Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 28 oktober 2018

Ny sensor ger 3D-bild

Snart går det att få hyperspektral information och 3D under samma flygning. Nu söker företaget bakom tekniken lantbrukare som vill testa deras prototypkamera.

 Patrik Björklund från Linköpingsföretaget Glana Sensors.
Patrik Björklund från Linköpingsföretaget Glana Sensors. FOTO: Privat

Hyperspektrala sensorer på drönare kan användas för att exempelvis studera växters näringsbehov eller hitta sjukdomar och insektsangrepp. Men för att se höjdskillnader, räkna antal grödor eller estimera skördenivå krävs kompletterande flygning, exempelvis med laserskanning. Linköpingsföretaget Glana Sensors AB har utvecklat en prototypkamera som kan samla in hyperspektral information och 3D på samma gång.

– Under en flygning går det att få information om hur grödan mår i toppen och samtidigt studera ogräset som växer på marken, säger Patrik Björklund, en av de ansvariga för Glana Sensors verksamhetsdrift.

LÄS MER: Drönardemo med lyft på Elmia Lantbruk

Enkelt förklarat har företaget modifierat befintlig kamerateknik genom att placera ett optiskt filter framför bildsensorn. Det är svårt idag att sia om när kameratekniken når marknaden och vad kostnaden blir för kunden. 

– Vi söker samarbeten med andra företag för att kunna skapa en komplett tjänst. Vi utgår från befintlig kamerateknik så jämfört med dagens lösningar blir vår sensor billigare att använda, säger Patrik Björklund.

Glana Sensors är bland annat involverat i ett innovationsprojekt inom ramen för EU-satsningen Horisont 2020. Tillsammans med ett 60-tal företag och organisationer ska en gemensam drönarlösning och affärsmodell utvecklas.

– Vi vill också samarbeta med lantbrukare, om någon är intresserad av att testa tekniken och vara vår pilotkund skulle vi uppskatta det, säger Patrik Björklund.

LÄS MER: Så får drönare lantbruket att lyfta

FAKTA: Glanas Sensors innovation

Hyperspektrala kameror kan mäta ljuset i många våglängder samtidigt, detta möjliggör att olika typer av eller tillstånd hos växtlighet kan studeras.

Genom Glana Sensors teknik kan hyperspektral bildteknik nu kombineras med 3D-struktur.

Tekniken har även potential att användas inom försvaret eller för stadsplanering.

Källa: Linköpings universitet och Glana Sensors AB.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen