Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 28 juni 2019

Grödor och avvattning för bättre lönsamhet på Brunnbydagarna

Bättre växtföljder med höstoljeväxter och höstkorn samt dräneringsunderhåll för lönsammare odling. Det är några av Brunnby Lantbrukardagars attraktioner vid sidan av demoodlingar och maskindemonstrationer.

 Brunnby Lantbrukardagar.
Brunnby Lantbrukardagar. FOTO: Per Emgardsson

I nästa vecka är det dags för Mellanskandinaviens stora växtodlarhappening, Brunnby Lantbrukardagar. Liksom tidigare år blir det guidade vandringar med olika inriktning genom demonstrationsodlingarna. Inspirerade av fjolårets goda förutsättningar för höstsådd blir det visst fokus på höstgrödor.

Mognar tidigt

Bland annat visar man effekterna av olika etableringsmetoder och olika radavstånd i höstraps. Ett av många korta 20-minuters tältseminarier handlar dessutom om hybridhöstkorn. Det är en gröda som mognar riktigt tidigt. Det gör att det blir enklare att hinna så höstoljeväxter, grödor som sedan förbudet mot betning med neonikotinoider blivit ett alternativ till insektsdrabbade våroljeväxter i Mälardalen.

 En av de största attraktionerna på Brunnby Lantbrukardagar är fältvandringarna i demoodlingarna.
En av de största attraktionerna på Brunnby Lantbrukardagar är fältvandringarna i demoodlingarna. FOTO: Per Emgardsson

Fakta: Brunnby Lantbrukardagar

Plats: Brunnby Försöksgård, Västerås

Arrangeras: 3-4 juli 2019

Öppettider: 9-17

Besökarantal 2018: 5 700 personer

Antalet utställare 2019: 151 stycken

Konventionell och eko

De klassiska demoodlingarna finns förstås även i år. Där diskuterar man effekterna av olika sortval och växtskyddsstrategier samt likheter och skillnader mellan konventionell och ekoodling. En fältvandringstur handlar om hur man kan gynna pollinerande insekter.

 Ett särskilt kunskapscentrum visar nyanläggning och underhåll av dräneringsanläggningar.
Ett särskilt kunskapscentrum visar nyanläggning och underhåll av dräneringsanläggningar. FOTO: Per Emgardsson

Dränering diskuteras

På styva leror är markpackning och dränering ett ständigt återkommande tema, bland annat tunga maskiner gör att underhållsbehovet på Mälardalens ofta hundraåriga tegelrörsdräneringar växer. Ett kunskapscentrum på årets Brunnbydagar behandlar därför markvård. Där visar man olika dräneringsmaskiner samt hur man underhåller både täckta och öppna diken med hjälp av utrustningar för rörspolning och klippskopor.

Finansiell spannmålshandel

Andra tältseminarierna handlar bland annat om aktuella ämnen som konsekvenserna av ett eventuellt glyfosatförbud. Efter fjolårets torkkatastrof med skördenivåer i området på 30-50 procent av de normala kan säkert seminariet om finansiell spannmålshandel väcka intresse. Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin framträder vid ett tältseminarium under onsdagen. Även hennes framträdande kan komma att väcka intresse.

 Jordbearbetningsdemon är en klassiker på Brunnby Lantbrukardagar
Jordbearbetningsdemon är en klassiker på Brunnby Lantbrukardagar FOTO: Per Emgardsson

Maskiner att beskåda

Som vanligt kommer man att kunna se maskiner i arbete på Brunnby Lantbrukardagar, både vid den klassiska jordbearbetningsdemonstrationen och vid den vallskördedemonstration där det till skillnad från i fjol finns gott om gröda att hantera.

 Land Lantbruks reporter Kristina Hansén.
Land Lantbruks reporter Kristina Hansén. FOTO: Mats Ostelius

Träffa oss på Brunnby!

På Brunnby Lantbrukardagar träffar du Land Lantbruk i LRF Mälardalens dubbelmonter nr 5 och 6.

Båda dagarna finns Kristina Hansén och Per Emgardsson på plats. Du träffar dem säkrast i montern mellan klockan 13:00 och 13:30.

Det går också bra att SMSa eller ringa dem, Kristina på 073-330 87 69 och Per på 070-209 54 54.

 Land Lantbruks reporter Per Emgardsson
Land Lantbruks reporter Per Emgardsson FOTO: Ann Lindén

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen