Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 augusti 2019

Hårda ytor – så ska du tänka inför valet ytskikt

Grus är det billigaste ytskiktet för hårdgjorda ytor på gården. Den dyrare betongen rekommenderas oftast kring dörrar och portar och asfalt på större ytor. 

 Henrik Karlsson är byggrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar.
Henrik Karlsson är byggrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar. FOTO: Johnny Franzén

Det gäller att undersöka hur marken ser ut kring gårdsbyggnaderna när man ska välja material och ytskikt på hårdgjorda ytor. 

– Framför allt hur marken lutar. Det är inte bara dagvatten uppifrån och regn som man ska ta hänsyn till. Det gäller att se till att vattnet rinner undan på ett bra sätt, säger Henrik Karlsson, byggrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar. 

Jämn och fri

Det gäller också att tänka på anslutningar och vad som ska göras på ytan. Ytan måste vara jämn och fri från uppstickande anslutningar om det ska röjas snö eller skrapas. 

– Där man ska köra med maskiner gäller det att jobba rätt markmässigt. Det gäller att välja rätt bärlager och sedan fundera på vilket ytskikt som man vill ha.

Två varianter

Om man inte är nöjd med grus som ytskikt finns det egentligen bara två andra varianter. Det är betong eller asfalt. Det är ganska vanligt att man gjuter i betong kring dörrar och portar.

– När man använder betong ska man helst använda en betong som innehåller ett luftporbildande medel, vilket gör att den inte kan frysa sönder lika lätt. Betongstationen kan blanda in 4 till 5 procent och enligt skolboken ska man ha med sådana medel. 

Bra fall

Henrik Karlsson menar dock att om betongen är tillräckligt tät och innehåller lite vatten kan man hoppa över luftporbildande medel. 

– Gör man ett bra fall på ytan så att det inte blir stående vatten som kan frysa sönder ytan kan det vara lite överflödigt. Sedan kostar medlet trots allt en del pengar också. 

Asfalt till stora ytor

Asfalten är ett bra alternativ när man ska göra stora ytor. En betonggjutning kostar tre gånger så mycket som asfalt per kvadratmeter. Även om asfalt på en gårdsplan inte har samma slitkrav som en väg, kräver det ändå en del. 

– Asfalten är ett flytande material. Det stelnar aldrig, även om vi tror det, och det gäller att vara extra noga med underarbetet. Asfalt är mer som att måla en vägg. Det går inte att jämna ut någonting med den, medan betong är mer som spackel. 

Olika kostnader för underhåll

Det är också vanligt att låta anläggningskostnaderna styra vilket ytmaterial man använder på de hårdgjorda ytorna. Men underhållskostnaderna och livslängden är också viktiga.

Enligt en undersökning som gjordes på SLU för några år sedan är det stora skillnader i underhållskostnader för de tre olika ytskikten. Undersökningen visade att det är tre till fyra gånger dyrare att underhålla betong och asfaltsytor jämfört med grusytor.

LÄS MER: Asfalt, betong och grus – olika beläggningar fyller olika behov

Henrik Karlssons tumregler

1. Kolla höjder och lutning. Planera hellre för att höja mer än mindre och se till att ha ordentligt lutning. 

2. Ta bort matjordslager.

3. Fyll med stenmassor/förstärkning blandat med tätning.

4. Lägg på lager om högst 0,5 meter – komprimera

5. Täta med bärlager, till exempel bergkross 0-45 millimeter. 

6. Toppa med slitlager.

LÄS MER PREMIUM: Hans kross gör avfall till ren vinst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen