Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 23 juli 2018

Ny frontslåtterkross från Claas

Nya frontslåtterkorssar med egen kontrollhydraulik som arbetar helt oberoende av traktorns frontlyft har visats av Claas.

Claas har presenterat sex nya modeller av fronsslåtterkrossen Disco Move på en gård i sydöstra Österrike. Maskinerna finns som slåttermaskin eller slåtterkross med valfritt fingerrotorcrimper eller valskross.

Viktigaste nyheten är en ny upphängning som arbetar oberoende av traktorns främre trepunktslyft. Markföljningen justeras istället av maskinens egen interna hydraulik. Den ger rotorbalken möjlighet att röra sig 60 centimeter uppåt och 40 centimeter nedåt mätt från plan mark. Fördelen är att maskinen alltid har samma markföljningsegenskaper, oberoende av hur snabbt traktorns fronthydraulik arbetar.

Dämpning av rotorbalkens rörelser och rotorbalkens marktryck justeras med samma hydraulsystem, så kallad Active Float. Själva rotorbalken är draget upphäng och finns med arbetsbredder på 3 och 3,4 meter. Balken tillåts pendla 30 grader för att hantera varierande sidlut.

Maskinupphängningen kopplas direkt till frontlyftens trepunktskoppling eller vi en A-ram för snabb och framför allt arbetssäker tillkoppling. Hydrauliken har Kennfixkopplingar och styrs via maskinens kontrollbox eller en ISObusterminal. Kraftöverföringsaxlarnas knutar ska smörjas var 250 timme. Visningsmaskinen var utrustad med dubbla trafikspeglar över slåtterbalken. Speglarna ger föraren bättre chans att upptäcka korsande trafik i T-korsningar.

På filmen bär traktorn bak en Disco 1100 Business, även den ISObus-kontrollerad. ISObus är en elektronisk ihopkopplingsstandard. Den ska i teorin göra att maskiner från olika tillverkare kan prata med varandras datorer.

LÄS MER: Midjestyrd hjullastare med bakaxelstyrning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen