Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 8 maj 2018

Kombisåmaskinen en rykande aktuell 50-åring

Kombisådd, alltså att så och mylla konstgödsel mitt i vartannat utsädesradsmellanrum, var en revolution för spannmålsodlare på 1970-talet. Den gav större och säkrare skördar med jämnare kvalitet. I år fyller den nordiska kombisåmaskinen 50 år och dess skapare Åke Huhtapalo fyller 80.

 Klassisk kombisådd av korn med en Överum CombiJet.
Klassisk kombisådd av korn med en Överum CombiJet. FOTO: Per Emgardsson

I april 1968 kombisåddes det första fältet i Sverige. Det skedde på Rocklunda utanför Köping. Våren var extremt tidig, men hos lantbrukaren Henry Jansson stod redan en av 20 prototyper till kombisåmaskiner som det finska företaget Juko snabbtillverkat under vintern.

– I november 1967 besökte Jukos ägare och konstruktörer oss på jordbearbetningsavdelningen på Ultuna. De var särskilt intresserade av försöken där vi lagt gödseln mitt i vartannat utsädesradsmellanrum, berättar Åke Huhtapalo, agronom och den som sedan 1965 lett Ultunas kombisåddförsök.

FAKTA: Plus och minus för kombisådd

+ Odlingssäkerhet

+ Jämnare grödor

+ Effektivare gödselutnyttjande

+ Försvagar ogräsen

+ Färre överfarter

– Tyngre maskiner

– Större investering

Efter Ultunabesöket for Jukofolket hem och svetsade ihop sina prototyper till världens första kommersiella kombisåmaskin.

– Utomordentligt djärvt av Juko. Men också typiskt finskt. Som enda nation i världen hade de betalat av sitt krigsskadestånd (till Sovjet). När de senare sökte exportinkomster hade de korta och snabba beslutsvägar, säger Åke Huhtapalo.

1969 var Juko ensamt om kombin. 1970 kom Tume, Junkkari och Wärtsilä och 1972 sålde även Nordsten, Stegstedt och Fiona samt Tive kombisåmaskiner. Vid årtiondets slut kombisådde nästan alla mellansvenska medelstora jordbruk. De större fick vänta in CombiJet, som kom på 1980-talet.

 Åke Huhtapalo.
Åke Huhtapalo. FOTO: Privat

Historien började med hundratals radmyllningsförsök med fosfor, kalium och kväve på 1940-talet, enligt Åke. De visade liksom senare brittiska modellförsök mycket bättre gödslingseffekt än vanlig nedharvning. Så 1964 startade professor Reio Heinonen kombisåddsförsök med försökssåmaskinen Kamelen.

– Resultatet blev en succé, snabbare och jämnare grödutveckling och tio procent högre skörd, säger Åke Huhtapalo.

Från 1966 till 1973 ledde han 148 fältförsök med försökssåmaskinen Viktoria. Med den kunde gödselplaceringen varieras steglöst från sammyllning till vanlig kombisådd. Bäst blev gödslingseffekten med kvävet tre centimeter under och sex centimeter vid sidan av utsädet. Med kombisådd gömdes gödseln för ogräsen, grödan fick en konkurrensfördel och behovet av kemisk ogräsbekämpning minskade.

– Kombin utvecklades på Lantbrukshögskolan för att det var rätt tid och rätt plats. Jordbruk var inne och industrin var på hugget. På Maskintekniska institutionen forskade redan laborator Sverker Persson om färre överfarter för att minska packskadorna och spara på markfukten när Reio Heinonen kom med kunskap om radmylling från Finland, säger Åke Huhtapalo.

FAKTA: Åke Huhtapalo

Född: 1938 på Huhtapalo gård i Jänkisjärvi, Övertorneå.

Uppvuxen på jordbruk på Granö, Luleå skärgård. Efter lantbruksskola på Finsta började han 1960 på agronomlinjen på Ultuna.

Fick snart jobb på jordbearbetningsavdelningen.

Från 1965 ansvarig för utvecklingen av kombisådd. Forskade även om jordbearbetning, radsådd, bandsådd och harvsådd.

Rekryterades 1986 till Överums bruk som produktansvarig för sådd och spridning.

Gick i pension 2000. Då ägdes både Överum och Juko av Kongskilde.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen