Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 28 februari 2019

En 40 år gammal tröska gör comeback

Europas första Axila Flowtröska är efter 40 år tillbaka på Sima. 

 Här är International Harvester Axial Flow 1460 från 1979.
Här är International Harvester Axial Flow 1460 från 1979. FOTO: Per Emgardsson

Sällan blir en 40 år gammal skördetröska nyhet på hitechutställningar. Men är nyheterna tillräckligt gamla blir de nyheter igen. Så är det med den gamla International Harvester Axial Flow 1460, som vid entrén till Simamässan utanför Paris flankerar en Axial Flow av 2019 års modell.

Samma maskin

Tröskan är faktiskt samma maskin som ställdes ut på jordbruksmaskinen 1979. 

Så här var det: En majs- och veteodlande herr Stereiss var hösten 1978 på en tröskdemonstration av den då helt nya Axial Flow. Det blev affär och till skörden 1979 levererades den första Axial Flowtröskan till gården i Ardennerna på gränsen mot Belgien. Så följde många goda år och säkert några dåliga. 

Samlare köpte maskinen

2013 var det dags för herr Stereiss att pensionera sig och skördetröskan för gott.

Det fick IH-entusiasten Hanss Françis nys om, kontaktade Stereiss och fick köpa tröskan. Den renoveras nu och i skörden 2019 ska den åter göra tjänst, omänsklig mer som showmaskin åt CaseIH. 

Kom på 1970-talet

I mitten av 1970-talet började tillverkarna se gränserna för hur stora skördetröskor kunde byggas. De måste kunna transporteras genom järnvägstunnlar, men ändå krävde bönderna högre och högre kapacitet.

Lösningen blev att med rotorer effektivisera urtröskningen av halmen. De moderna rotortröskorna kom i mitten och slutet av 1970-talet – Sperry New Holland och Axial Flow. I slutet av 1970-talet var rotortröskor därför det hetaste som fanns i tröskväg. 

Reklambroschyr imponerade

Sommaren 1979 renoverade undertecknad sin fars veterantraktor – en Deering/McCorick W30. Tillsammans med några reservdelar kom också en tjock amerikansk reklambroschyr för Axial Flow. Gissa om teknikagronomkompisarna var intresserade.

LÄS MER: Här är teknikreporterns Simafavoriter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen