Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 6 mars 2018

Illegala ålryssjor stoppas med drönare

Havs – och vattenmyndigheten tar nu till drastiska åtgärder för att stoppa det illegala ålfisket vid den svenska sydkusten.

FOTO: Mostphotos

Havs – och vattenmyndigheten börjar använda drönare för att spana efter olaglit ålfiske, efter att nyligen ha fått tillstånd från Länsstyrelsen i Skåne. Drönarna ska användas för att bevaka kusterna mot det omfattande illegala ålfisket.

– Det här är ett nytt spår vi har slagit in på för att få ett nytt effektivare verktyg för att hitta de här redskapen, säger Ingemar Berglund, chef för fiskeförvaltningen vid Havs– och vattenmyndigheten, till Sveriges Radio.

Flyger längs kusten

Drönarna ska flyga längs kusten och över öar i Skåne för att leta efter ilagliga ryssjor och andra ålfiskeredskap på botten.

Ålen är akut hotad och det är förbjudet att fiska ål i Sverige, enligt ett EU-direktiv. Ett antal yrkesfskare har tillstånd att lagligt fiska ål.

Efter att ha införskappat en båt så beslagtog Hav och Kustbevakningen 2016 uppemot 200 omärkta, olagliga ryssjor. I fjol steg antalet till nästan det dubbla, 360 stycken.

LÄS OCKSÅ: Här går fiskarna ål in!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen