Hans kross gör avfall till ren vinst
För Anders Hansson i skånska Bjärred har investeringen i en egen mobil kross blivit en lyckad satsning både för hans plånbok men också för miljön.
Att skapa en resurs av något som ses som ett problem drömmer nog de flesta om. Så när Anders Hansson, lantbrukare och entreprenör i skånska Bjärred funderade på att utveckla sin entreprenadverksamhet föll tankarna på en mobil kross, men inte större än att han enkelt kan flytta den mellan sina jobb.
– Att köra iväg rivningsmassor innebär en kostnad inte minst för transport, men också i form av deponi. Att istället krossa rivningsmassorna på plats och återanvända dessa är en stor vinst, både för miljön men också för börsen. Det blir win-win säger Anders Hansson leende.
Fakta: verksamhet
Företagsform: enskild firma
Areal: Växtodling 90 hektar, utarrenderad sedan 2017
Antal anställda: 7
Maskiner: 6 grävmaskiner 6 – 30 ton
Kross: Evoquip Bison 220
Övrig verksamhet: Asfaltläggare
Lönsamhet: God
Lätt att flytta
Krossen, en Evoquip Bison 120, har Anders Hansson haft i ungefär ett halvår och han bedömer att han så här långt hunnit med att krossa cirka 1 500 ton. De kompakta måtten och vikten på 12 ton gör att krossen är lätt att flytta.
”Enklare att planera”
Anders Hansson lejer in en lastbil för att flytta, men krossen är inte tyngre än att en lastväxlarkärra kopplad efter en traktor skulle göra jobbet.
– Att den är så lätt att flytta är en stor fördel. Det gör det mycket enklare att planera och jag kan också flytta krossen till mindre jobb än om jag skulle ha lejt in en stor kross säger han.
Käftkross
Själva krossen är av typen käftkross som krossar allt som faller ner i inloppsöppningen som mäter 680 x 400 millimeter. I matartratten där materialet släpps ner sitter en ”Grizzly”, ett sorteringsgaller som släpper mindre material direkt ner på transportbandet som matar det krossade materialet bort från maskinen. Det finns också ett magnetband för att sortera bort magnetiskt material.
Fjärrkontroll styr
För att förflytta krossen på arbetsplatsen är den utrustad med gummiband och alla funktioner styrs med en fjärrkontroll som placeras i förarhytten på den maskin som matar krossen.
Som kraftkälla sitter en dieselmotor på 70 hästkrafter och alla funktioner på krossen drivs hydrauliskt.
Fakta: Evoquip Bison 120
Krosstyp: käftkross
Krossöppning: 680 x 400 mm
Krosstorlek: 20 mm till 80 mm
Motor: Isuzu 70 hk
Avgassteg: Tier 4
Vikt: 12 000 kg
Pris: 1 640 000 kr
God affär
Under gynnsamma förhållanden med rivningsmassor är kapaciteten upp till 80 ton i timmen. Storleken på det krossade materialet som lämnar krossen ligger på mellan 20 och 80 millimeter och ställs in med avståndet på krosskäftarna.
– Jag har inte krossat ren plocksten ännu. Men finns sten på plats att krossa är det definitivt en god affär. Men man får vara beredd på att kapaciteten blir lägre än med rivningsmassor säger han.
Kan köras baklänges
En egenskap som Anders Hansson uppskattar är att krosskäftarna går att köra baklänges, ungefär som att reversera skärbordet på en skördetröska.
– Det sparar verkligen tid och ansträngning. Ofta är det bara att köra käftarna baklänges och starta igen, säger han.
”Hett i byggbranschen”
Anders Hansson drev fram till förra året växtodling i samarbete med en granne, men har idag marken utarrenderad.
– Arealen var för liten för att bära investeringarna av nya maskiner och jag kände att lantbruket ibland blev lidande. Att det är hett i byggbranschen gjorde inte valet svårare säger han.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.