Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 22 september 2018

Fiffig lösning gör solelen mer lönsam

Med nya säkringar mellan solcellerna och centralen kan man lösa problemet med att behöva betala dyrt för att få sälja el.

 Solbönder. Katrina Birgersson och Kjell-Erik Andersson var tidigt ute med solceller och är helnöjda med investeringen.
Bild 1/3 Solbönder. Katrina Birgersson och Kjell-Erik Andersson var tidigt ute med solceller och är helnöjda med investeringen. FOTO: Torbjörn Esping
 Genom tre nya mätarsäkringar under gruppcentralen kan man ha en begränsning för förbrukningen, och en annan för produktionen genom servissäkringarna till vänster.
Bild 2/3 Genom tre nya mätarsäkringar under gruppcentralen kan man ha en begränsning för förbrukningen, och en annan för produktionen genom servissäkringarna till vänster. FOTO: Torbjörn Esping
 Johnny Hallberg i Maglasäte har fått öka sitt abonnemang för att leverera solel, vilket kostar honom flera tusen om året i onödan.
Bild 3/3 Johnny Hallberg i Maglasäte har fått öka sitt abonnemang för att leverera solel, vilket kostar honom flera tusen om året i onödan. FOTO: Torbjörn Esping

En del lantbrukare som satsar på solceller har byggt så stor anläggning att de vanliga mätarsäkringarna inte räcker till. När solen skiner och man inte har några maskiner igång krävs det en uppsäkring för att kunna leverera ut överskottselen på nätet.

Äter upp förtjänst

För att säkra upp från till exempel 20 till 35 ampere kräver en del nätbolag att man också har ett högre abonnemang. Ett högre abonnemang är rejält dyrare, och äter upp förtjänsten från elförsäljningen.

Det här är tvärtemot lagens anda och vad branschföreningen rekommenderar. Det står tydligt i lagen att man upp till 63 ampere ska få leverera el utan extra kostnad för mätningen.

”Kan inte tvinga dem”

Men när det gäller de övriga avgifterna för anslutning och abonnemang finns dock vissa frågor kring tolkningen av regelverket som ännu inte är klarlagda.

– Respektive nätföretag har sin egen fria vilja och vi kan inte som organisation mer än rekommendera våra medlemmar att göra på ett visst sätt, vi kan inte tvinga dem, säger Matz Tapper, ansvarig för elnätsteknik och säkerhet på Energiföretagen Sverige.

Teknisk lösning

Det finns tekniska lösningar på problemet. En lösning är en effektvakt som gör att det inte matas ut mer el än vad säkringarna klarar. Men det innebär att möjlig elproduktion går förlorad.

Fyra tips om solceller:

* Priset. Se till att du får så låg kostnad per installerad effekt som möjligt. Vilken typ av panel det är spelar ingen roll. EU slopar nu sin prisreglering för kinesiska paneler, det kan göra panelerna ännu billigare.

* Riktningen. Sätt inte solcellerna åt norr, och inte på väggen. Men annars fungerar det även om det inte är rakt i söder och 37 graders lutning.

* Elpriset. Se till att sälja till en köpare som betalar extra för solel. ”Det är som försäkringar, för att få det bästa priset måste man byta hela tiden”, säger Diedrik Fälth.

* Lagra själv? Batterilager är jättedyra. Det kan vara roligt att testa. Men så länge man får betalt för den el man får som överskott finns det ingen ekonomi med batterier.

En annan och fiffigare lösning är att sätta att koppla in solcellsanläggningen mellan mätarsäkringarna och elmätaren. Då kan man leverera så mycket el som elnätet tål. Samtidigt kan nätbolaget lita på att man inte förbrukar mer el än man abonnerar på.

  • Skulle behöva betala

När P G Hånell i Dunderkläpp skulle bygga ut sin anläggning från 13 kW till 23 kW behövde han säkra upp från 20 till 35 ampere. Första beskedet var att han skulle behöva betala.

– Det skulle medföra en kostnadsökning från 4 825 till 9 500 kronor, det är klart en alldeles försämrad lönsamhet.

Men med hjälp av Land Lantbruk och sin installatör lyckades han få sitt elnätsbolag i Härnösand att säkra upp utan extra kostnad.

– Lite grand förvånad är jag att ett elnätsföretag inte var insatt i de här frågorna. Nu är de det i alla fall, säger P G Hånell.

”Litar på myndigheterna”

Johnny Hallberg i Höör har varit tvungen att betala för uppsäkringen till 63 ampere. Han tyckte det var konstigt men trodde på nätbolaget Kraftringens besked.

– Man litar ju på myndigheterna. Men det är kanske så att de har tänkt att göra en bättre affär, annars skulle de hindrat mig från att ha så stor anläggning, säger han.

Kanske ändrade rutiner

På nätbolagen Kraftringen säger nätstrategen Mia Nyman att man håller på att undersöka hur man ska göra med kunder som behöver säkra upp för att leverera el. Kanske är en ändring av rutinerna på gång.

– När det gäller den traditionella lösningen så har det hanterats, däremot behöver hanteringen av ärenden med avseende på den nya standarden ses över, säger hon.

Slipper betala

Kjell Erik Andersson i Bårslöv utanför Helsingborg har haft sin solcellsanläggning i sju år. Och han har hela tiden sluppit betala Öresundskraft för att produktionsanläggningen är större än mätarsäkringarna.

– Det gör rätt mycket ekonomiskt, säger han och visar de tre extra säkringarna i centralen som gör att han slipper en extra kostnad på 5 356 kronor om året.

Fler bygger

Öresundskraft anser att ellagen är tydlig – man får bara ta betalt för mätningen i stora produktionsanläggningar. Och enligt solcellsexperten Diedrik Fälth är det viktigt för utvecklingen att solelsproducenter inte behöver betala för ett dyrare nätabonnemang.

– Att inte behöva höja sitt abonnemang bidrar säkert till att fler lantbrukare bygger solcellsanläggningar, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen