Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 22 januari 2018

Lantmännen köper Thermoseed

Lantmännen har övertagit huvudägarskapet i ThermoSeed Global AB. Bolaget äger den metod för betning av utsäde med värmebehandling som Lantmännen tidigare varit med om att utveckla.

 Kenneth Alness, vd för ThermoSeed Global AB.
Kenneth Alness, vd för ThermoSeed Global AB. FOTO: Frida Jonson
 Lantmännens Thermoseed-anläggning i Eslöv.
Lantmännens Thermoseed-anläggning i Eslöv. FOTO: Anders Nilsson

Lantmännen har köpt drygt 90 procent av aktierna i ThermoSeed Global AB. Det ger kooperationen möjligheten att vidareutveckla miljövänlig behandling av utsäde i Sverige och internationellt.

Det svenska ThermoSeed Global AB är en avknoppning från det holländska företaget Incotec och har tidigare samarbete med Lantmännen BioAgri marknadsfört thermoseed-behandlingen utanför Skandinavien. Metoden ger en effektiv och miljövänlig utsädesbehandling utan tillsatser (ersätter betning).

”Intresset har ökat markant”

Lantmännen deltog i utvecklandet av metoden. Resterade aktier ägs av Kenneth Alness, vd för ThermoSeed Global AB.

– Det är glädjande att vi genom förvärvet kan samla all ThermoSeed-verksamhet inom Lantmännen och samtidigt ta en aktiv del i tillväxten av ThermoSeed, säger Peter Annas, chef för Utsäde/Frö och Handelsvaror på Lantmännen Lantbruk.

– Vi har i dag ThermoSeed-verksamhet i stor skala i Sverige, Norge och USA, och intresset har ökat markant. Med Lantmännen som ny huvudägare kommer vi kunna bredda användningen av metoden till fler grödor och andra marknader så att den gemensamma ThermoSeed-kompetensen kommer fler kunder tillgodo, säger Kenneth Alness, vd för ThermoSeed Global AB.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen