Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 14 november 2019

Elfordon hett på Agritechnica

Hannover, Tyskland

Elfordon är hett på Agritechnica. Lanseringen av en dieselhybridtraktor vänder sig bland annat till indiska bönder och en liten distributionsbil till europeiska bönder.

 HAV S1, en eltraktor som kan bli en vinnare.
HAV S1, en eltraktor som kan bli en vinnare. FOTO: Per Emgardsson

I Indien är 50-hästarstraktrorer storsäljare, en typisk traktorköpare äger omkring fem hektar, men kan ofta göra maskinarbeten åt andra bönder. Med de förutsättningarna hoppas man att eltraktorn HAV S1 bli en vinnare, särskilt som hybridiseringen minskar bränsleförbrukningen med en tredjedel.

Efterfrågas på landsbygden

En 50-hästars Yanmarmotor driver en 40 VA generator som i sin tur driver fyra hjulmotorer på 12 hästar var. 6-splines kraftuttag finns som tillval men tillverkaren tror att ett elektriskt kraftuttag kan vara lika efterfrågat på den indiska landsbygden där elnätet inte alltid håller högsta kvalitet.

HAV S1 kostar i Indien 140 000 kronor, med europeiska krav blir priset omkring 250 000 kronor. Inklädd störtbåge kan i Indien leverereras för omkring 12 000 kronor. Traktorn väger 1 650 kilo.

El-pickup

 Evum passar som distributionsbil.
Evum passar som distributionsbil. FOTO: Per Emgardsson

Münchenföretaget Evum motors kommer nästa år att börja leverera el-pickuper.

Bilen passar perfekt som distributionsbil för foder eller grönsaker till butiker och konsumenter. Den lastar ett ton och har solceller på taket som komplement till batteriet.

Bilen har två 10 kW elmotorer för 48 V, och de driver varsin axel. Toppfarten är 70 km och batteriet räcker upp till 20 mil.

LÄS MER: Gott om svenska företag på Agritechnica

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen