Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 27 februari 2019

Teknikreporterns favoriter från SIMA-mässan

Alla nyheter på jordbruksteknikutställningen utanför Paris behöver inte vara vare sig gigantiska eller digitala. Här är ett urval intressanta nyheter som inte gör så stort väsen av sig.

 Ett exempel på eldrivna fordon på SIMA-mässan är hybridmaskinen Reform Metron P48 RC.
Ett exempel på eldrivna fordon på SIMA-mässan är hybridmaskinen Reform Metron P48 RC. FOTO: Per Emgardsson

Hade ett utvecklingsprojekt för en plastram till vagnar lanserats av en multinationell tillverkare hade det troligen fått betydligt större uppmärksamhet.

Bednars tallriksredskap är visserligen gigantiskt, men det intressanta är arbetsbredden. 12,4 innebär att den är synkroniserad med kontrollerad trafik på 12 meters arbetsbredd plus den vingelmån som behövs om traktorn inte är autostyrd.

Och hur marknadsföringen av kinatraktorer kommer att gå i Sverige ska det bli intressant att följa.

 LS 101 från Kina.
LS 101 från Kina. FOTO: Per Emgardsson

Traktor på gång

Kinesiska LS importeras redan av Lantmännen. En ny femtiohästare ska provads på maskinprovningsanstalten BLT i österrikiska Wieselburg, sedan ska den tillsammans med den här hundrahästaren XP 101 skickas till Sverige för vidare praktiska prov.

101-an har en Steg V-motor från FPT och en 20- eller 40-växlad steglåda med knappkoppling och vändväxel. Kort sagt en vettig traktor med 90-talsstandard för deltidslantbrukaren, bara priset blir förnuftigt.

 Isolerad AdBluetank från Beiser.
Isolerad AdBluetank från Beiser. FOTO: Per Emgardsson

Larmande cisterner för diesel och adblue

Med nivålarm i bränsle- eller betesvattencister får man snabbt larm om någon stjäl bränsle, dieselavgasreningsvätska eller när vattennivån blir kritiskt låg.

Beiser visade bland annat en isolerad tank med uppvärmning för avgasreningsvätska. 

 Plastram till vagn från Dangreville.
Plastram till vagn från Dangreville. FOTO: Per Emgardsson

Plastram spar ett tons dödvikt

Vagntillverkaren Dangreville visade ett utvecklingsprojekt där de tillsammans med två andra företag utvecklar en vagnsram i kolfiberarmerad plast. Det kan spara 800-1 000 kilos vikt, det minskar bränsleförbrukningen och risken för markpackning om nyttolasten bibehålls.

Ramen dimensioneras för att kör- och stabilitetsegenskaperna inte ska skilja sig från dem hos en stålram. Ramens tvärbalkar och tippcylinderfästen är i stål.

 Magna Tyres regummerade drivband.
Magna Tyres regummerade drivband. FOTO: Per Emgardsson

Regummering halverar bandkostnaden

Magna Tyres från Nederländerna kan nu regummera drivband till vissa jordbruksmaskiner. Man arbetar med de band som bland annat finns på Claas och Challengers maskiner.

Däremot inte band från triangelformade bandställ. Det beror på att bandens överyta då sträcks så hårt att lasten på de regummerade klackarnas botten blir för stora. Att regummera två band kostar som att köpa ett nytt band.

 Bednars tallriksredskap för kontrollerad trafik.
Bednars tallriksredskap för kontrollerad trafik. FOTO: Per Emgardsson

Maffigt för kontrollerad trafik

Tjeckiska Bednar visade ett av mässans maffigaste och körspårssynkroniserade tallrikredskap, Swifterdisc  XE 12400 Profi. Arbetsbredden gör att redskapet passar ett system med kontrollerad trafik och 12-meters arbetsbredd.  

Smart bom

En av alla franska spruttillverkare är Technoma. De visade sin senaste bom med fjärrkontrollerade munstycken. Vid spridarbyte vrids spridarhållaren med tryckluft så att föraren slipper kladda ned sig med sprutvätska.

Och eftersom de 48, 72 eller kanske 96 spridarna vrids automatiskt och samtidigt spar man tid i fält. Kontrollventilerna sitter centralt, inte ute vid spridarhållarna.

LÄS MER: Digital start på SIMA-mässan 2019 i ParisLÄS MER: Bland Hitech och HiMek på SIMA-mässan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen