Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 27 september 2019

Här sköter roboten fältet

Den sköter sig själv, laddar energi från solen och väger en bråkdel av vanliga lantbruksmaskiner. Roboten sparar arbete, energi och pengar. Är framtiden redan här?

 Kristian Warming och Benjamin Christensen (till vänster) kollar hur roboten Farmdroid klarar av att rensa ogräs i höstraps på Pollerups Hovgård utanför Stege på Mön i södra Danmark.
Kristian Warming och Benjamin Christensen (till vänster) kollar hur roboten Farmdroid klarar av att rensa ogräs i höstraps på Pollerups Hovgård utanför Stege på Mön i södra Danmark. FOTO: Härje Rolfsson

Det gnisslar lite i hjulen när roboten långsamt rullar över rapsfältet på Pollerups Hovgård utanför Stege på Mön i södra Danmark. Små gåsfotsliknande hårda vajrar rensar bort ogräset i raderna mellan de små höstrapsplantorna som kommit upp. Roboten Farmdroid vet exakt var den har sått raderna med höstraps och kör själv över fältet. Den är batteridriven och laddar sina batterier via solpaneler på taket. 

– Roboten har inga kameror utan använder en mycket noggrann GPS-teknik. Den vet på cirka 2 centimeter när var varje frö är planterat och kan även rensa ogräs i raden mellan fröna. Till exempel i sockerbetsodlingar, säger Kristian Warming på det danska företaget Farmdroid.

Fakta: Pollerup Hovgård

Gården består av två fastigheter. En konventionell del på 132 hektar och en ekologisk del på 290 hektar. Den konventionella odlar bland annat vete, korn, sockerbetor, lusern, fodermajs och vall. I den ekologiska delen odlas bland annat raps, råg, vete och korn, konservärtor och sockerbetor för Nordic sugar. 

Det är också en mjölkgård med 170 mjölkkor som producerar 1 600 000 kilo mjölk per år. En liten del går till gårdens egna glasstillverkning. Företaget heter Möns Is och använder cirka tre procent av mjölkproduktionen till glass. 

Lantbruket har fem anställda och omsätter omkring 10 miljoner danska kronor per år. 

En gång i veckan

Enligt Farmdroids egna kriterier måste roboten klara att köra över hela fältet minst en gång i veckan. Den klarar att ta hand ett fält på 20 hektar med sockerbetor på en säsong.

– Sen kan den hantera 20 hektar raps på hösten. Den kan även hantera grönsaker som till exempel rödbetor, morötter och kål. 

Tröttnade på ogräs

Farmdroid är ett litet företag som bröderna Jens och Kristian Warming startade 2011. 

– Vi är uppväxta på en gård och min bror tröttnade på att rensa ogräs. Han tänkte att det måste finnas bättre sätt. Särskilt viktigt är det i ekologiska odlingar, som inte kan använda bekämpningsmedel.

 Roboten drivs helt av solceller som laddar batterier. Om solen inte skiner kan roboten gå i 10 timmar.
Roboten drivs helt av solceller som laddar batterier. Om solen inte skiner kan roboten gå i 10 timmar. FOTO: Härje Rolfsson

Efter många år av utvecklingsarbete har de nu lyckats tillverka 12 Farmdroids som går i odlingar runt om i Danmark. Benjamin Christensen på Pollerups Hovgård har testat maskinen i sina sockerbetsodlingar med bra resultat.

Fakta: Farmdroid

Modell: FD20 med GNSS (RTK) GPS-teknik

Pris: 450 000 danska kronor, eller dryga 640 000 svenska kronor. 

Hastighet: Under 1 kilometer i timmen.

Koldioxidutsläpp: 0 (Drivs av enbart av solceller som laddar batterier.)

Kapacitet: 20 hektar ogräsrensning på en vecka utan övervakning

Batteridrift: 10 timmar

Vikt: Strax under 600 kilo

Bredd: 3 meter 

Någon typ av maskin

Nu har roboten också sått ett mindre fält på 3,5 hektar med höstraps, som ett första test. Det tog en och en halv dag och nu ägnar den all tid åt att rensa ogräs mellan raderna. Det klarar den även innan rapsen har kommit upp. 

– Vi har en utmaning när det gäller ekologiska grödor. Om vi inte ska gå tillbaks till manuellt arbete och handrensning måste vi ha någon typ av maskin. Och Farmdroid väckte mitt intresse. Det är ett smart system som sköter sig själv och som vet var varje enskilt frö ligger, säger Benjamin Christensen.

 Farmdroid kan rensa ogräs runt grödan med 2 till 3 centimeters marginal. Den startar direkt efter sådd innan plantorna har kommit upp.
Farmdroid kan rensa ogräs runt grödan med 2 till 3 centimeters marginal. Den startar direkt efter sådd innan plantorna har kommit upp. FOTO: Härje Rolfsson

Sparar timmar

Roboten kan inte ta bort 100 procent av ogräset. Den rensar runt grödan med 2 till 3 centimeters marginal. Så det krävs fortfarande manuell ogräsrensning, om man vill ha fältet helt fritt från ogräs. Men Benjamin Christensen räknar med att spara många timmars lukande med hjälp av roboten. Hittills har gården minskat kostnaden från cirka 10 000 kronor per hektar, i manuell ogräsrensning med hacka, till omkring 4 000 per hektar. 

Fakta: RTK GPS-teknik

Real Time Kinematic (RTK) är en noggrann form av positionsmätning med GNSS som fordrar minst två samverkande mottagare, en fast basstation som ställs upp över en känd punkt, och en rörlig rover, som man använder till själva mätningen. 

När man mäter med rovern skickar denna samtidigt en uppmaning till basstationen att även denna ska mäta. När basstationen tagit emot sin signal från satelliterna beräknar den skillnaden mellan satelliternas positionsangivelse och den kända punktens position, och skickar denna korrektion till rovern, som då korrigerar sin egen mottagna satellitsignal, och kan därmed beräkna sin position (på öppen mark) med cm–noggrannhet. Kommunikationen mellan basstation och rover sker via radiolänk, telemetri eller mobilt internet.

RTK-systemet är mycket känsligt för flervägsmätning och fungerar därför dåligt för mätningar i skog. Däremot fungerar RTK bra på öppen mark.

Källa: Lantmäteriet och wikipedia 

Tjänar snart in investering

Enligt Kristian Warming har det danska forskningsinstitutet Seges tagit fram en beräkning som visar att det krävs 75 mantimmar per hektar för manuell rensning av ogräs i ekologiska sockerbetor. 

– Med roboten kan vi reducera antal mantimmar med 50 timmar per hektar. Räknar man en arbetskostnad på 150 kronor i timmen och rensning på 20 hektar sockerbetor kan en lantbrukare tjäna in investeringen i en Farmdroid på mindre än tre år. 

 Det finns också en arm som kan rensa mellan fröna. Den används bland annat i sockerbetor.
Det finns också en arm som kan rensa mellan fröna. Den används bland annat i sockerbetor. FOTO: Härje Rolfsson

Vet position på fröet

Kristian Warming berättar att det är många företag som utvecklar robotsystem. De flesta bygger sina robotar med kamerateknik, som ska känna igen ogräset, men Farmdroid är det enda företaget som vet positionen på varje frö i sådden. Andra företag vet bara positionen på de sådda raderna.

– Det kommer finnas många robotar i lantbruket i en nära framtid. Det är något som fattas i utvecklingen och det är också en stor brist på arbetskraft. 

Fler robotar i vår

Det har varit ett stort internationellt intresse för Farmdroids robot och även svenska representanter för Nordic Beet Research var och tittade på roboten i våras.

– Vi har intressenter från Tyskland, Baltikum och från Sverige. Till nästa vår går det förhoppningsvis flera Farmdroids i sockerbetsodlingar i Skåne, säger Kristian Warming. 

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen