringa mobilsamtal på gården.

– Vi bygger ett lokalt GSM-nät för tal och ett wifinät för data. Näten täcker gården och GSM-nätet även en del av omgivningarna, säger Rickard Slunga, vd på North Net Connect AB, NNC.

Nöjd med systemet

Catharina Rudolphson är nöjd med systemet.

– Jag får inte längre arbeta ostörd av mobilsamtal. I gengäld kan jag få hjälp via mobilen om jag behöver det. Och jag kan läsa mejl och arbeta på gårdsdatorn även när jag väntar i torken.

 Rickard Slunga från North Net Connect diskuterar nätverken på Bjelkesta med Catharina Rudolphson.
Rickard Slunga från North Net Connect diskuterar nätverken på Bjelkesta med Catharina Rudolphson.

FAKTA: Bjelkesta Gård

Produktion: Spannmål och kött

Brukar: 290 hektar åker, 40 hektar beten, 100 hektar skog

Amkor: 30 Highland Cattle

Sysselsätter 2 personer plus en förare i säsong.

GSM-nätet täcker ett par hundra hektar med dålig mobiltäckning kring Bjelkesta, så i framtiden kan Catharina mot en avgift erbjuda kringboende möjlighet att ringa mobilsamtal via hennes privata GSM-nät.

Varierad kostnad

På LRF är Anders Johannesson är LRFs representant i testet. Han bedömer att kostnaden för egna gårdsnät för telefoni och data kan varierar stark. Den beror på om skog, berg eller byggnader står i vägen, vilken täckning man vill nå och vilken utrustning som behövs. Prislappen sträcker sig från kanske tjugo till många hundra tusen kronor. Det finns en del bidrag till bättre uppkoppling på landsbygden, både för fiber och radiolösningar.

 Vid nocken på torken sitter både radiolänkutrustningen och en accesspunkt för wifi.
Vid nocken på torken sitter både radiolänkutrustningen och en accesspunkt för wifi.

FAKTA: Så fungerar de lokala näten

Två lokala trådlösa nätverk gör Bjelkesta uppkopplat.

På Bjelkesta går datatrafiken på en kraftig wifiradiolänk mellan en basstation på en driftsbyggnad och en vid gårdskontoret. Övriga byggnader har accesspunkter för wifi. De skickar datatrafiken från byggnaden vidare till en av basstationerna.

På Bjelkesta finns också en GSM-sändare. Den skapar ett lokalt mobiltelefonnät från Ericsson över gårdens närmaste omgivningar.

Signalerna från både wifinätet och GSM-nätet sänds via bredbandet till NNCs växel i Stockholm. Där kopplas data- och taltrafiken ut mot de vanliga mobiltelefon- och datanätverken.

Lämnar man gården roamar man på 3s nät. För telefoni och datatrafik i eget nät har man en driftskostnad, men inga samtalsavgifter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen